Selepas musnahkan DEB, Mahathir bergabung dengan DAP musnahkan UMNO

Joceline Tan membuat pemerhatian yang sangat menarik dalam artikel beliau dalam akhbar The Star hari ini, ‘Former enemies now frenemies’. Pada dasarnya dia berkata apa orang ramai perkatakan terutamanya Melayu sejak Disember 2014.

Penyokong Pakatan Harapan, khususnya penyokong DAP, melihat sejarah bermula dari tahun 2008. Dalam erti kata lain, pra-2008 tidak ada sejarah. Dari 1946-2008 ia adalah tempoh ‘masa kosong’ seperti pita rakaman yang telah dipadamkan. Melayu, bagaimanapun, melihat kepada sejarah bermula dari tahun 1946. Malaysia yang kita lihat hari ini tidak akan wujud jika tidak kerana apa yang berlaku pada tahun 1946. Dan apabila kita bercakap mengenai 1946 ia tidak dapat dielakkan bahawa kita juga bercakap mengenai Umno.

Pendek kata, hidup untuk bangsa Melayu sebenarnya bermula pada tahun 1946, iaitu tahun ketika Umno dilahirkan juga. Dan itu bermakna Umno sinonim dengan orang Melayu. Dalam erti kata lain, sebagai pemimpin Umno dan penyokong era Merdeka pernah berkata, UMNO dan Melayu Tidak Boleh dipisah (anda tidak boleh memisahkan Umno daripada orang Melayu).Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya telah mudah lupa bahawa dia sendiri berkata perkara yang sama banyak kali semasa 2006-2008 ketika kempen anti-Tun Abdullah Ahmad Badawi beliau di seluruh Malaysia. Di mana-mana yang Mahathir pergi dia akan mula berucap dengan sejarah penubuhan Umno pada tahun 1946. Kemudian beliau akan membawa penonton dengan kisah Merdeka, kisah 13 Mei 1969 rusuhan kaum, kisah Dasar Ekonomi Baru ( DEB), dan kemudian cerita tentang bagaimana Abdullah telah memusnahkan segala-galanya yang Umno bina dari 1946 sehingga masa diketika Abdullah mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada tahun 2003.

Dan kini bahawa cerita sama yang Mahathir gunakan terhadap Abdullah semasa kempen 2006-2008 untuk menggulingkan Perdana Menteri boleh digunakan terhadap Mahathir sendiri. Ia seperti Mahathir melihat ke dalam cermin dan mengkritik lelaki itu di dalam cermin. Bukankah ironis atau adakah ini apa yang akan dipanggil karma?

Kadang-kadang adalah lebih mudah untuk hanya melangkau sejarah atau mengelakkan bercakap mengenainya apabila ia menyakitkan untuk mengingatkan kita tentang kebenaran. Kebenaran, sebagaimana yang mereka katakan, menyakitkan. Dan Joceline Tan baru sahaja mengingatkan kita tentang kebenaran mengenai hubungan antara Mahathir dan DAP yang ramai berpura-pura seolah ianya tidak wujud – kerana ianya kurang menyakitkan apabila terpaksa berpura-pura menerima hakikat betapa pahitnya menerima hubungan Mahathir-DAP dulu dan hubungan tersebut sekarang.

Apabila Mahathir mengambil langkah menentang Abdullah pada tahun 2006 beliau mendapat sokongan Umno kerana beliau menggunakan Umno untuk menggulingkan Perdana Menteri. Walau bagaimanapun, dalam usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Mahathir menggunakan DAP. Dan itlas saatnya Melayu mula membuat sempadan. Ia umpama Arab Saudi membentuk satu pakatan dengan Israel dan membayar tentera Israel untuk menyerang dan menghapuskan Iran. Seluruh dunia Islam akan bersatu menentang Arab Saudi.

Kadang-kadang ada yang tertanya-tanya sama ada Mahathir baru sahaja meracau nyanyuk atau sama ada dalam keadaan terdesak untuk menggulingkan Najib, orang tua itu telah hilang arahnya. Melayu boleh melawan Melayu. Itu tidak ada masalah. Ini telah berlaku banyak kali pada masa lalu, walaupun 100 tahun yang lalu di Kelantan apabila Tok Janggut mengetuai pemberontakan terhadap British yang disokong oleh Sultan. Tetapi orang Melayu tidak menggunakan Cina, DAP khususnya, untuk melawan sesama Melayu. Ianya sama seperti perbuatan bid’ah.

Dan Mahathir telah melanggar peraturan penting dalam apa yang harus dielakkan apabila orang Melayu melawan Melayu. Dan itulah sebabnya Mahathir tidak boleh menggulingkan Najib dan sebaliknya akan dikenang di dalam sejarah cara yang sama bahawa ramai orang Islam mengingati Mustafa Kemal Atatürk (bukan sebagai ‘Bapa Kemodenan Turki’ tetapi sebagai pengkhianat kepada Islam).

Ironinya perkara ini adalah apa yang saya katakan, Mahathir sendiri berkata banyak kali antara 2006-2008 apabila dia berkempen menentang Abdullah. Adakah Mahathir terlupa tentang ini kerana apa yang beliau perlu buat adalah membuat carian di Youtube tentang apa yang beliau katakan pada 10 tahun yang lalu?

Umno menyaksikan kelahirannya pada tahun 1946 selepas British mencipta Malayan Union yang menyaksikan pengakhiran kepada Ketuanan Melayu – walaupun itu adalah agenda tersembunyi tidak sepertimana yang dinyatakan oleh Malayan Union.

Orang Melayu keluar untuk membantah keputusan British dan demonstrasi telah diadakan di hadapan Hotel Majestic berhampiran stesen keretapi Kuala Lumpur. Dan untuk menyatukan orang Melayu dan pelbagai kumpulan dari seluruh Tanah Melayu, mereka membentuk Umno, sebuah organisasi yang memayungi beratus-ratus pertubuhan-pertubuhan kecil yang lain, masyarakat, pertubuhan, persatuan, dan lain-lain.

Apabila Umno menjadi lebih kuat dan lebih lantang, British mengalah dan dua tahun kemudian, pada tahun 1948, Malayan Union telah diabaikan dan digantikan dengan Federation of Malaya atau Persekutuan Tanah Melayu. Pendek kata, orang Melayu menang dan British kalah dan ia adalah semuanya kerana orang Melayu bersatu di bawah Umno. Oleh itu, Malaysia yang anda lihat hari ini adalah kerana Umno. Jika tidak ia tidak akan wujud.

Pihak British menyedari bahawa di seluruh dunia tanah jajahan telah mendapat kemerdekaan daripada pemerintahan penjajah juga, suka atau tidak, Malaya, juga, perlu diberi kemerdekaan. Tetapi 30% daripada ekonomi selepas perang British bergantung kepada Malaya jadi ia mesti menjadi kemerdekaan yang aman tanpa pertumpahan darah dan terutamanya tanpa ada kepentingan British di Tanah Melayu. Britain bersedia untuk membenarkan Malaya memerintah sendiri asalkan kepentingan ekonomi British di Tanah Melayu dilindungi.

Oleh itu, British duduk dengan Umno untuk membincangkan kemerdekaan. Tetapi ia mesti Tanah Melayu dan bukannya kemerdekaan Melayu. Jadi Cina dan India dijemput untuk bersama di dalam persekutuan yang baharu yang hanya dikenalai sebagai Parti Perikatan. Di dalam pilihanraya pertama 1955, Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. Umno sahaja memenangi hampir 59% undi dan lebih daripada 65% daripada kerusi. Ini meyakinkan British bahawa Parti Perikatan mendapat sokongan rakyat dan merupakan kumpulan yang betul untuk berbincang mengenai kemerdekaan. Pada tahun 1957 kemerdekaan diberikan kepada Tanah Melayu.

Apabila Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein mencetuskan idea Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1970, pemilikan korporat Bumiputera berjumlah hanya 1% dengan 99% di bawah orang bukan Melayu dan orang asing. Lebih sepuluh tahun 1971-1981, pemilikan korporat Bumiputera tiga kali ganda kepada 3% manakala pegangan bukan Bumiputera dua kali ganda daripada 30% kepada 60%.

Oleh itu, apabila Mahathir mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada tahun 1981, pemilikan korporat Bumiputera sudah pun 3%. Walau bagaimanapun, apabila Mahathir bersara pada tahun 2003, pemilikan korporat Bumiputera telah menurun kepada 2% dan bukannya mencapai 30% seperti rancangan asal. Dan Mahathir berbohong kepada kita dan menyatakan kepada kita, ia adalah 20% namun ia sebenarnya hanya 2% kerana dia memasukkan 18% yang dimiliki oleh negara seperti Pernas, Petronas, MAS, PKEN, dan lain-lain.

Perancangan Tun Razak pada tahun 1970 adalah mudah. Mengurangkan kemiskinan. Mengurangkan jurang antara golongan kaya dan miskin. Mengurangkan jurang perbezaan ekonomi antara kaum. Memberi semua orang pendidikan. Perkenalkan dengan konsep perkongsian kuasa di mana semua pihak dan semua kaum boleh mengambil bahagian dalam kerajaan.

Lebih 22 tahun dari 1981 hingga 2003, ekonomi Malaysia telah berkembang. Sebagai contoh, pada tahun 1971, pada permulaan DEB, KDNK Malaysia hanya AS $ 4 bilion. Sepuluh tahun kemudian, dengan tahun 1981, ia meningkat kepada AS $ 25 bilion. Pada tahun 2003, apabila Mahathir bersara, ia adalah US $ 110 bilion. Tetapi dalam tempoh yang sama saham Bumiputera meningkat daripada 1% hingga 3% dan kemudian menurun kepada 2% pada masa Mahathir bersara.

Jadi apa yang berlaku? Negara ini semakin kaya tetapi orang Melayu tidak. Jawapannya adalah sangat mudah dan Mahathir memberitahu kita mengenainya tetapi kita tidak mendengarnya. MCA, bagaimanapun, tahu mengenainya dan Ling Liong Sik secara peribadi memberitahu kita apa permainan pelan baru itu.

Mahathir berkata, cuba untuk membuat sepuluh juta orang Melayu kaya adalah tidak masuk akal. Ia tidak akan terjadi. Maka daripada cuba untuk membuat sepuluh juta Melayu menjadi kaya adalah lebih baik untuk membuat hanya 100 orang Melayu yang jadi kaya dan biarkan mereka 100 Melayu ini membantu Melayu yang berjumlah sepuluh juta di bawah Konsep Payung.

Dan Mahathir secara peribadi memilih 100 orang Melayu yang bakal dia jadikan mereka kaya. Tetapi kemudian dia memastikan bahawa bagi setiap seorang Melayu menjadi kaya, beliau juga telah membuat satu bukan Melayu kaya juga. Dan orang-orang ini sepatutnya menjadi orang-orang yang akan memegang kekayaan untuk sepuluh juta orang Melayu. Tetapi pada hakikatnya mereka adalah proksi Mahathir yang bertindak sebagai pemegang amanah tetapi menggunakan DEB sebagai alasan untuk memudahkan pergerakan apa yang dia lakukan.

Satu lagi contoh bagaimana Mahathir memindahkan kekayaan untuk dirinya adalah melalui program penswastaan, di mana pada 1980-an, kita biasa untuk memanggilnya “penlanunan” – Rompak harta Negara. Menurut Barry Wain, di bawah nama penswastaan yang dianggar bernilai RM100 billion telah dipindahkan dari “kantung awam” ke dalam poket swasta.

Mahathir secara dasarnya telah memusnahkan legasi Tun Razak. Mahathir mengeksploitasi DEB dan menyalahgunakannya sebagai penyamaran yang dia mendakwa bahawa 100 ‘manusia terpilih’ akan bertukar menjadi ‘super-jutawan’ yang bakal bertindak memayungi 10 juta (sekarang 20 juta) Melayu. Tun Razak percaya kepada pengagihan kekayaan yang adil saksama. Mahathir, bagaimanapun percaya kepada penumpuan kekayaan. Anda tidak boleh menjadikan sepuluh juta orang Melayu menjadi jutawan jadi anda mungkin menukarkan 100 rakyat Malaysia menjadi ‘super-jutawan’.

Tun Razak menjadi Perdana Menteri hanya enam tahun (diikuti oleh Tun Hussein Onn untuk lima tahun). Tetapi mereka meningkat kekayaan Bumiputera daripada hanya 1% hingga 3%. Dalam 22 tahun, dan bukannya semakin meningkat daripada 3% kepada 30%, seperti rancangan itu, Mahathir mengurangkannya kepada 2%. Tetapi Mahathir mendakwa ia adalah 20% jika anda termasuk di dalam 100 orang yang beliau tukarkan menjadi ‘super-jutawan’.

Tidak ada satu pun warga Malaysia – Melayu, Cina, India atau ‘lain-lain’ – yang tidak mahu mengaku bahawa DEB telah gagal. Tidak ada keraguan tentang kegagalan DEB, tetapi ramai yang tidak tahu sebab kegagalan – dan mereka berkata ia adalah kerana orang Melayu terlalu bodoh untuk berjaya. Apa yang mereka enggan mengakui bahawa kegagalan itu disebabkan oleh seorang lelaki. Dan lelaki ini bernama Mahathir. Oleh kerana Mahathir DEB gagal.

Selepas memusnahkan DEB, Mahathir kini mahu memusnahkan Umno dan Barisan Nasional. Beliau berkata Umno dan Barisan Nasional perlu dimusnahkan untuk menyelamatkan Malaysia. Sebenarnya Malaysia tidak perlu diselamatkan, tetapi ia perlu untuk selamat daripada Mahathir. Untuk memusnahkan Umno dan Barisan Nasional, Mahathir sedang bekerjasama dengan DAP. Jadi dia bekerjasama dengan DAP untuk menghancurkan Umno dan Barisan Nasional, kononnya untuk menyelamatkan Malaysia.

Melayu mungkin bodoh tetapi mereka tidak begitu bodoh. Mereka dapat melihat bahawa anda tidak boleh menyelamatkan Malaysia melalui kerjasama dengan DAP untuk menghancurkan Umno dan Barisan Nasional. Dengan sebab tersebut maka Mahathir “habis”, begitu juga semua keluarganya, rakan-rakan dan kroni. Pada tahun 1946 orang Melayu keluar untuk menentang penjajah British atas nama Ketuanan Melayu. Tujuh puluh tahun kemudian, pada tahun 2016, orang Melayu sekarang menentang Mahathir untuk mempertahankan Ketuanan Melayu. Jadi Mahathir kini tidak mempunyai pilihan tetapi merangkak kepada DAP Cina untuk perlindungan.

Saya mahu anda ingat 2016-70 tahun selepas Malayan Union dan penubuhan Umno pada tahun 1946. Ini merupakan tahun Mahathir mengakhiri karier politiknya dengan melakukan murtad atau murtad, jenayah yang paling besar bagi seorang muslim dan akan dinafikan hak untuk dikebumikan di tanah perkuburan Islam. Ya, malah bumi juga haram untuk menerima orang murtad. Itulah Mahathir selepas beliau memusnahkan DEB, dia mengorak langkah bersama DAP untuk menghancurkan Umno dan Barisan Nasional lalu menjadi seorang murtad, menurut Malaysia Today.

Apa yang Mahathir lakukan, jika dia berjaya, akan bermakna berakhirnya dominasi politik Melayu atau Ketuanan Melayu. Mereka pernah cuba lakukan perkara ini pada tahun 1969 dan ia menyebabkan pertumpahan darah. Kali ini ia akan menjadi sepuluh kali lebih teruk daripada apa yang berlaku pada tahun 1969. Oleh itu, Mahathir sedang bermain permainan yang sangat berbahaya dengan kehidupan ramai rakyat Malaysia. Pihak polis dan tentera amat bimbang. Mereka tahu jika tidak dibendung Malaysia akan menjadi tempat yang panas akan datang. Orang Melayu tidak akan membenarkan Mahathir memindahkan kuasa politik ke tangan Pakatan Harapan pimpinan DAP. Anggaplah ini sebagai amaran.

– artikel dipetik daripada www.pru14.tv

11 thoughts on “Selepas musnahkan DEB, Mahathir bergabung dengan DAP musnahkan UMNO

 • October 31, 2016 at 7:08 AM
  Permalink

  Penulis menciplak artikel dari blog Malaysia Today oleh Raja Petra, kebaikannya penulis menterjemahkan dalam bahasa melayu…

  Reply
 • October 31, 2016 at 8:48 AM
  Permalink

  Memang menarik tulisan Raja Petra. Ini penghujung komen aku laman MT:

  …..Najib tidak pernah ‘menggelecek’ DEB untuk diselewengkan oleh kerabatnya. Tapi kalau Tun M dulu, ibarat kata pepatah, ‘7 keturunan makan tak habis’…..

  Reply
 • October 31, 2016 at 1:23 PM
  Permalink

  Soal Deb seringkali dijadikan modal para pembangkang dengan memberi alasan mengapa melayu malas tidak maju dan sering bergaduh sesama sendiri. Jadi apa yang berlaku selama ni di indonesia fiji afrika selatan zimbabwe sudan dan australia sudah menampakkan kifarah sekiranya di negara kita tiada deb. Jadi kepada RPK yang kerabat diraja patut sedaq bukannya semua melayu hidup punya jawatan orang orang kaya dan pembesar di hulu dan di hilir atau muara sekalipun kerana penjajahan british yang membawa dasar pecah dan perintah dan campurtangan british je atas raja raja melayu jadikan sosiobudaya dan ekonomi melayu masih bercelaru sehingga kini. Aku pernah mengalami zaman penghapusan DEB di zaman madey sejak 90 an di mana melayu masih menetap di setinggan sedangkan kroni kroni nya makin berkuasa dengan projek projek seperti sunway, lebuhraya plus projek mega lain sehingga tv3 pun kroni dia pegang dan aku tak lupa a.kadiaq jasin masa pegang nst dulu.. mmg bangsat!

  Reply
 • October 31, 2016 at 2:30 PM
  Permalink

  Seperti pepatah ‘Raja & rakyat berpisah tiada’, begitu jugalah ikatan hakiki PEKEMBAR dengan orang2 Melayu. Sesekali mungkin dasar politik PEKEMBAR dikritik & disanggah. Namun untuk menghasut orang2 Melayu agar ‘mengkebumikan’ PEKEMBAR ala ABU, adalah pantang buat MALAYsia. Dalam TN50 nanti, sasarkan agar DEB beransur2 dikurangkan. Kita orang Melayu, kena amalkan meritokrasi. Barulah betul Ketuanan Melayu persis ‘anak jantan’…..

  Reply
 • October 31, 2016 at 2:40 PM
  Permalink

  di blog pru14 ada terjemahan lewat selang satu atau dua artikel terjemahan rpk. kalau baca Malaysia Today lebih trill tapi teringat bila rpk ceritakan tentang komunis chin peng memang byk yg salah mungkin semasa pro Anwar dan skrg dia di pihak kebenaran … ini yg penting. Manusia memang ada masa silap dan seharusnya berfikir bertapis tapis segala hal terjadi. Jangan jadi pembangbang sebab memang dasar mereka dari dulu masuk kelubang jahanam tapi kesannya menarik orang yang baik kejurang sama.

  Reply
 • October 31, 2016 at 3:02 PM
  Permalink

  Mahathir bukan berjiwa melayu kerana moyang sebelah bapanya berketurunan keling dari wilayah Kalinga India,sebab itulah dia berusaha bermati-matian untuk melenyapkan legasi melayu di negara ini. Jika kita bijak dalam menganalisis setiap aktiviti Mahathir semasa ia berkuasaa dalam tempoh 22 tahun,kita akan menemui satu rumusan yang jitu bahawa Mahathir adalah pemusnah ketuanan melayu.

  Buktinya……..:

  Semasa ia berkuasa ia telah berjaya merangka satu undang-undang pendidikan tinggi swasta…di mana medium pengajaran & pembelajaran tak semestinya dalam bahasa melayu……tetapi bahasa lain iaitu bahasa inggeris. Walaupun dasar sistem pendidikan negara diwajibkan melalui bahasa melayu di institusi awam,penggunaan bahasa asing itu inggeris meleluasa di institusi-institusi pendidikan swasta. Hasilnya bahasa melayu semakin sub-standard akibat pengiktirafan segelintir orang melayu & majoriti kaum bukan melayu dalam pengembangan bahasa melayu.Inilah taktik kotor Mahathir hendak memusnahkan pengembangan bahasa melayu dalam sains & teknologi moden…dampaknya bahasa melayu semakin melayu-layu di arus perdana. Penguatkuasaa PPSMI adalah satu senjata halus ampuh dalam usaha beliau dalam menggagalkan anak melayu menguasai ilmu aras tinggi. Motif beliau cuma satu: mahu menafikan hak orang melayu menguasai keilmuan moden kerana rata-rata anak melayu & pribumi amat lemah dalam menguasai bahasa asing terutama bahasa antarabangsa. Lantas kemajuan & perkembangan intelektual anak melayu terbantut & buntu. Tetapi Allah itu Maha Adil lantas ada usaha politis untuk mematabatkan bahasa melayu dalam sistem pendidikan negara ke arah negara maju. Bila Najib berkuasa ia mengambil langkah berani dalam meletakkan bahasa melayu seiring dengan bahasa-bahasa negara industri maju di dunia dalam pendidikan & penadbiran negara. Anak-anak bangsa Malaysia akan menikmati kesejahteraan hidup harmoni melalui satu bahasa – bahasa melayu di samping kemahiran berbahasa asing terutamanya bahasa inggeris.

  Akhirnya hasrat Mahathir dah kantoi untuk melemahkan & melenyapkan intelektualisme melayu. Syabas Pak Najib jasamu tetap terzahir dalam lipatan sejarah…untuk memajukan bangsa melayu dalam sektor ekonomi,pendidikan,sosial dll. Ini adalah fakta bukan auta.

  Reply
 • November 1, 2016 at 2:46 AM
  Permalink

  HIDUP NAJIB, KASI LANYAK DAPIGS, KASI LANYAK MUKHRIZ, PEMBOHONG BESAQ

  Reply
 • November 1, 2016 at 6:38 AM
  Permalink

  DEB apa DEB. Habis dah jual ke Cina habis satu Malaya dah…Nak menyelamatkan diri, satu Malaya dia musnahkan…

  Reply
 • November 1, 2016 at 7:26 AM
  Permalink

  Hantu gaung ko caga kotey ko apit ko meniogo boleh tak?

  Reply
 • November 1, 2016 at 2:34 PM
  Permalink

  PENULIS TIDAK TAKUT KEPADA ALLAH, KANAN KIRI MALAIKAT MENCATAT. TULIS KEBAIKAN SESEORANG ITU, JANGAN SENTIASA TULIS KEBURUKAN ORANG, SATU HARI BILA KITA SUDAH TUA KITA AKAN MENYESAL, DOSA DENGAN ALLAH ADA PENGAMPUNAN DENGAN MANUSIA TIDAK ADA MELAINKAN KITA MMEOHON MAAF, CUMA BAGI NASIHAT SAJA.

  Reply
 • November 1, 2016 at 2:41 PM
  Permalink

  SEBELUM MAHATHIR JADI PM, ZAMAN TUNKU, ZAMAN RAZAK DAN HUSSEIN OON DI PEJABAT KERAJAAN, UNIVESITI, SWASTA, BOLEH DIKATAKAN 90 PERATUS BANGSA ASING MENGISI JAWATAN, SEMENJAK MAHATHIR JADI PM TAHUN 1981, BOLEH DIKATAKAN 90 PERATUS BANGSA MELAYU, DI UNIVERSITI PELAJAR-PELJAR MELAYU, PENSYARAH, PENGARAH, PENGARAH BANK, DAN BANYAK LAGI, ASB, BANK ISLAM, UIA, PROTON DAN BANYAK LAGI UNTUK ORANG MELAYU, PINJAM BANK SECARA ISLAM UNTUK ORANG ISLAM.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.