Dakwaan Shafie Apdal tidak berasas – Rahman Dahlan

Share


Dakwaan bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal bahawa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah menjual sebahagian besar pegangan ekuiti Bandar Malaysia Sdn. Bhd. (BMSB) iaitu sebanyak 60 peratus kepada syarikat dari China adalah tidak berasas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang menyangkal tuduhan itu berkata, ini kerana Malaysia masih mempunyai pegangan ekuiti sebanyak 76 peratus terhadap BMSB, manakala syarikat dari China hanya memiliki baki 24 peratus sahaja.

Tegas beliau, 1MDB menjual 60 peratus pegangan ekuiti BMSB kepada konsortium yang terdiri daripada Iskandar Waterfront Holdings Sdn. Bhd. (IWH) dan China Railways Engineering Corporation (M) Sdn. Bhd. (CREC) yang masing-masing mempunyai kepentingan 60:40.

Menurutnya, pada perkiraan terakhir, 40 peratus daripada saham BMSB dan 36 peratus milik IWH (daripada penjualan 60 peratus) menunjukkan Malaysia masih memiliki 76 peratus pegangan ekuiti.

“Saya kecewa dengan panda­ngan Mohd. Shafie yang tidak berasaskan fakta dan jelas menunjukkan beliau kurang memahami isu-isu termasuk soal angka dan perdagangan saham 1MDB. Jus­teru, saya memohon Mohd. Shafie untuk baca dan faham pega­ngan saham sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan.

“Beliau cuba mengaburi mata rakyat dan ia adalah satu tindakan yang sangat mengecewakan,” katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen di sini hari ini.

Semalam, Mohd. Shafie berkata, pihaknya kesal dengan tindakan kerajaan menjual 60 peratus pegangan ekuiti dalam BMSB kepada syarikat dari China.

Utusan


6 thoughts on “Dakwaan Shafie Apdal tidak berasas – Rahman Dahlan

 • October 27, 2016 at 10:52 am
  Permalink

  30 minit shafiee berucap tkde seorg pn ahli parlimen bn bangun mohon mencelah, yg celah, tony pua dn idris jauzi je

  Reply
 • October 27, 2016 at 11:12 am
  Permalink

  Apa yag disampaikan oleh DSSA ini samalah apa yang dilontarkan, diretorikkan oleh pembangkang dan sekutu mereka selama ini dalam MyKMU.

  Memang betullah fikiran mereka “sychronized” hasil dari tanggapan, kefahaman yang cetek dek kurang membuat kajian terperinci.

  Reply
 • October 27, 2016 at 12:16 pm
  Permalink

  Yang dipegang oleh Melayu berapa pulak? Hidup Melayu! Hidup UMNO pejuang Melayu! 🙂

  Reply
 • October 27, 2016 at 12:43 pm
  Permalink

  hantu gaung dongki tak leh lengok o’ang lain lobih.

  Reply
 • October 27, 2016 at 12:52 pm
  Permalink

  Heloo Jang…yang ekau marah pasal DAP dapek lobeh undi tu kenapo? Tak boleh tenguk o’rang lobeh ko? 🙂

  Reply
 • October 27, 2016 at 3:25 pm
  Permalink

  Pie Apdal ni tak bagi kesan langsung pun pada UMNO, tetapi menolong pula UMNO porak perandakan DAP & PKR haram jadah kat Sabah. Terima kasih daun keladi Pie Apdal…. (dalam kerajaan songlap duit, kat luar songlap orang DAP & PKR. Bagus! Bagus!)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *