Mahathir terperangkap dalam masa lalu –

Share

Salleh Said Keruak

Kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad menunjukkan bahawa dia masih berfikir ‘sekolah lama’ dan tidak menyedari bahawa dunia telah berubah sejak kali beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia 14 tahun yang lalu.

Sejak tahun 1990-an China, yang merupakan gergasi yang sedang tidur selama beratus-ratus tahun, tiba-tiba bangun dan sekali terjaga tiada apa yang boleh menghalang mereka. Ia adalah sia-sia cuba untuk menentang perarakan besar China ke hadapan sama seperti ia adalah sia-sia untuk menentang penjajahan Barat 500 tahun yang lalu.


China adalah bergerak dan tiada siapa boleh menghalang mereka. Di seluruh dunia China melabur, pergi ke perkongsian, dan membeli aset seperti tidak pernah sebelum ini dalam sejarah. Ini adalah negara fenomena seperti Malaysia perlu menerima atau lain akan ketinggalan dan binasa.

Kami telah memberi amaran bahawa ketika globalisasi tidak mempunyai bahagian yang baik, ia juga bermakna penciptaan dunia bordeless dan akhir perlindungan. Anda tidak boleh mengharapkan FDI atau wang mengalir ke negara anda tetapi tidak bersedia untuk melepaskan kawalan aset tertentu.

Ini adalah realiti ‘dunia baru’ dan Mahathir perlu bangun untuk ini. Alternatif lain adalah dengan mengamalkan dasar tertutup dan bergerak ke belakang dan kekal miskin.


Sumber: http://sskeruak.blogspot.my/

Leave a Reply