Pensyarah kurang pengalaman industri beri kesan kepada kualiti siswazah

Share

KUALA LUMPUR 9 April – Seorang tokoh akademik melahirkan kebimbangan dengan situasi pensyarah universiti tempatan yang dikatakan kurang pengalaman industri kerana ia boleh menjejaskan kualiti siswazah.

Bekas Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Tan Sri Dr. Sahol Hamid Abu Bakar berkata, situasi itu boleh memberi impak buruk kepada kebolehpasaran para siswazah untuk memperoleh pekerjaan sejurus mereka menamatkan pengajian di menara gading.

“Bagaimana para siswazah mahu menempuh alam pekerjaan dan kehidupan yang penuh mencabar jika hanya diajar ilmu teori oleh pensyarah mereka.

“Ilmu teori sahaja tidak cukup untuk membantu pelajar itu memahami selok belok dunia pekerjaan apatah lagi bagi melahirkan pelajar yang lebih holistik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai punca kepada masalah pengangguran yang masih lagi membelenggu para siswazah universiti tempatan ketika ini.

Sahol Hamid berkata, keadaan itu sangat berbeza dengan dahulu apabila pensyarah memiliki pengalaman industri untuk membimbing pelajar universiti agar lebih mahir dalam bidang pengajian mereka.

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Destini Anak Bangsa itu juga berkata di universiti luar negara, kebanyakan pensyarah memahami apa yang sedang berlaku dalam industri untuk dibekalkan kepada para siswazah.

“Inilah trend yang berlaku sekarang di luar negara kerana ramai pensyarah mereka memiliki pengalaman industri dan saya berharap Malaysia juga mampu mempunyai lebih ramai lagi pensyarah yang memiliki pengalaman sama,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan Kementerian Pendidikan Tinggi untuk membuat kajian lebih mendalam mengenai isu berkenaan dan usaha menanganinya.

Beliau pada masa sama berharap semua pihak dapat menerima pandangannya dengan hati terbuka dalam usaha melahirkan siswazah berkualiti tinggi dan lebih berinovatif yang mampu memberi manfaat kepada negara pada masa hadapan.

“Mungkin ada pihak yang terasa tetapi itulah masalah yang dihadapi sekarang kerana orang kita ini cepat merajuk…jika begitu bagaimana kita mahu maju,” katanya. – BERNAMA

One thought on “Pensyarah kurang pengalaman industri beri kesan kepada kualiti siswazah

  • April 9, 2017 at 19:34
    Permalink

    Aku tengok pensyarat sekarang suka ikut contoh budaya buku peniaga dari amerika tak mahu ikut contoh budaya peniaga di malaysia dan asian
    Pensyarat sekarang ikut teori buku 100% bulat2 dari amerika, sebab lepas habis ijazah terus masuk master jadi pensyarah mereka tak ada pengalama macam mana ajar erti peniaga

    Reply

Leave a Reply