Cina BABI: Tony Tua patut bersekolah di Sekolah Kebangsaan!

#PRKsungai besar

Oleh: Keris Melayu

Isu papan tanda Cina Babi yang kununnya disebut oleh Dato Jamal Yunus merangkap Ketua UMNO Bahagian Sg Besar  yang telah dinaikkan oleh Dap pada minggu lalu kini memasuki episod seterusnya. Dap cuba mempolimikkan fitnah berkenaan dengan membuat sidang akhbar hari ini kununnya mempamerkan bukti video bahawa secara jelas bahawa Datuk Jamal telah menggelar bangsa cina dengan cina babi.

Video berkenaan menunjukkan segelintir orng dari kumpulan baju merah  yang pernah membuat perhimpunan pada masa lalu telah memanggil cina babi hasil sentimen yang perkauman yg meluap2 akibat mereka tercabar dengan sikap caunavis dap sebelum ini. Pada waktu itu jelas bukan sahaja perkataan itu tidak diucapkan oleh Datuk Jamal malah Datuk Jamal sendiri tiada di situ dan diluar pengetahuan beliau.

Kemudian ianya telah diulas oleh Datuk Jamal dalam satu sidang media apabila ditanya oleh wartawan tentang hal itu. Datuk Jamal menyatakan tidak mengetahui perkara ataupun video berkenaan dan beliau tidak tahu menahu mengenai soal itu.

Datuk Jamal mengatakan bahawa perkataan babi adalah sensitif bagi orang melayu kerana haram dan tidak bagi orang cina kerana babi adalah makanan buat mereka. Sememangnya benar dan wajar dap tak perlu sensitif dengan babi kerana walaupun binatang itu kotor dari fakta sains ia tetap lazat bagi mereka. Jelas kali kedua apabila Tony Pua memainkan semula video berkenaan dan  cuba menyakinkan mereka yg berada disidang akbar berkenaan bahawa Datuk Jamal  mengatakan bahawa cina babi sedangkan beliau hanya highlightkan perkataan makanan disitu. Takkan sensitif dengan makanan sendiri itu dimasudkan oleh Datuk Jamal. Lagi pun jika kesensitifan babi bagi orang melayu ini pun memang sesuai dipadankan dengan sikap Dap..

Tony sepatutnya ulang berlajar  bersekolah di sekolah kebangsaan agar dapat belajar semula dan mendalami Bahasa Melayu yg mudah ini. Elok benar jika pakar putar alam Dap ini menggunakan masa berkempen dlm #prksungaibesar mencari kembali telurnya yg hilang mungkin dimakan oleh babi apabila berdolak dalih isu debat 1MDB dengan Arul Kanda yang lalu bukannya memutar belitkan kenyataan orang lain semata2 mengharapkan sokongan kaum cina pada calon harapan.

4 thoughts on “Cina BABI: Tony Tua patut bersekolah di Sekolah Kebangsaan!

 • June 14, 2016 at 7:03 pm
  Permalink

  Habis kalau panggil Melayu lembu…sukala ye sebab sup ekoq lembu sedapppp…

  Reply
 • June 14, 2016 at 7:30 pm
  Permalink

  Hahahahaha…mmg melayu lembu la…nasib baik jamal jual ikan bakar…kalau dia jual lembu mmg jadi jamal lembu ler..hahahahaa..kelakar siot

  Reply
 • June 15, 2016 at 12:07 am
  Permalink

  DAP memang dari dulu sedaya upaya meletakkan melayu sebagai golongan bersikap rasis , dah jadi darah daging mereka untuk memutar belit kenyataan pemimpin UMNO . Dah jelas dato jamal tidak melabelkan cina itu babi tapi biasalah jika mereka tidak lakukan sikap provokasi sebegini, bagaimana undi cina hendak memihak pd mereka

  Reply
 • June 15, 2016 at 1:01 am
  Permalink

  Jelas DAP dah kantoi dgn isu cina babi ini..dlm video tersebut dap tidak dpt membuktikan jamal menyebut cina babi..dah memang babi makanan cina..nak sensitif mendenya?

  Elok sgt lah tu dap masuk sekolah kebangsaan tu..supaya cerdik sikit.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *