Bekas Pemimpin UMNO Berjaya Jahanamkan Pakatan Harapan

Apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad mengisytiharkan beliau akan menyokong serta bekerjasama dengan Pakatan Harapan, ia sebenarnya secara tidak langsung telah menjahanamkan gabungan pembangkang.

Mungkin ia disedari atau tidak, tetapi hakikatnya perpecahan dalam pakatan sudah mulai dirasai.

Selain Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Shafie Apdal turut menjadi penyumbang kepada bibit-bibit perpecahan tersebut.

Jika Mahathir dan dua M yang lain menjadi `perosak’ kepada Pakatan Harapan di Semenanjung, Shafie Apdal pula menyumbang kepada keadaan tersebut di Sabah.

Buktinya, pemimpin kanan PKR dan DAP di Sabah telah mengumumkan keluar parti untuk menyertai parti politik baru yang ditubuhkan oleh Shafie.

Mereka ialah Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Datuk Seri Lajim Ukin yang disertai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Moyog daripada PKR, Terrance Siambun; Setiausaha PKR Sabah, Datuk Majjol Mahap dan Ketua Wanita PKR Sabah, Johair Matlani.

Selain pemimpin PKR, ADUN Likas daripada DAP, Junz Wong; Timbalan Pengerusi DAP Sabah, Joan Goh; Naib Pengerusi DAP Sabah, George Hiew dan tujuh lagi Exco DAP Sabah turut meninggalkan parti dan menyatakan soko­ngan kepada Lajim.

Sepatutnya parti baru Shafie ini menarik anggota di kalangan parti komponen Barisan Nasional (BN) tetapi keadaan menjadi terbalik apabila anggota yang ditarik adalah di kalangan sekutunya.

Begitu juga dengan Mahathir, semakin banyak beliau bercakap, semakin banyak kerosakan dan keburukan diri sendiri yang didedahkan olehnya.

Kononnya Deklarasi Rakyat akan menambahkan sokongan kepada pembangkang namun hakikatnya ia tidak menjadi.

Pilihan Raya Negeri Sarawak dan dua pilihan raya kecil di Sungai Besar serta Kuala Kangsar menjadi pemusnah kepadanya.

BN menang dengan bergaya, melampaui jangkaan Mahathir yang ketika itu turun berkempen di dua PRK tersebut tetapi gagal menarik pengundi untuk beralih kepada Pakatan Harapan.

Apa yang pasti sebelum Mahathir bekerjasama dengan Pakatan Harapan, tidak timbul soal lompat-melompat parti tetapi kini ia menjadi sebaliknya.

Mahathir telah berjabat tangan dengan Anwar di mahkamah bulan lepas dan dua minggu selepas itu, salah seorang wakil rakyat dari PKR telah mengumumkan untuk keluar parti dan menyertai Shafie.

Bukankah mereka sepatutnya menarik pemimpin UMNO untuk sertai parti baru mereka?

Tapi apa yang berlaku mereka pula yang mencuri ahli-ahli parti sekutu mereka. Bahasa mudah ialah Pakatan Harapan sudah `kena game’ dengan Mahathir.

Sesungguhnya BN boleh berterima kasih kepada Mahathir kerana memudahkan usaha parti itu untuk memfokus serta memberikan tumpuan kepada pilihan raya umum (PRU) ke-14 tidak lama lagi.

Bak kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengulas mengenai kemenangan BN di Sungai Besar dan Kuala Kangsar sebelum ini.

“Lebih kerap Tun Mahathir turun (berkempen), (ia) lebih menguntungkan BN, saya harap beliau jangan berhenti turun (berkempen) lagi.”

Pada PRK itu, BN menang dengan majoriti lebih besar iaitu meraih majoriti 6,969 undi berbanding 1,082 undi pada pilihan raya umum 2013 di Kuala Kangsar dan memperoleh majoriti 9,191 undi di Sungai Besar berbanding majoriti 399 undi pada 2013.

Pembangkang semakin rosak menjelang PRU14, kini mereka berlumba lumba tubuh parti sendiri. Esok lusa mereka akan berebut kerusi pula sesama mereka. Akhirnya tidak ke mana juga, UMNO juga yang konsisten memperjuang nasib bangsa dan rakyat.

Tulisan :
Beruang Biru
BB70, Selasa
4 Oktober 2016

5 thoughts on “Bekas Pemimpin UMNO Berjaya Jahanamkan Pakatan Harapan

  • October 4, 2016 at 12:49 PM
    Permalink

    Mereka berlumba-lumba menubuhkan parti ,berlumba-lumba berebut ahli,berlumba-lumba berebut kerusi, berlumba-lumba berebut jawatan dan akhirnya jika memerentah mereka akan berlumba-lumba berebut harta kekayaan.Rakyat di tinggalkan.Ini kah yg di katakan harapan untuk rakyat?.kalau dulu sebelum PRU 13,rakyat mungkin masih boleh di tipu ,tapi sekarang tidak lagi.Lihatlah bagaimana sambutan rakyat pada mereka hambar saja tidak seperti dulu.

    Reply
  • October 4, 2016 at 2:21 PM
    Permalink

    baguslah mereka masih tidak sedar mahathir ibarat tangkal bawa sial

    Reply
  • October 4, 2016 at 4:10 PM
    Permalink

    Ha..ha…UMNO mengharapkan pembangkang yang lemah bukannya kekuatan sendiri untuk menang PRU. Mana pergi dasar-dasar yang boleh menarik orang untuk menyokong UMNO? Mana pergi biasiswa untuk anak Melayu? Mana pergi subsidi-subsidi untuk rakyat bawahan? Mana pergi duit untuk projek jalan-jalan kampung, jambatan, sekolah dan klinik? Mana pergi semua duit? Semua pergi ke 1MDB dan ke AmBank ke?

    Reply
  • October 4, 2016 at 4:32 PM
    Permalink

    Sekali lg Anwar dibelasah Mahathir. Gara2 parti cap bunga raya PKR negeri hancur berderai. Macam ini ke kawan? Selain tu suka2 minta kerusi Pas mcm dia lah ketua. Sembang nak kalahkan Umno hakikatnya parti dah semakin rapuh mereput. Itu baru Sabah. Kalau negeri lain pulak? Pencapaian di negeri lain selain Selangor bukan hebat sgt pun.
    Mahathir ni bukan kira siapa. Dia sanggup makan kawan demi survival parti dia. Nak pikat pas mustahil jln mudah rempuh Pkr.

    Reply
  • October 5, 2016 at 1:01 AM
    Permalink

    Pakatan Harapan ingat nak ‘kuda’kan Tun M, Tun M pula ingat nak ‘kuda’kan PH. Jadi siapa ‘tunggang’ siapa? Kita yang perhati dari luar ni tersengih aje sebab teringatkan sejarah. Sejarah apa? Sejarah ‘MahaFiraun’ balun depa sampai lunyai, siap kena sumbat dalam penjara lagi, masa ‘MahaFiraun’ bertakhta dulu. Bak kata orang, kalau diikutkan rekod, dah boleh agak siapa yang akan ‘kena main’. Memang tak sekolah!!!

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.