Keindukan Berteraskan Melayu, Bumiputera Prinsip Penting Penyatuan Bangsa – Najib

Share


Keindukan yang berteraskan Melayu dan Bumiputera menjadi prinsip penting kepada penyatuan bangsa di Malaysia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata ini kerana kedua-dua asas itu iaitu Melayu dan Bumiputera merupakan perkara utama yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

Najib menarik perhatian bahawa jika dilihat kepada perlembagaan, bahasa Melayu adalah bahasa rasmi tetapi bahasa lain dibenar dituturkan secara bebas di Malaysia.

“Islam juga adalah agama rasmi tetapi agama lain dibenar diamalkan dengan bebas dan ketua negara kita ialah Yang di-Pertuan Agong yang dipilih dalam kalangan sembilan raja Melayu.

“Kalau terima prinsip ini, maka mudah kita ke hadapan… bila nak majukan negara mesti majukan semua kaum tetapi jangan biarkan Melayu dan Bumiputera ketinggalan,” katanya ketika menutup Konvensyen Nasional Penyatuan Bangsa di Universiti Teknologi Mara (UiTM), di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar dan Naib Canselor UiTM Prof Emeritus Prof Datuk Hassan Said.

Najib merupakan penaung kepada konvensyen selama tiga hari itu.

— BERNAMA4 thoughts on “Keindukan Berteraskan Melayu, Bumiputera Prinsip Penting Penyatuan Bangsa – Najib

 • November 10, 2016 at 6:13 pm
  Permalink

  Ex-BSI banker trial: Singapore names Jho Low as person of interest in 1MDB-linked probe

  Reply
 • November 10, 2016 at 7:29 pm
  Permalink

  La… Buludin lagi! Macam dalam tajuk artikel ni, hanya Melayu & bumiputera yang boleh jadi tuan tanah! Buludin hanya boleh jadi hamba aje, faham!

  Reply
 • November 11, 2016 at 1:01 pm
  Permalink

  Hidup islam hidup melayu hapuskan si kitul!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *