Husam Gelisah Atau DAP Yang “Naik Angin” Bila PAS Dan Umno Bekerjasama

Share


SEJAK ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor Datuk Paduka Husam Musa dipecat daripada Parti PAS pada 23 April 2016, beliau seolah-olah menjadi jurucakap DAP untuk menyerang parti PAS.

Memandangkan usul meminda Akta Mahkamah Syariah ditangguhkan, Husam beranggapan bahawa ianya memberi petanda  yang pilihan raya umum ke 14 akan diadakan sebelum sidang parlimen Mac depan.

Untuk makluman, cadangan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) adalah untuk memperkasa Mahkamah Syariah yang ketika ini dibataskan kuasa hukuman kepada kadar maksimum penjara 3 tahun, denda RM5,000, 6 kali sebatan syar’ie. Kali terakhir dipinda pada tahun 1984 peningkatan dari penjara 6 bulan dan denda RM1000.

Apa yang dicadangkan hanyalah meningkatkan hukuman maksimum kepada hukuman yang selaras dengan hukum syarak selain hukuman mati. Jumlah hukuman denda, penjara dan sebatan bakal ditentukan oleh Dewan Undangan Negeri.

Walaupun RUU355 ini tidak melibatkan orang bukan Islam memandangkang tidak mungkin mereka boleh dibicarakan di bawah Mahkamah Syariah kerana Perlembagaan Persekutuan menetapkan bidang kuasa Mahkamah Syariah hanya untuk umat Islam dan Akta 355, Seksyen 2 juga menjelaskan hanya orang Islam yang boleh dibicarakan dan dihukum di Mahkamah Syariah namun usul memperkasakan RUU355 tetap mendapat tentangan DAP dan MCA.

Husam yang kini merupakan pemimpin kanan Parti Amanah Negara (PAN) mendakwa, Umno berjaya menggantung isu ‘perlaksanaan hudud’ dan mewujudkan suasana sama menang (win-win) dengan PAS.

Beliau dilihat cuba melakukan provokasi bagi mencetuskan perbalahan dikalangan PAS dan UMNO. Sebarang pemuafakatan antara kedua-dua parti ini sudah tentu tidak disenangi pembangkang pimpinan DAP.

“Ia bagus untuk PAS tidak dilihat gagal dalam pendekatannya. Juga sebagai penyedap rasa untuk berterusan dalam senggama politik antara PAS dan Umno, khususnya untuk PRU terdekat.

“Umno pula dilihat jujur dalam memartabatkan hukum Islam. Parti komponen BN pula tidak dilihat dipermainkan,” kata Husam.

Sepertimana yang kita amat maklum, pembangkang yang diketuai DAP akan mengunakan pemimpin Melayu untuk “membunuh” orang Melayu yang lain dalam usaha mereka untuk merampas negara dari kerajaan Barisan Nasional. Sebarang kerjasama antara Umno dan PAS akan mengundang bala kepada DAP.

Oleh itu, sama-sama kita nantikan beberapa lagi pemimpin Melayu dalam pembangkang pimpinan DAP bersuara mengutuk kerjasama tersebut.5 thoughts on “Husam Gelisah Atau DAP Yang “Naik Angin” Bila PAS Dan Umno Bekerjasama

 • November 25, 2016 at 9:19 am
  Permalink

  Tanya Husam musang tu..apa jadi dengan projek matawang dinar dulu..apa jadi dengan projek lebuhraya rakyat dia tu..mana pergi nya duit derma daripada orang Pas bagi tujuan tersebut,,

  Reply
 • November 25, 2016 at 5:15 pm
  Permalink

  Apa jenis politik PAS ni. Perlukah kita lebih dari yang patut kepada PAS? Khilaf PAS semasa dikudakan Anwar & DAP terkesan pada orang Melayu & Islam. Sampaikan keputusan wal jamaah isu nama Allah dulu pun PAS buta mata hati! Mahfuz pakai baju kuning untuk Soros pun tak nak buang lagi? Pendirian kena teguh. PAS yang kena buktikan kredibiliti pada rakyat. Islam pada nama, pakaian, sembang hudud, etc tapi hampeh. Barisan pemimpin PAS sekarang pun inteleknya sama taraf PAN. Kalau ada pun macam takde, baik kita lupakan terus. Pergilah nak buat apa pun.

  Reply
 • November 25, 2016 at 9:14 pm
  Permalink

  Pege dah husang dah cium telapak kaki kit sial dgn madey sekali dah boleh ganti tempat almarhum tgna dulu bukan main bodek untuk mintak calon kan dia jadi mb kelantan dulu sekarang aku nak tgk si mahpoz bean adalah pahlawan harumanis terakhir akan diterajang keluaq dari pas itu pun kalau pas ada teloq la.

  Reply
 • November 25, 2016 at 10:58 pm
  Permalink

  Yahudi menggunakan Amerika utk menekan Islam, begitu jugalah keadaannya dengan DAP dan PAN

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *