DAP Cabar Dan Persendakan Parlimen

KEANGKUHAN DAP mencabar dan mempersendakan Parlimen makin terserlah. Ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Belanjawan 2017, pembangkang bertindak keluar dari Dewan Rakyat.

Pemimpin DAP Lim Lip Eng pula menjadi ahli Parlimen pertama ditendang keluar dari Kamar Khas Dewan Rakyat apabila bersikap biadap melampau terhadap Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Beliau juga dengan angkuh menjerit kepada Pandikar dengan berkata, kami wakil dilantik tetapi anda dilantik oleh MO1. Memang kurang ajar DAP ini.

Tahap kesabaran manusia ada hadnya. DAP berulang kali mencabar Parlimen dengan bermacam-macam provokasi jahat.

Kini Speaker Dewan Rakyat mencabar Lim Lip Eng supaya jangan menghadiri prosiding Parlimen sewaktu beliau mempengerusikan mesyuarat.

Beliau berkata, Ahli Parlimen Segambut itu perlu berbuat demikian jika enggan mengiktiraf kedudukan speaker yang dilantik di bawah Perkara 57 (1) (a) Perlembagaan Persekutuan.

“Saya juga tidak akan menghormati seorang ahli YB yang tidak menghormati Perlembagaan,”
kata Pandikar dalam satu kenyataan media baru-baru ini.

Disamping itu juga Pandikar mencabar Lim mengkritik pembangkang yang mencalonkan seorang bekas hakim dan bukan individu yang menang dalam pilihan raya untuk jawatan speaker pada hari pertama prosiding Parlimen selepas pilihan raya umum 2013.

Lim Lip Eng telah mengambarkan diri beliau sebagai seorang ahli Parlimen yang bodoh apabila berkata tidak seperti ahli Parlimen, speaker dilantik oleh Malaysian Official One (MO1). Keangkuhan dan sifat sombong bodoh pemimpin DAP memang memualkan.

Lim dilihat tidak memahami Perlembagaan Persekutuan. Ahli Parlimen yang mewakili rakyat yang mengundi Speaker Dewan Rakyat. Oleh itu tuduhan Lim bahawa Pandikar dilantik oleh MO 1 merupakan satu provokasi jahat parti DAP terhadap Dewan Rakyat.

Dengan kata lain, rakyat Segambut salah pilih wakil mereka ke Parlimen. Jangan ulangi kesalahan tersebut.

2 thoughts on “DAP Cabar Dan Persendakan Parlimen

 • November 2, 2016 at 11:48 pm
  Permalink

  Ingka, takbur, berlagak, sombong, apa lagi? Tokong ni jadi macam tu sebab 95% bakar colok kat depa. Sokongan kukuh, ‘tolak pun tak tumbang’, terang2 depan mata buat salah macam LGE pun depa buat dek aje, tetap bakar colok. Hati2 main api bakar colok, nanti yang terbakar diri sendiri….

  Reply
 • November 3, 2016 at 9:00 am
  Permalink

  Ramai yang mengaku bahawa rumpunan Melayu banyak mengajar arti kesopanan secara langsung mencerminkan tingginya tamadun bangsa. DAPig masih ditakut lama membawa kaum2 balik kezaman fuedal dgn bersikap negatif dalam perbagai kelakuan, sikap, tuturkata mahu pun perwatakan kasar. Kelak perubahan masa seiring dengan tamadun dunia mereka tertinggal dan ianya mengambil masa lama melalui asuhan nenek moyangnya sejak mula berada disini.

  Zaman kecemerlangan tamadun bangsa akan melenyapkan manusia egois hidup penuh kepura-puraan. Cina Malaysia perlu belajar ketinggian budaya bangsa Jepun dan lain walaupun GAH pencapaian kemodenan tetapi tidak pernah lupa dan mash menerapkan ketinggian budaya nenek moyang mereka.

  Cina Malaysia masih tertinggal jauh peradaban bangsa berasa canggung apabila berhadapan dengan bangsa yang tinggi adap sopan yang telah lama berubah dan menjiwainya.

  Kasian ya … Yang paling malang ada Melayu hanyut mengikuti cara mereka beradap. Percayalah kesoponan ini datang dari kitab2 buat pendoman dan sudah pasti akhirnya terbukti benar.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *