Siapa 3 ADUN Selangor, 4 Pemimpin Kanan PAS Pusat Yang Bakal Sertai PAN?

Share

Seperti apa yang penulis jangkakan dalam artikel sebelum ini, “JAHANAM PAN” & PUTUS TAHALUF SIYASI PKR – SEJAUH MANAKAH KETEGASAN PAS? , keputusan untuk memutuskan tahaluf siyasi antara PAS dan PKR akan mengundang gelora dalaman parti, terutamanya pada mereka-mereka yang berpaut kepada kerajaan negeri Selangor.

Mengikut sumber, penulis dimaklumkan 3 orang ADUN PAS Selangor dikhabarkan bakal meninggalkan parti tersebut dan menyertai PAN dalam masa terdekat berikutan keputusan yang dibuat di muktamar PAS baru-baru ini. Siapa mereka itu, sumber masih enggan mendedahkan.

Penulis tidak terkejut dengan maklumat tersebut, kerana beberapa insiden politik di Selangor ini menyaksikan bagaimana ADUN-ADUN PAS Selangor memilih untuk tidak bersama parti itu. Lihat sahaja apa yang berlaku dalam sinetron “Langkah Kajang”. Selain dari itu, kemunculan seorang ADUN PAS pada sidang akhbar yang diadakan di Yayasan Aman, sewaktu PRK Permatang Pauh mengundang seribu persoalan kerana ia sama sekali bertentangan dengan pendirian semasa Majlis Syura Ulama ketika itu, yang mengambil sikap berdiam diri ke atas segala hal ehwal berkaitan dengan pilihanraya kecil berikutan tidak bersetuju dengan calon yang diketengahkan.

Di peringkat pusat pula, kita dapat lihat wujudnya individu yang sering menyerang UMNO pada saat ketegangan antara kedua-dua parti semakin kendur. Malah, Azmin Ali diberitakan telah berjumpa dengan pemimpin kanan PAS Pusat ini, yang diharap oleh Azmin untuk membawa pelan PRU14 untuk Selangor ke hadapan Presiden PAS. Apakah individu yang dimaksudkan oleh sumber penulis?

Selain itu, sewaktu PAS mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan dengan DAP, seorang pemimpin kanan PAS Pusat pernah bertanya kepada seorang ketua dewan ulama, seolah-olah mempertikaikan keputusan tersebut berikutan kononnya keputusan bermufarakah meminggirkan manfaat dakwah yang dilakukan oleh PAS kepada DAP dan PKR. Lucu bukan? Takkan lah tidak nampak bagaimana DAP melayan PAS! Apakah individu ini juga termasuk di dalam senarai yang dimaksudkan oleh sumber penulis?

Seorang lagi, mungkin bekas pimpinan kanan PAS Pusat yang terkenal dengan cara menjawab telefon menerusi “loud speaker”, selain sering dilihat sangat kontra pendapatnya dengan pimpinan PAS masakini.

Apa pun, ini sekadar telahan, atau jangkaan penulis berhubung dengan maklumat yang diterima. Sehingga sumber sendiri yang menamakan individu-individu tersebut, maka hidup anda sedang diselubungi misteri.

(Visited 22 times, 1 visits today)

One thought on “Siapa 3 ADUN Selangor, 4 Pemimpin Kanan PAS Pusat Yang Bakal Sertai PAN?

 • April 30, 2017 at 16:03
  Permalink

  buang masa & sia2 sahaja selama ini PAS kononnya berdakwah(padahal bersekongkol kerana kepentingan politik semata yang mendambakan sokongan DAP & undi dari orang kafir) pada DAP agar dapat menerima kebaikkan Islam yang diperjuangkan oleh PAS

  sebenarnya DAP sedikit pun tidak medapat hidayah(menerima kebaikkan Islam) dari dakwah PAS semenjak PAS bersekutu dengan mereka dalam ‘pakatan rakyat'(2008) malah sejak dalam ‘barisan alternatif'(1998) lagi

  kalau ada bekas pemimpin PAS yang kini berada dalam PAN(dalam bahasa melayu ‘PAN’ disebut ‘KUALI’—> menjadi perkakas untuk DAPur) berkata sokongan yang pernah diberikan DAP tentang perlaksanaan hudud itu adalah hasil dari tarbiyah(dakwah) PAS kepada DAP, ianya adalah satu kenyataan yang amat dangkal, syok sendiri atau boleh dikata kenyataan membodek secara terlampau tuan mereka iaitu lim kit siang & lim guan eng

  DAP pernah menyokong perlaksanaan hudud(malah speaker DUN Selangor hannah yeoh dari DAP pernah membenarkan hudud dibahaskan dalam DUN) itu hanya satu lakonan(berpura-pura untuk menipu orang Islam bahawa DAP kononnya tidak anti Islam) sahaja kerana DAP tahu hudud adalah sukar untuk dilaksanakan berbanding dengan pindaan terhadap hukuman dalam RUU 355 yang boleh dilaksanakan…kerana pindaan kepada RUU 355 boleh dilaksanakan maka DAP menentang…apakah DAP tidak boleh dikata anti Islam?

  berbalik dengan keberadaan PAS dalam 1.barisan alternatif(1998) & 2.pakatan rakyat(2008) yang kononnya untuk berdakwah memberi tarbiyah kebaikkan Islam kepada sekutu(terutama DAP & PKR) mereka dalam 2 gagasan/pakatan pembangkang tersebut, cuba kita lihat apa hasil dakwah PAS kepada PKR pula? dakwah apa kebendanya kalau anwar terus dengan aktiviti meliwat & nurul izzah pula menyokong orang Islam diberi kebebasan yang sama(dengan orang bukan Islam) & tidak boleh dihukum jika mereka mahu menukar agama keluar dari Islam(sebut ‘murtad’)?

  Reply

Leave a Reply