Mufti kesal sikap 
Dr. Mahathir

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak sepatutnya memburuk-burukkan golongan ulama termasuk mufti dengan melemparkan tu­duhan tidak berasas terhadap mereka.

Mufti Pahang, Da­tuk Seri Dr. Abdul Rahman Osman menegaskan, beliau ti­dak mempunyai sebarang kepentingan politik apabila menyampaikan pandangan se­cara umum yang dibuat berdasarkan fakta untuk diketahui rakyat.

Beliau berkata, mufti adalah golongan ulama yang merupakan pewaris nabi dan apa yang disampaikan adalah disebut oleh Rasulullah SAW.“Apa yang saya sampaikan sebelum ini adalah untuk pengetahuan masyarakat umum dan tidak menyerang peribadi sesiapa termasuk Dr. Mahathir. Saya hanya sampaikan apa yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW.

“Saya tidak kisah jika sesiapa pun termasuk Dr. Mahathir hendak menyerang peribadi saya, tetapi janganlah menyentuh agama kerana memburuk-burukkan ulama, seolah-olah memburuk-burukkan agama,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Dr. Maha­thir yang juga Pe­ngerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mene­gaskan, beliau eng­gan memohon maaf berhu­bung kenyataannya yang menyifatkan ibadah haji melalui Program Khas Haji Perdana Menteri-Yayasan 1Malaysia Deve­lopment Berhad (1MDB) tidak mendapat haji yang mabrur.

Beliau juga menolak pandangan pelba­gai pihak termasuk Ab­dul Rahman serta mufti-mufti lain yang tidak bersetuju dengan pandangan yang disuarakannya ketika berce­ramah di Taman Wira Mergong, Alor Setar, Kedah bulan lalu.

Malah, Dr. Mahathir menuduh pi­hak yang menyangkal dakwaan­nya itu ko­nonnya telah dibayar untuk bercakap demikian manakala mufti menafikannya kerana me­reka di pihak kerajaan.

Sementara itu, di IPOH, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria kesal dan enggan membuang masa melayan tuduhan Dr. Mahathir, sebaliknya menegaskan terpulang kepada bekas Perdana Menteri itu dengan pandangannya.

“Kalau beliau tidak mahu minta maaf dan berpegang kepada pendiriannya, itu terpulanglah kepada beliau. Saya tak mahu campur lagi dalam isu ini,” katanya.

Dalam pada itu, di KOTA BHARU, Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad kecewa dengan tuduhan Dr. Mahathir itu dan menyerahkan kepada rakyat untuk menilainya.

“Kalau sampai peringkat tuduh kena bayar, tak perlu komen apa-apalah,” katanya.

Utusan

5 thoughts on “Mufti kesal sikap 
Dr. Mahathir

 • January 9, 2017 at 7:12 AM
  Permalink

  madey kutty kerala mana pernah mahu mendengar nasihat para ulamak malah sikap permusuhan dia dengan agamawan bkn satu rahsia.

  Reply
 • January 9, 2017 at 8:04 AM
  Permalink

  Kita bimbang keangkohan M akan jadikan firaun akhir zaman. Firaun ketahap menganggap dirinya tuhan kerana Allah memberi dia segala2 yang diimpikan oleh nya. Allah beri dia kuasa, harta dan kesihatan sehingga firaun diriwayatkan tidak pernah sakit, walau selesema.

  Qaroon dan Samud juga antara manusia angkoh yang seangakatan Firaun lalu mereka semua ditelan bumi setelah melakukan kemungkaran terhadap Allah swt.

  Qaroon ketika dipuncak kenikmatan dengan harta yang banyak memuji Allah… yang telah memuliakan nya. Selepas dia ditimpa musibah, lepas satu, satu… dia berkata ” Allah telah menghina aku “.

  Reply
 • January 9, 2017 at 8:09 AM
  Permalink

  Adil berlaku untuk dua pihak,, oleh itu kita harus meneliti secara ilmia pandangan dan pendapat dari kedua dua pihak,, dari sudut faktar dan nyata ada kebenaran dan bukti nyata dari apa yg di maklumkan oleh TunM ,, kita balik kepada punca masaalah,, dari susut agama memang banyak alasan yg boleh di cari untuk menepis kenyataan TunM jika mahu,,

  Reply
 • January 9, 2017 at 12:40 PM
  Permalink

  masih mengenai tuduhan haji tidak mabrur dari madey…

  boleh ‘rice’ beritahu apanya yang fakta & nyata ada kebenaran & butkti dari apa yang dimaklumkan oleh madey?

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.