Proton: RM 1.5 Billion Pinjaman Mudah, Tanda Najib Nak Lingkupkan Ke?

Share


ptj08_1406__c1838188_16614_474

HUJUNG-HUJUNG ni nampaknya serangan Mahathir ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, bukan lagi dalam konteks ‘Selamatkan Malaysia’, sebaliknya dilihat lebih kepada dalam konteks nak selamatkan diri sendiri.

Bercakap tentang itu, sememangnya tidak ada apa yang perlu diselamatkan negara ini, semuanya dalam keadaan baik-baik saja, rakyat bukan bodoh.

Tak hairanlah kenapa dari isu-isu yang besar-besar dan jumlah wang yang besar-besar juga, serangan Mahathir terhadap Najib sekarang masuk fasa yang kecil-kecil.  Pedulikanlah isu-isu remeh seperti konon Najib nak tukar tukang masak dia dan sebagainya, yang kita nak bincang hari ini dakwaan konon Najib nak lingkupkan (bankrap) Proton.

Mula-mula sekali, penulis tak faham kenapa Proton mesti dikaitkan dengan Mahathir?  Mungkinlah dia orang pertama yang cetus idea tu dulu tapi industri kereta dah wujud lebih 80 tahun sebelum Mahathir mula terfikir untuk buat satu yang berjenamakan Malaysia.  Lagipun, duit membangunkan Proton dan ‘menyara’nya dari mula ditubuhkan sampai sekarang, bukanlah duit poket Mahathir, tapi duit rakyat.

Justeru, kenapa nama Proton mesti nak dikaitkan dengan dia pulak?  Bukankah dulu Mahathir pernah berpesan agar namanya tidak diabadikan dimana-mana selepas mati, kenapa nama Mahathir mesti nak diabadikan kepada Proton pulak semasa masih hidup?

Dakwaan itu (Najib nak lingkupkan Proton) sebenarnya salah dan tidak lain semata-mata untuk mencemarkan imej Perdana Menteri saja sebab sebaik Mahathir dibuang sebagai Pengerusi, kerajaan menyalurkan dana dalam bentuk pinjaman mudah RM 1.5 billion kepada Proton.  Adakah penyaluran dana ini bukti Najib mahu melihat Proton lingkup?

Kalau nak biarkan lingkup, Najib boleh biarkan Proton tu mereput dengan hutangnya yang bertimbun sepanjang dipengerusikan Mahathir, tapi itu tak berlaku sebaliknya dibantu pulak lagi.

Anyway, apa pilihan yang Najib ada pun?  Ramai melihat dengan segala bantuan dan dana yang disalurkan Mahathir semasa jadi Perdana Menteri dulu kepada Proton, secara tak langsung ia memastikan Proton ni (sehingga dah jadi syarikat swasta sepenuhnya) akan jadi ‘masalah negara’ kepada kerajaan di masa depan, yang mana kalau tak dibantu (diteruskan bantuan lebih tepat lagi), kesannya akan kembali semula kepada kerajaan.

Jadi nak tak nak, kena bantu jugaklah.  Tapi yang pentingnya, mana logik kata Najib nak lingkupkan?14 thoughts on “Proton: RM 1.5 Billion Pinjaman Mudah, Tanda Najib Nak Lingkupkan Ke?

 • October 13, 2016 at 6:27 pm
  Permalink

  Selama proton wujud banyak hutang rakyat terkumpul berjumlah rm13 billion semata mata nak melanjutkan kelangsungan proton tetapi dgn masalah pembayaran ke atas vendor dan kawalan kualiti yang lemah macam mana nak menyelesaikan hutang rakyat kepada proton ketika itu? Sedangkan proton sendiri sudah tersasar dari matlamatnya untuk menjadi kan rakyat negara ini berpengetahuan tinggi dalam teknologi tinggi industri berat.
  Sekarang ada yang persoalkan ke mana hasil jualan proton sebanyak 2 juta unit sejak penubuhannya dulu? Tetapi dgn ketiadaan madey sekarang proton makin berani menampilkan model model yang kini lebih berkualiti sebanyak 3 model dalam setahun sesuatu yang jarang yg dilakukan oleh proton selama ni dan di tambah dengan pelancaran model perdana wagon tidak lama lagi Dengan bantuan mudah kerajaan sebanyak rm1.5b mudah dgn bersyarat proton perlu lebih agresif dalam penjenamaannya bukan hanya sebagai kereta nasional tetapi produk auto yang bertaraf dunia yg berkualiti

  Reply
 • October 13, 2016 at 7:17 pm
  Permalink

  Jika nak Proton berjaya, segala campurtangan politik perlu dihentikan. Bukan setakat dari kerajaan, malah lebih penting lagi, pengaruh Mahafiraun harus dicantas sepenuhnya. Mana2 pengurusan Proton yang dilihat ‘mesra’ dengan Mahafiraun juga harus dihincit. Proton milik MALAYsia! Bukan Mahafiraun yang punya!

  Reply
 • October 13, 2016 at 10:23 pm
  Permalink

  insya allah proton boleh berjaya, selama ini ada dikalangan vendor yang tidak berkualiti namun sebab ada hubungan dengan madey tua kutuk ini…proton terpaksa menanggung kerugian membayar mahal dengan kualiti hampeh…

  hari ini tanpa madey tua kutuk ini dalam proton, pihak pentadbiran mampu menjalankan tugas tanpa dipengaruhi oleh tua kutuk ini.

  kita pun tahu anak saudara madey tua kutuk ini meraih keuntungan berlipat kali ganda dengan proton sedangkan harga barangan yang ditawarkan adalah tinggi berbanding pesainnya dipasaran…hario ini pihak proton semakin berani memberi kata dua pada anak sedara madey tua kutuk ini.

  Reply
 • October 14, 2016 at 7:45 am
  Permalink

  Rungutan Mahathir mengenai masalah yg di alami oleh kroninya berkaitan dgn Proton sekarang membuktikan ,selama ini Proton memang di kuasai oleh kroni beliau.Inilah salah satu punca Proton gagal selama ini.Harga parts yg di bekalkan mahal,qualiti rendah,kos pembangunannya pula tinggi,semuanya utk kepentigan kroni,sedangkan kereta gagal di jual.Model kereta pula terlalu banyak,tetapi bentuknya kurang menarik dan kualitinya rendah,walau apa pun kroni yg terlibat dalam proses pembangunan model bekaitan sudah menagaut untung yg besar.

  Reply
 • October 14, 2016 at 11:56 am
  Permalink

  Nak lingkup, lingkupla..janji sapa curi duit 1MDB disumbat dalam jel..

  Reply
 • October 14, 2016 at 12:00 pm
  Permalink

  Tun m bersikap seperti nazi di mana kereta Volkswagen harus dikiatkan dengan Hitler.
  Tun m sepatutnya bersikip seperti president Putin tak cakap roket proton m milik dia..

  Reply
 • October 14, 2016 at 2:34 pm
  Permalink

  Hapuakan kroni Tun Mahathir.

  Reply
 • October 14, 2016 at 6:29 pm
  Permalink

  TUAN PENULIS JANGAN LUPA MALAIKAT KANAN DAN KIRI MENCATAT APA YANG KITA CATAT KEBURUKAN ORANG, SATU HARI NANTI TUAN PENULIS AKAN MENYESAL, KITA SEBAGAI ORANG ISLAM MESTI PERCAYA YANG MALAIKAT KANAN DAN KIRI, KOMEN TUAN PENULIS TIDAK PERNAH MEMUJI DAN SENTIASA MENGUTUK, JANGAN TUAN PENULIS MENYESAL SATU HARI TUAN PENULIS AKAN MENDAPAT BALASAN DARIPADA ALLAH, TUAN PENULIS TIDAK MENULIS KEBAIKANNYA SENTIASA MENULIS KEBURUKANNYA. NABI BERPESAN TENGOK KEBAIKAN SESEORANG ITU SEBELUM TENGOK KEBURUKANNNYA. MAHATHIR LALUKANNYA ADALAH KERANA KEBURUKAN PEMEIMPIN DAN UNTUK MENYELAMAT RAKYAT 30 JUTA ORANG. PENULIS MESTI INGAT KEBAIKAN BUKAN KEBURUKAN. SELAMAT MENULIS KEBURUKAN DAN TUNGGU HARI BALASAN

  Hai Menteri UMNO Salleh Keruak, bukan KLCC saja legasi Tun Mahathir ye, yang lain jangan lupa ye kalau nak roboh, ugut macam tu barulah rakyat tambah hormat dan beri sokongan kan……..
  1. Putrajaya
  2. PLUS Highway
  3. Besraya Highway
  4. NKVE Highway
  5. KESAS Highway
  6. Besarkan Seremban KL Highway
  7. 2nd Link
  8. KLIA
  9. Jambatan PP
  10. Litar Sepang
  11. Kompleks Sukan Bukit Jalil
  12. Putra LRT
  13. Star LRT
  14. Komuter
  15. Monorel
  16. ERL
  17. Pembesaran Pasir Gudang Port
  18. West Port
  19. Tanjung Pelepas Port
  20. Smart Tunel
  21. KL Tower
  22. Daya Bumi
  23. Produa
  24. Modenas
  25. Proton
  26. Masjid Wilayah
  27. Masjid Putra
  28. UTP
  29. UIA
  30. UUM
  31. MMU
  32. Cyberjaya
  33. KLCC
  34. Langkawi
  35. Puluhan Masjid2 baru
  36. Ratusan Surau2 baru
  37. Hospital2 baru
  38. Puluhan Sekolah2 baru
  39. Puluhan Balai Polis baru
  40. Puluhan bangunan Kuaters Guru baru
  41. Puluhan bangunan Kuaters baru utk kakitangan kerajaan.
  42. PICC
  43. Ratusan lagi kejayaan….

  Reply
 • October 14, 2016 at 6:54 pm
  Permalink

  Bukan berniat nak tabur pasir dalam periuk nasi sesiapa. Pihak mana pun yang mencari rezeki dengan Proton harus berdaya saing & mempunyai ‘good corporate governance’. Mana yang boleh menurut dengan budaya korporat baru Proton ini, cerah masa depannya. Walau pun ‘kerabat’ Mahafiraun, tetap tidak akan dianak tirikan. Tapi Mahafiraun itu sendiri, yang tetap perlu dihincit ke dalam ‘piramid’. Buang terus dari lipatan sejarah Proton!

  Reply
 • October 15, 2016 at 12:22 am
  Permalink

  irkiz
  Boleh dilakukan jika anda berkuasa selama 22tahun jika anda berkuasa.
  Tun m bijak milih orang bijik menbantu beliau buat masa Sekarang tun m gagal memilih orang bijik menbantu beliau menjatuhkan najib semuanya hanya mahu duit tun m itu .
  Sadam Husain pun mampu lakukan dengan dengan menyedarkan Arab bertapat penting pertahaan, lihat Sekarang negara2 berlumba2 buat senjata Dan mendapat senjata canggih.

  Reply
 • October 15, 2016 at 10:23 am
  Permalink

  Memang ya senarai pembangunan semua yang dilakukan madey byk memberi manfaat dan kemajuan kepada rakyat marhaen tapi untung atas siapa? Contohnya klcc siapa sangka t ananda krishnan punya kepentingan dengan menjual tanah tapak klcc dulu dengan harga amat tinggi tapi bila klcc siap kenapa syarikat dia maxis punya lot bangunan yang amat byk? Aku tak nampak semua madey buat selama memberi faedah kepada rakyat secara adil dan keseluruhan terutama yang berpendapatan rendah dan berada dibawah paras kemiskinan sebab sendiri pernah merasai kehidupan ketika di bawah pentadbiran madey di mana umno dulu lebih pentingkan glamor dari berkhidmat utk rakyat tambah dgn berleluasanya nepotisme sebelum dibersihkan semasa pentadbiran pak lah ingat aku boleh lupa ini semua ke macai madey? Sedangkan untuk membantu rakyat yang berpendapatan rendah dgn membina rumah kos rendah jarang di ambil berat di bandingkan dgn projek membina menara kl!

  Reply
 • October 15, 2016 at 11:55 am
  Permalink

  Inderasakti, saya 100 peratus sokong tuan, zaman najib zaman yang terbaik di dalam dunia, sebab ada gst, kenaikan barang setiap hari (siapa kena orang tu tau), ringgit malaysia jatuh, masuk akaun peribadi 2.6 juta. Macam mana pun saya sokong tuan inderasakti kita dua dua orang sokong, sebab kita peduli apa kepada rakyat 30 juta orang mampuis pi, kita kira kita senang, rakyat mampuis piiii. betul tak.

  Reply
 • October 15, 2016 at 10:02 pm
  Permalink

  Ni hang perli ke hapa ni? Ada ke dalam dunia Gst menjadi punca kenaikan harga barang? kalau ya kenapa lebih 169 negara masih mengamalkannya? Kenaikan harga barang dan kejatuhan matawang bergantung pada asas ekonomi dan pasaran global sedangkan harga minyak dunia masih dibawah $50 dollar setong boleh ke harga barang boleh turun ke? Lagi naik ada lah Akai ada ke hang ni kri? Tengok je kadar pertumbuhan ekonomi US cuma 1.2% oleh imf kelembapan ekonomi china sedangkan singapore yang termaju didunia punya syarikat glc depa kerugian lebih 76 billion sgd Jadi kenapa nak salahkan gst? Sedangkan dato vida yang berkoyan koyan harta boleh buat amal kebajikan utk glamer taja mentor gegar vaganza itu semua tapi Gst tak bole bayaq sejak 2015 lagi apa kejadah hang kri? Sedangkan tuduhan rm2.6b masih jadi modal lapok puak puak pakatun cam hang ni lagi Pirrraahh!

  Reply
 • October 16, 2016 at 12:45 am
  Permalink

  Padan muka hang KRI…hehehe..tuihhh!

  Cai² Madett nyanyok. Hang tau dak..Madett tu dah jadi barua Yahudi. Sebelum dia ‘bye²’ dia nak tinggaikan wasiat kpd “Boboy’.
  Pasal tue Madett nyanyok hampeh dok pulun 22 tahun tak sedaq diri dlm senarai IRKIZ.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *