1MDB Mangsa Falsafah Politik Babi (Rekayasa dari Animal Farm)

oleh Ab Jalil Backer

Dulu:

Apabila Mof Inc/1MDB/TRX City Sdn Bhd tandatangan perjanjian dengan Konsortium IWH CREC Sdn Bhd (perkongsian antara Iskandar Waterfront Holdings dan China Railway Engineering Corp) untuk membangunkan 60% Bandar Malaysia; maka Kerajaan dituduh menggadai tanah dan aset kepada China untuk bayar hutang 1MDB.

Bila sebut gadai, maknanya pembangunan sini bernilai besar tetapi terpaksa buat perjanjian dengan harga rendah kerana terdesak.

Hari ini:

TRX umum menamatkan perjanjian usahasama tersebut kerana konsortium terbabit gagal memenuhi syarat perjanjian.

Baca betul-betul, pihak MOF dan 1MDB yang menamatkan perjanjian, bukan China. Ada nampak macam orang terdesak dan seorang penggadai seperti tuduhan dulu?

Kumpulan yang dulu menuduh kerajaan jual aset negara kerana mahu menyelamatkan 1MDB, kini menuduh pula Bandar Malaysia sebagai projek yang gagal.

Orang jahil saja akan percaya projek pembangunan Bandar Malaysia di segi tiga emas Lembah Klang akan gagal.

Ini masalah dengan pengamal politik babi. Campak apa pun dia sondol serupa sahaja guna mulut. Otak tidak pernah digunakan.?

One thought on “1MDB Mangsa Falsafah Politik Babi (Rekayasa dari Animal Farm)

  • May 5, 2017 at 17:30
    Permalink

    orang asing & rakyat Malaysia sendiri menjangka apabila mamak kutty madey menyertai pembangkang maka mentaliti(tahap intelektual yang dapat berfikir memberi pendapat yang rasional & baik) pembangkang yang tersedia low-class atau berada diparas lutut boleh melonjak naik ke atas ke tempat asal itu di kepala namun ternyata meleset & bertambah mengaibkan apabila mentaliti mereka tetap kekal keras melekat terus berada diparas lutut

    Reply

Leave a Reply