Kem Mahathir vs Kem Muhyiddin, Siapa Lebih Dominan?

Parti Pribumi masuk ke kancah politik negara dengan langkah kiri.

Parti yang diwujudkan secara tidak sengaja dan tidak ada di dalam perancangan Tun Mahathir dan TS Muhyiddin itu, nampaknya bergolak dan berantakan sama sendiri sebelum pun merempuh musuh sebenar.

Apabila ada pihak menyatakan nasib Parti Pribumi akan sembah ke bumi seperti parti parti berasaskan individu ramai juga yang marah.Mereka mengambil kira parti Semangat 46 yang berasaskan Tengku Razaleigh Hamzah yang sudah menyembam ke bumi dan kini parti PKR pun akan ikut sama atas bantuan Tun Mahathir melalui Azmin Ali.

Mereka yang berpusu masuk ke dalam Parti Pribumi umpama rakyat Brittain memilih BREXIT, di mana selepas memilih baru mereka sedar kesilapan mereka.

Di Brittain carian google berkenaan BREXIT mencecah puluhan juta beberapa hari selepas undian, bermakna pilih dulu baru kaji.

Namun mereka menyalahkan pihak pendebat Pro Brexit yang meyakinkan mereka kerana kepetahan berdebat dan bukan kerana fakta.

Parti Pribumi pula baru berdaftar sudah berkecamuk.

“Washing dirty linen to the public”, umpama mendedahkan kebusukan dalaman kepada dunia.

Masing masing mahu claim territory. Parti baru yang semua mahu ambil kesempatan.

Dalam parti kecil ini terbagi pula dua kem.

Yang hanya tahu menyembah Tun Mahathir dan yang mahu meneruskan hayat politik bersama Muhyiddin.

Maka bertembunglah kedua pihak.

Di pihak Muhyiddin terdapat mereka yang penuh dengan skandal seks dan nafsu termasuk Muhyiddin sendiri, di satu pihak seperti Khairuddin , hanya ada Tun Mahathir sahaja dalam dunia , orang lain semua boleh pergi jahanam.

Ada pihak meramalkan parti Pribumi tidak akan tahan lama, malah sebelum PRU mereka akan bergaduh berebut kerusi peningalan PAS dan pemberian PKR.

Begitulah nasib parti melukut di tepi gantang, masuk tidak menambah , perginya tidak mengurang.

Masing masing dua pihak mahu berebut kawasan macam gangster merebut kawasan oeprasi.

Masalah dibebankan lagi dengan penaung yang amat kedekut seperti Tun Mahathir , Muhyiddin dan Mukhriz.

Walaupun Tun Mahathir memiliki berbillion dana yang ada pada kroninya namum dipercayai dia tidak akan menggunakannya untuk parti Pribumi, sama dengan Muhyiddin yang lebih sanggup bayar Nika Gee dari biyai parti sendiri.

Maka itulah yang terjadi di kala ini, masing masing carilah wang sendiri di negeri mahu pun peringkat bahagian.

Bagi Tun Mahathir dia tidak kisah pun kerana yang dirisaukan hanya mahu menyelamatkan Mukhriz di peringkat Parlimen.

Apabila rundingan sulit Tun dan Kit Siang didedahkan Mukhriz pula yang melenting apabila Tunku Aziz menyatakan rundingan hanya mahu jadikan Mukhriz calon tunggal menjadi Perdana Menteri.

Andaian itu lebih buruk apabila dikatakan akan menggunakan DAP dan bukan Pribumi.

Maka itulah nasib lebai malang yang menjadi ahli Pribumi.

Parti berantakan , yang di atas hanya mahu melepaskan tengkok sendiri sahaja.

Ahli dibawah berpecah dua antara yang menyembah Tun dan sokong Mukhriz dan mereka yang sangka Pribumi parti opsyen kepada UMNO.

Sudahnya sini terlepas sana terlepas, sambil itu kita tunggu dan lihat antara dua pihak yang mana satu dominan, pihak Sokong Mahathir atau yang sokong Muhyiddin.

Parti bunga ini sudah layu sebelum kembang.

Tulisan :
Beruang Biru
BB218, Jumaat
6 Januari 2017

3 thoughts on “Kem Mahathir vs Kem Muhyiddin, Siapa Lebih Dominan?

 • January 6, 2017 at 3:59 PM
  Permalink

  Muhyiddin nk jadikan Nika Gee Sri kangkang PPBM, menggantikan Anina Saadudin.., tu yg jadi dua kem, Kelirudin dan Anina kem Mahathir. .

  Reply
 • January 6, 2017 at 5:04 PM
  Permalink

  Parti jenis ini, mereka sering khianat mengkhianati antara satu sama lain, Dari dulu lagi bukan hanya sekarang. Zaman dulu zaman PAS/DAP/PKR tidor sekatil, mereka sebenarnya punyai secret pact mereka sendiri. Untuk itu mereka saling tikam menikam, bukan hanya AnwarIbrahim yang hobinya tikam belakang. Setakat menikam lubang kunyit sekutu itu perkara biasa. Tapi menikam rakan sama parti juga berlaku sebenarnya.

  Sama macam Azmin tikam Wan Zizah . Maka bila Midiin tikam M atau M tikam Midin diam2… itu perkara yang memang berlaku. Contohnya bila ada pakatan sulit M untuk jadi boboi PM dan LKS TPM…. ini secret pack yang pasti tidak diketahui Midin. Kerana Midin tentu tak suka benda ini berlaku kerana dia tak kan nak dilantik jadi supir boboi. Midin bekas orang besar, jadi dia perlu ditop 3 dalam kabinet angan2.

  Biarkan mereka bercakaran, kerana cakar mencakar bukan perkara baru bagi kumpulan jenis ini. Lepas tikam tentu ada yang cedera atau terbunuh. Bila terbunuh mereka akan ketiang lahat secara pakej bersama parti yang hanya baru nak bertatih.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.