Halatuju PAS Dibawah Hashim Jasin

hashim-jasin-pas

SESIAPA yang faham dengan struktur organisasi PAS, pasti sedar betapa besarnya pengaruh Mursyidul Am dalam menentukan hala tuju parti tersebut.  Sekalipun ada Muktamar dimana pemilihan jawatan tertentu dibuat, yang masih berkuasa penuh masih lagi Majlis Syura Ulama yang diketuai Mursyidul Am ini.

Perkara ini disebut secara jelas dalam perlembagaan PAS.

Jadi tidak hairan kenapa perlantikan Hashim Jasin sebagai Mursyidul Am PAS yang baru, menimbulkan beberapa persoalan mengenai hala tuju PAS selepas ini.  Sebelum ini, persoalan sama tidak timbul kerana arwah Harun Din adalah Timbalan kepada arwah Nik Aziz buat satu masa yang agak lama, jadi sudah tentulah dalam banyak hal, mereka adalah sama.

Berbanding sekarang dimana Timbalan Mursyidul Am, Datuk Ahmad Yaakob menolak dari dilantik ke jawatan tersebut sehingga membawa kepada pemilihan Hashim Jasin – yang juga bukanlah kelibat asing dalam Majlis Syura Ulama.

Tapi perlantikannya masih mengejutkan banyak pihak.

Yang dicari sekarang, apakah pendirian Hashim Jasin mengenai kedudukan PAS di kalangan parti-parti pembangkang, kewujudan PAN, kerjasama dengan DAP dan parti yang ditubuhkan Mahathir, Pribumi.  Atau mungkin ada kajian semula hubungan PAS dengan PKR – yang diibarat seperti lelaki biseksual, semua pun dia boleh?

Walaupun Hashim dalam kenyataan awalnya setelah dilantik, berjanji untuk meneruskan dasar-dasar PAS seperti mana yang dilaksanakan dibawah Nik Aziz dan Harun Din sebelum ini tapi dalam politik, apa saja berkemungkinan.  Sebelum ini pun dah pernah berlaku dan tidak mustahil ia akan  berulang.

Apa pun keputusan Hashim Jasin dan Majlis Syura Ulama yang dipimpinnya selepas ini, akan memberi impak yang besar kepada kedudukan parti-parti pembangkang dalam PRU14 yang akan datang.  Semua orang tahu Mahathir sedang berusaha mengelakkan pertandingan 3 penjuru tapi DAP dan serpihan PAS yang diwujudkannya, PAN, menjadi penghalang terbesar.

 

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

3 thoughts on “Halatuju PAS Dibawah Hashim Jasin

 • October 12, 2016 at 5:49 PM
  Permalink

  Memang pelantikan yang baru ini agak mengejutkan. PAS nampaknya mengalami krisis ‘succession talent’. Apa pun keputusan Majlis Syura dari segi halatuju politik, MALAYsia akan memerhati rapat.

  Reply
 • October 12, 2016 at 8:18 PM
  Permalink

  Tak tau la harap jangan ikut pe’el pak lebai tuan ibrahim tu udah le
  Sekejap A sekejap B pening Majlis Syura Pas nanti

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.