Mahathir Wajar Contohi Ahmad Razif

Share


1. Dalam keadaan Tun Mahathir sedang “mengamuk” marah jemputan ke Majlis Istiadat Pertabalan Yang Di Pertuan Agong ditarik semula, Tuanku Sultan Terengganu mengumumkan pemberian semula darjah kebesaran Darjah Dato’ Paduka Mahkota Terengganu Kehormat (DPMT) yang membawa gelaran Datuk Seri kepada Menteri Besar Terengganu.

2. Mahathir dan keluarganya mungkin perlu mengambil iktibar dan contoh teladan daripada Datuk Seri Ahmad Razif, Menteri Besar Terengganu ini.

3. Apabila Tuanku Sultan Mizan menarik pingat dan gelaran Datuk Seri pada tahun lalu, Ahmad Razif menerima dengan tenang dan terbuka sebagai hak dan kuasa baginda.

4. Jika malu tentulah malu bagi beliau. Namun beliau akur dan redha kehendak DYMM Tuanku Sultan.
Ini jauh berbeza dengan sikap, peminat nombor satu DAP sekarang, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang melenting apabila jemputan ke istiadat pertabalan YDP Agong ditarik balik.

5. Razif ditarik gelaran secara terbuka boleh redha dan patuh kepada DYMM Tuanku Sultan, Mahathir yang dimaklumkan secara sulit, menghebahkannya untuk “bergaduh”.

6. Tampak Mahathir kian hilang sinar negarawan dengan pelbagai kata-kata berunsur kebudak-budakan dan fitnah semberono.-MYKMU.NET

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan mengurniakan kembali Darjah Kebesaran Negeri Terengganu kepada Menteri Besar Ahmad Razif Abd Rahman.

Kurniaan tersebut membawa gelaran Datuk Seri.

Perkara itu dimaklumkan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu kepada Bernama hari ini.

Kenyataan itu berbunyi: “Setelah berunding dengan Dewan Pangkuan Diraja Negeri Terengganu adalah dimaklumkan Ke bawah Duli Maha Mulia Sultan telah mengampuni perkenan mengurniakan Darjah Kebesaran Negeri Terengganu Darjah Seri Setia Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu (S.S.M.Z) kepada Yang Amat Berhormat Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkuat kuasa mulai hari ini”.

Darjah kebesaran kepada Ahmad Razif ditarik balik pada 22 April lalu.
— BERNAMA2 thoughts on “Mahathir Wajar Contohi Ahmad Razif

 • December 9, 2016 at 8:42 am
  Permalink

  TM perlu muhasabah diri kenapa perkara ini berlaku. Siapa yang membuat tuduhan yang DYMM Yang DiPertuan Agung didalam “house arrest”? Siapa yang menyampai Declarasi Rakyat kapada DYMM Agung yang umum mengetahui tiga suku dari tandatangan senarai nama tersebut adalah palsu? Apa TM fikir keBawah Duli Agung dan Sultan Sultan tidak ada perasaan apabila dipermainkan begitu.Ini tidak termasuk komen TM semasa krisis pelembagaan dahulu. Cukup cukuplah. Jangan ingat rakyat bodoh dan terima apa juga yang TM kata. Dah bosan dengan kelentong orang tua ni.

  Reply
 • December 9, 2016 at 6:44 pm
  Permalink

  Apa-apa pun kita perlu terima seprerti YAB DS Ahmad Razif. Beliau rendah diri dan patuh. dan beliau masih rasional. Syabas.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *