Tidak seperti Proton dan MAS, 1MDB tidak pernah diselamatkan kerajaan

Share


oleh Lim Sian See

Hari ini adalah salah satu daripada hari-hari yang sangat jarang berlaku di mana saya berharap saya adalah seorang Ahli Parlimen dan boleh ‘taruh’ Shafie Apdal dalam Dewan Rakyat.

Shafie telah memberitahu begitu banyak pembohongan di Parlimen dan sepatutnya disangkal atau dipetik sebagai menghina Parlimen dengan berbohong berulang kali.

Di antaranya adalah:

1) Shafie mendakwa 60% daripada Bandar Malaysia telah dijual kepada China.

Ini adalah tidak benar. 60% daripada Bandar Malaysia telah dijual kepada 60-40 konsortium Iskandar Waterfront Holdings (IWH) dan kumpulan China Railway.

Pegangan saham IWH adalah 40% Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ – Kerajaan Negeri Johor) dan 60% Credence Resources (Tan Sri Dato’ Lim Kang Hoo).

A. 40% 1MDB atau MOF Inc (sekiranya saham dipindahkan), 36% IWH dan 24% CREC. Oleh itu, pemilikan projek mutlak adalah 76% Malaysia dan 24% China.

2. Shafie mendakwa 1MDB hanya menggunakan Arul Kanda dan tidak mewujudkan peluang pekerjaan manakala ‘bail-out’ untuk Proton dan MAS membantu menyelamatkan pekerjaan.

Pertamanya, tidak seperti Proton dan MAS, 1MDB tidak pernah diselamatkan oleh kerajaan.

Mungkin Shafie Apdal belum pergi ke Sendayan untuk melihat pangkalan udara baru yang sedang dibina atau 7 kemudahan tentera lain di seluruh negara yang sedang dibina sekarang ini yang dibiayai oleh 1MDB sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran mereka dengan MINDEF?

Atau beribu-ribu pekerja di TRX sekarang ini yang sedang berusaha menyiapkannya dengan cepat atau puluhan ribu pekerjaan yang akan diwujudkan apabila TRX mula beroperasi sementara pelaburan asing telah pun diterima daripada Australia, Indonesia dan Hong Kong?

Ia sudah pasti bukan hanya Arul Kanda yang bekerja.

Bagi MAS pula, ia telah diselamatkan disebabkan oleh salah urus Mahathir. Proton, walaupun telah mewujudkan peluang pekerjaan, juga mempunyai kos yang besar ke atas rakyat yang terpaksa membayar kos yang berlebihan untuk kereta yang kurang spesifikasinya dan terlalu mahal harganya selama beberapa dekad yang bernilai kira-kira RM300 bilion. Ia boleh dikatakan bahawa walaupun Proton tidak diselamatkan, pekerjaan itu masih akan pergi ke PERODUA atau pemasang kereta tempatan yang lain. Wang yang rakyat dapat simpan juga boleh digunakan untuk pelaburan produktif yang lain yang juga akan mewujudkan peluang pekerjaan.

3. Shafie mendakwa bahawa Sabah dan Sarawak adalah negeri-negeri yang paling miskin dan mereka sedang disalah uruskan.

Sangat tidak betul. Sabah mencatatkan pertumbuhan gaji median kedua tertinggi iaitu sebanyak 37.5% dan Sarawak mencatatkan 26% pertumbuhan gaji sejak 2010 – berbanding dengan hanya 17.2% bagi Pulau Pinang dan 20.8% bagi Selangor.

Berasaskan pendapatan isi rumah median, Sabah sekali lagi mencatat pertumbuhan pendapatan isi rumah kedua tertinggi iaitu sebanyak 81.3% manakala Sarawak mencapai 57.8% – kedua-duanya mencapai lebih daripada Selangor dan Pulau Pinang.

Pada asas KDNK per kapita, Sarawak dan Sabah bukanlah negeri-negeri yang paling miskin. Malah, Sarawak sebenarnya adalah negeri ke-4 terkaya dan mempunyai KDNK per kapita sebanyak RM44k – bersamaan dengan Pulau Pinang. Sementara Sabah mencatatkan RM19,700 – lebih tinggi daripada Kedah dan Kelantan.

Kadar kemiskinan tegar di Sabah juga menurun daripada 19.2% pada tahun 2009 kepada hanya 3.9% pada tahun 2014.

Manakala di Sarawak, kadar kemiskinan tegar juga berkurangan daripada 5.3% kepada 0.6%.

Malah, Sabah mempunyai rizab negeri sebanyak RM2.33 bilion pada 2014 – hampir dua kali ganda daripada Pulau Pinang manakala Sarawak mempunyai rizab sebanyak RM27 bilion pada tahun 2014 – atau kira-kira 8 kali lebih tinggi daripada Selangor.

Ia juga diakui oleh ramai bahawa selepas diabaikan oleh seorang bekas Menteri selama dua dekad, Sabah dan Sarawak telah menerima bantuan dan pembangunan yang lebih besar daripada Kerajaan Persekutuan sejak 2009.

Jadi, bagaimana Shafie Apdal menjustifikasikan bahawa Sabah dan Sarawak adalah negeri termiskin dan sedang disalah uruskan?

Hanya kerana mereka mempunyai imuniti parlimen, kita tidak boleh membenarkan orang-orang ini untuk bercakap seperti ini di Parlimen kerana ia hanya akan dilaporkan sebagai fakta dalam media berita. Memetik kata beliau juga akan meyakinkan orang ramai bahawa beliau adalah pendusta.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.sianseeLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *