Deklarasi Orang Nyanyuk (II): IPP 1MDB

Share


Jika diteliti deklarasi Mahathir Mohamad – Lim Kit Siang jelas agenda untuk menjatuhkan Perdana Menteri Najib Razak berasaskan isu-isu yang tidak benar dan songsang membabitkan isu ekonomi.

Antara fokus deklarasi tersebut juga ialah meletakkan masalah perniagaan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) atas tanggungjawab Mohd Najib.

Mahathir sudah lupa agaknya bahawa beliau tidak pernah mengambil tanggungjawab berundur apabila wang Bank Negara sebanyak RM 30 bilion lesap pada zaman pemerintahannya. Mahathir tidak pernah meletak jawatan apabila syarikat berkaitan kerajaan seperti Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS), Perwaja dan dan BMF rugi berpuluh bilion ringgit di bawah pengawasan beliau.

Kita menerima hakikat bahawa dalam perniagaan ada untung dan rugi. Malah kita menerima hakikat bahawa 1MDB berhadapan dengan masalah kewangan yang serius tahun lalu. Namun untuk Mahathir mendesak Najib berundur kerana isu ini tidak masuk akal kerana beliau sendiri tidak pernah berundur di sebalik kerugian yang jauh lebih besar pada zaman beliau berbanding 1MDB.

Dalam Para 6-13 deklarasi tersebut Mahathir-Lim kit Siang melakukan pelbagai fitnah terhadap 1MDB.

Mahathir membuat tuduhan bahawa Najib Razak telah menubuhkan 1MDB sebagai syarikat Dana Kekayaan Negara (Sovereign Wealth Fund) bertujuan untuk menjana pendapatan bagi Kerajaan.

Ini merupakan fitnah terbesar kerana 1MDB sejak dua tahun lalu sudah menjawab bahawa ia syarikat Sovereign Wealth Fund. Di Malaysia hanya ada dua syarikat seperti ini iaitu Khazanah Nasional dan Petronas.

Seperti syarikat dana kekayaan negara, kami adalah milik penuh kerajaan, tetapi terdapat satu perbezaan penting di antara keduanya: syarikat dana kekayaan negara dibiayai secara langsung oleh kerajaan dan melabur bagi pihaknya. 1MDB pula meraih dana dan melabur menggunakan modalnya sendiri, dan hanya pernah menerima sebanyak RM1 juta dalam bentuk ekuiti yang disediakan oleh Kementerian Kewangan pada masa penubuhannya. http://www.1mdb.com.my/bm/faq

Justeru mengapa Mahathir terus mengulangi pembohongan ini?

1MDB2Mahathir juga mendakwa 1MDB telah meminjam RM20 bilion untuk membeli tiga janakuasa elektrik pada harga yang RM12.1 bilion, melebihi harga pasaran.

Sekali lagi deklarasi ini memberi fakta yang salah dan menyesatkan (mislead). Rekod akaun 1MDB yang disahkan oleh juruaudit bertauliah menunjukkan jumlah keseluruhan hutang 1MDB membabitkan pembelian janakuasa ialah RM 18B.

1MDB juga tidak meminjam RM 20 bilion untuk membeli janakuasa. Sebaliknya mereka membeli janakuasa dengan pinjaman bank mencagarkan janakuasa terbabit.

Selama lebih setahun Mahathir mendakwa harga yang dibayar 1MDB untuk pembelian IPP  melebihi harga pasaran, namun tidak pernah sekali pun beliau memberi laporan dari penilai bertauliah untuk membuktikan tuduhannya.

Mahathir juga mendakwa. “Walaupun diberi kontrak untuk membina janakuasa baru selain lanjutan bagi konsesi yang hampir tamat, syarikat-syarikat janakuasa 1MDB ini telah dijual pada harga RM9.83 bilion dengan kerugian berjumlah RM2.27 bilion.

Mahathir telah beberapa kali membangkitkan isu ini dan 1MDB juga telah beberapa kali menjawabnya. Namun beliau hanya berminat untuk meneruskan pembohongan tersebut.

Tidak ada syarikat-syarikat. Kesemua janakuasa bawah 1MDB terletak dibawah Edra Energy Sdn Bhd. Memang benar 1MDB menjual Edra Energy dengan harga RM9.83 bilion. Namun apa yang Mahathir tidak beritahu ialah pembelinya iaitu, Kumpulan CGN akan menanggung semua hutang aset operasi Edra berjumlah RM7.43 bilion.

Ini bermakna kos jualan sebenar Edra Energy ialah RM 17.26 bilion. Selain itu, sepanjang pemilikan janakuasa-janakuasa ini juga 1MDB telah memperolehi dividen tunai sebanyak RM 2 bilion.

Edra Energy dijual bukan kerana rugi tetapi kerana ia mengalami masalah aliran tunai untuk membayar hutang. Ini berlaku kerana rancangan asal untuk mengapungkan Edra Energy bagi mendapatkan wang membayar hutang telah terencat akibat serangan Tun Mahathir sendiri.

Bolehkah kita membenarkan Mahathir dan Lim Kit Siang menjatuhkan Perdana Menteri kerana fakta-fakta yang dipesong dan disongsangkan mengikut keperluan agenda mereka?-MYKMU.NET


30 thoughts on “Deklarasi Orang Nyanyuk (II): IPP 1MDB

  • March 7, 2016 at 4:45 pm
    Permalink

    Hidup Mahathir! = Hidup LimKitSiang! = Hidup ChinPeng!

    UMNO dilunyai, kroni diutamakan! Takebeerrr

    Reply
  • March 7, 2016 at 6:09 pm
    Permalink

    Terbaik dari Kunta Kinte

    Nasib baik masa zaman Bakun , Perwaja dll angkara Madey , Najib tidak terlibat lansung sebagai ahli kabinet walhal ahli Majlis Tertinngi pun bukan.

    “Edra Enery tak rugi tapi ada masalah aliran tunai.” Baik bunya ayat.

    “1MDB meraih dana dari modal sendiri….. haya RM 1 juta dalam bentuk ekuiti dari MOF”. Komen amat bernas

    Belum cerita Goodstar Limited, Brazen Sky dan Aabar Investment PJS Limited lagi.

    Reply
  • March 7, 2016 at 6:11 pm
    Permalink

    Deklarasi I help you, you help me. Semuanya hipokrit, cuba menjaga maruah dan kepentingan masing-masing, kononnya menyelamatkan negara. Adakah negara kita seteruk negara lain? Yang saya nampak hanyalah serangan daripada pihak pembangkang dan Tun M.

    Reply
  • March 7, 2016 at 6:41 pm
    Permalink

    Che det baru nak iktiraf chin peng komunis lak ye? Ni penjilat penjilat madey sudah muncul walaupun mentality setengah terencat hannpehh

    Reply
  • March 7, 2016 at 9:28 pm
    Permalink

    “Mahathir membuat tuduhan bahawa Najib Razak telah menubuhkan 1MDB sebagai syarikat Dana Kekayaan Negara (Sovereign Wealth Fund) bertujuan untuk menjana pendapatan bagi Kerajaan.

    Ini merupakan fitnah terbesar kerana 1MDB sejak dua tahun lalu sudah menjawab bahawa ia syarikat Sovereign Wealth Fund. “-kunta kinte

    Hehehehehehehehe samalah woi!!!!

    Kunta kinte- dulu hang puji madey dan hentam pak lah trok trok
    Sekarang sudah tukar ka? Ingat madey aje berubah.. Ko pun berubah??? Hehehehe
    Hehehehehehe so tak yah salah sesiapa… Hehehe people change….
    Dedak nyer pasal… Saya cari makan

    By the way cerita la betul betul
    Hehehehehehehehehe

    Reply
  • March 7, 2016 at 9:32 pm
    Permalink

    Sja nak tanyer…
    Abrar investment PJS limited …. Company ini bikin aper???
    Saja nak tau.. Pemerhati tolong jawap buleh…. Kata pandaikan hehehehehhehe

    Reply
  • March 7, 2016 at 9:37 pm
    Permalink

    Oh yer luper… Tolong kasi tau pinjam 42 billion sape penjamin dier yer????
    Hehehehhehehe pemerhati sure leh jawap nyer
    Hehehehehhehehehehe

    Reply
  • March 8, 2016 at 12:21 am
    Permalink

    Gengrembau says:
    March 7th, 2016 at 9:32 PM

    “Sja nak tanyer…
    Abrar investment PJS limited …. Company ini bikin aper???
    Saja nak tau.. Pemerhati tolong jawap buleh…. Kata pandaikan hehehehehhehe”

    cakap betul2 le bongok, Abrar ke atau Aabar?

    kalau Aabar, klik & baca apa kompeni ini bikin:

    http://www.ipic.ae/english/our-investments/aabar-investments

    kalau tak faham jugak apa kompeni itu bikin, itu tandanya besok ko nak mampos!

    hehehehehe

    Reply
  • March 8, 2016 at 12:37 am
    Permalink

    Gengrembau says:
    March 7th, 2016 at 9:37 PM

    “Oh yer luper… Tolong kasi tau pinjam 42 billion sape penjamin dier yer????
    Hehehehhehehe pemerhati sure leh jawap nyer
    Hehehehehhehehehehe”

    RM42 bilion itu banyak pecahan pinjamannya, ko nak tahu penjamin kepada pinjaman yang mana ngok?

    spesifik le sikit bila bertanya, jangan lupa jawab dulu pertanyaan aku itu ngok

    Reply
  • March 8, 2016 at 12:49 am
    Permalink

    Hehehehe….
    Aper punya aabar la lu kasi link tu… Lu tak tau ker aabar investment pjs limited yang ko dok percaya tu incorporated kat british virgin island… Heheheheheheh

    Even ipic n aabar pun compom.

    “Executives at IPIC and Aabar investigating the transfers have concluded neither of the two Abu Dhabi funds ever owned or controlled the British Virgin Islands company, according to the people familiar with the matter. Records in the British Virgin Islands don’t give any details on the owners or directors of the company” – wsj

    Hehehe… Nama sama tapi lain….. Hehehe

    Tu la sudah kene tipu
    Jadi lembu plak tu kene cucuk hidung… Ikut ajelah

    Tu blom citer pasal blackstone yang dok transfer duit….

    Ade paham permerhati?

    Ishh otak aje besar… Tapi akal tak de.. Mcm lembu

    Lembu kurang makan dedak.. Tapi Babi sapu bersih dedak dedak tu…
    Hehehehe

    Reply
  • March 8, 2016 at 1:14 am
    Permalink

    Gengrembau , kerajaan Pulau Pinang di Pakatan, menggunakan wang rakyat 30 juta, hanya untuk mengecat, jalan untuk penunggang basikal. tu angka yang tak lojik, Kenapa pkatun diam aje.

    Reply
  • March 8, 2016 at 1:22 am
    Permalink

    bodoh punya ‘gengrembau’, tanya bikin apa bila orang kasi link suruh baca dia kata “aper punya aabar” pulak…sewel ke apa?

    tak habis2 ambil, guna & percaya laporan dari WSJ itu buat apa ngok?

    sebab madey suruh buat begitu?

    dah takde sumber lain ke ko nak dapatkan laporan & maklumat betul untuk dibaca ngok?

    kesian betul aku tengok ‘gengrembau’…dah le otak dalam tempurung kepala sekecik sebijik read bean, sanggup jadi katak bawah tempurung pulak tu….keluarlah dari tempurung itu, berhenti baca WSJ…carilah maklumat betul & positif dari sumber2 yang berkredibliti mengenai perihal sebenar 1MDB…

    jangan hampakan aku ‘gengrembau’, aku tahu ko boleh berhenti menjadi katak bawah tempurung

    hehehehehehe

    Reply
  • March 8, 2016 at 8:26 am
    Permalink

    Senang je 1MDB nak bersihkan nama Pengerusi Lembaga Penasihat dia yang dituduh terang2 songlap wang syarikat oleh pihak tidak bertanggongjawab

    Nyatakan dengan tegas tak masuk duit dalam Aabar investment PJS limited siap dengan bank statement sekali siap dengan latest laporan audit sekali.

    Lepas tu saman terus WSJ serta merta. Amat mudah. Sebab tuduhan ini amat spesifik dan boleh dipatahkan serta merta. INi melibatkan maruah pemimpin syarikat dan maruah syarikat kamu sendiri.

    Ni keluar statement kluk-klek bagitau tak pernah bagi duit kepada Pengerusi Lembaga Penasihat. Memanglah bahlol. Tuduhan bukan bagi transfer duit direct tapi berlapis-lapis transaksi. Ini standard practice money laundering

    Sesiapa yang tahu investment banking dan accounting dah boleh agak apa sebenarnya cerita 1MDB/SRC/PetroSaudi/Aabar/Falcon Bank/Ambank ni

    Reply
  • March 8, 2016 at 2:21 pm
    Permalink

    sudahlah ‘bapuk’, pihak berkuasa luar negara seperti di singapore, swiss, hkg dll tidak pernah pun mengesahkan berlaku pengubahan wang(money laundering)…laporan kononnya berlaku money laundering dalam media asing & media tempatan yang pro madey & pembangkang hanya laporan bersifat kewartawanan jenis pelacur atau boleh juga dikata telah diupah oleh pihak2 tertentu untuk membuat laporan seperti itu

    biasalah dalam perniagaan antara syarikat berlaku transaksi berlapis-lapis, takkanlah itu pun ‘bapuk’ susah nak faham…kenapalah bila sudah dewasa ‘bapuk’ menjadi bodoh sangat kata itu standard money laundering…setiap negara ada ‘central bank’ mereka yang tersendiri, mereka boleh tahu transaksi duit itu bersumberkan dari negara mana kepada kegara mana & dari sumber haram atau tidak haram(seperti rasuah, aktiviti penyeludupan dadah & sebagainya) duit yang ditransfer itu

    sebagai contoh, takkanlah central bank di sesebuah negara itu terus menganggap berlaku aktiviti money laundering bila mereka dapat mengesan seorang ketua pengerusi dari Aabar mentransfer duit kepada seorang ahli lembaga pengarah 1MDB…kalau mereka dapat mengesan madey mentransfer duit kepada seorang kakitangan SR atau WSJ pun kita tidak boleh kata berlaku money laundering, kita cuma boleh kata itu cuma hadiah buat clare brown & rupert murdoch…kalau kita kata rasuah nanti penjilat2 buah madey kata itu derma untuk fisabilillah pulak kononnya berjihad menentang kemungkaran2 yang dilakukan oleh Najib…kapir laknat seperti clare brown & rupert murdoch tak pasal2 mendapat pahala & balasan syurga kerana kesanggupan mereka berjihad bersama madey yang sudah tentu masuk syurga

    Reply
  • March 8, 2016 at 3:45 pm
    Permalink

    Al kisah 2.6billion

    Hehehe
    Mula mula duit tak de dlm bank
    Kemudian org tunjuk bukti.. Eh eh eh ade dlm bank
    Kemudian kater guna unttuk election …
    Then duit habis pkai untuk election
    Then ag kater dah pulang balik kat org yang bagi.. Ait kater dah habis???

    Bukan aku kater… Tuan punyer yng cakap….

    Dalam kater duit tak de dlm account tu..boleh amik duit dr account tu bayar kredit card 3juta
    Hehehehehehehehehe
    Dasyat alkisah ni…
    Hehehehehe masih nak percaya ker?

    Sah sah kene cucuk hidung…..

    Reply
  • March 8, 2016 at 7:28 pm
    Permalink

    gengrembau, tunjukkan bukti najib ada kata 2.6 bilion tu habis untuk election? Dan tunjukkan bukti duit tu masih ada dalam akaun najib.

    Kenapa la bebal sangat tak boleh faham..hati dah buta ke?

    Reply
  • March 8, 2016 at 7:55 pm
    Permalink

    Najib cuma kata dia tak ambil duit rakyat untuk kegunaan peribadi bila WSJ keluarkan berita Najib terima derma RM2.6 bilion(sebenarnya RM2.08 bilion)

    orang tunjuk bukti konon derma RM2.6 bilion itu diambil(diseleweng) dari duit 1MDB…akhirnya ternyata fitnah kerana sebelum AG mengesahkan bukan dari duit 1MDB, SPRM sudah pun mengesahkannya dalam siasatan mereka

    orang beri derma, suka hati PM le nak guna untuk election…PM tak pernah kata derma habis digunakan untuk election, orang lain terdiri dari menteri & rakyat kurang cerdik(kerana kurang periksa) jenis memandai-mandai yang kata derma sudah habis digunakan untuk election

    si bongok ‘gengrembau’ yang tidak tahu apa2 dengan bongoknya bertanya kenapa pulangkan baki derma itu kalau kata sudah habis digunakan untuk election sedangkan PM tak pernah kata begitu

    ‘gengrembau’ boleh tanya pada tembok kalau tak puas hati, tanya pada tembok ada ke tak PM kata derma RM2.6 bilion itu sudah habis digunakan untuk election

    hehehehehe

    fasal duit dari SRC yang dimasukkan ke dalam akaun PM, AG telah mengesahkan bukan pengaruh/arahan/paksaan dari PM kepada SRC supaya memasukkan duit itu ke dalam akaunnya…si bongok ‘gengrembau’ kalau nak tahu PM kata dia tak tahu duit dari SRC itu ada dalam akaunnya bermaksud PM tak tahu SRC telah memasukkan duit itu ke dalam akaunnya…bagaimana PM boleh tahu kalau bukan PM yang suruh/pengaruh/arah/paksa SRC masukkan duit itu ke dalam akaunnya? PM hanya tahu duit itu ada atau telah dimasukkan ke dalam akaunnya selepas diberitahu…’bila’ PM diberitahu mengenainya bukan menjadi persoalan selagi duit yang dimasukkan itu tidak terlibat dengan kesalahan jenayah((telah dicuri dari dana untuk kegunaan rakyat, rasuah, peras-ugut, money laundering & sebagainya)

    fasal guna duit dari akaun sama kononnya digunakan untuk buat bayar hutang(credit card) RM3 juta itu tidak semestinya PM menggunakan duit dari SRC yang telah dimasukkan ke dalam akaunnya untuk buat bayar hutang…PM tidak melakukan kesalahan jika dia menggunakan duit yang sudah tersedia ada(bukan dari SRC) dalam akaunnya untuk buat bayar hutang dengan tidak menyentuh/menggunakan duit yang telah dimasukkan oleh SRC ke dalam akaunnya…jika atas sebab ini, sudah tentu sesiapa yang menjadi AG akan mendapati PM tidak melakukan apa2 kesalahan jenayah…jika duit dari SRC yang dimasukkan ke dalam akaun itu juga tidak terlibat dengan apa2 kesalahan jenayah(telah dicuri dari dana untuk kegunaan rakyat, rasuah, peras-ugut, money laundering & sebagainya), duit itu adalah sah milik PM…nak buat bayar hutang credit card pun boleh

    sebelum kata PM bersalah, gunakan & fahamkan undang2 terlebih dahulu…PM bukan bodoh seperti ‘gengrembau’ yang tidak tahu fasal undang2…tidak masuk akal(kerana bodoh sangat) kalau PM nak curi duit rakyat dia memasukkan duit yang dicuri itu ke dalam akaunnya sendiri

    ‘gengrembau’ pasti tahu nak masukkan duit yang dia curi itu dimana seperti madey lakukan dengan memasukannya ke dalam akaun proksi/nominee/trustee

    apa sudah jadi dengan duit dari Realmild Sdn Bhd yang diberikan kepada madey? bila anwar dedahkan cerita mengenainya kenapa madey takut lalu mengeluarkan duit itu dari akaunnya(simpanannya) untuk diberikan kepada proksinya/nomineenya/trusteenya untuk disimpan & dijaga? ‘gengrembau’ tahu atau tidak proksi/nominee/trustee madey ini masih ‘bergaduh'(di mahkamah) sesama sendiri untuk ‘mempunyakan’ duit dari Realmild itu?

    Reply
  • March 8, 2016 at 8:36 pm
    Permalink

    Hehehehehe
    Kan aku dah kater
    Bukan aku yang cakap
    Jadi apsal ko tuduh aku ni????

    Mungkin tak paham
    Aku terang semula

    Tuan punyer cakap camtu
    Tak caya bukak you tube… Google….

    Korang ni… Ape tah yang korang paham aku pun tak tau
    Patut la senang kene tipu..
    Hehehehehe
    Pemahaman lemah
    Betul tak meriam buluh?

    Ishh otak besar akal tak de…..
    Kene cuccuk hidung betul la

    Reply
  • March 8, 2016 at 8:49 pm
    Permalink

    Apsal tak saman wsj sbb fitnah?????
    Kasi la saman… Aper susah
    Ishhhh

    Reply
  • March 8, 2016 at 10:17 pm
    Permalink

    takde siapa kata derma itu tidak digunakan buat election…jika digunakan buat election hanya sedikit sahaja jumlahnya dari RM2.6 bilion itu telah digunakan buat election & bakinya telah dipulangkan

    persoalan yang masih belum si bongok ‘gengrembau’ jawab:

    1. sila tunjukkan bukti PM kata derma itu habis digunakan buat election

    2. sila tunjukkan bukti berapa banyak duit rakyat telah digunakan untuk membayar hutang 1MDB sebanyak RM42 bilion

    cakap2 kononnya PM tak saman WSJ adalah tidak benar…PM(menerusi peguamnya) pernah saman WSJ namun disebabkan berdepan dengan kesukaran(halangan) saman itu terpaksa ditangguh atau mungkin dihentikan…si bongok ‘gengrembau’ tidak akan faham tentang kesukaran(halangan) ini sebab dia bongok….orang pandai sahaja boleh faham kesukaran(halangan) menyaman WSJ disebabkan pihak berkuasa luar negara seperti di swiss, s’pore, hkg, amerika dll yang menyiasat kaitan derma 2.6 bilion dengan 1MDB masih belum mengumumkan(hasil siasatan) mereka telah selesai membuat siasatan…siasatan antarabangsa yang kononnya benar ada sedang dilakukan & belum selesai ini telah digunakan oleh WSJ sebagai alasan, syarat & boleh juga disebut sebagai kekebalan untuk menghalang pihak berkuasa di amerika dari membenarkan proses saman PM(menerusi peguamnya) terhadap mereka dapat dilakukan(sebut ‘dapat diteruskan’)

    cakap2 “kasi la saman, apa susah” itu ialah cakap2 orang bongok yang akalnya terletak pada duburnya

    hehehehehehe

    Reply
  • March 10, 2016 at 12:08 am
    Permalink

    Pathetic pemerhati
    Tanyer nong chik la… Sbb dier kater ko nyer pm kesayangan cakap macam tu masa pau / majlis terrutup umno… Kalu salah nong chik tipu lah kater pm kesayangan cakap habis duit untuk umno dan election.

    Hari tu mase 1mdb nazak, kerajaan sediakan 1b untuk bayar hutang.
    Duit kerajaan tu duit mat indon atau duit mat bangla ker yang ade kat mesia ni????

    Apsal tak leh saman? Appoint la lawyer luar negara.. Kat mana mana wsj ade base.. Kasi saman

    Ko ingat org kampung macam aku ni lembu otak besar akal tak de macam ko ker?

    Dah la kene cucuk hidung bongkak lak tu….

    Tu la makan dedak kalah babi makan dedak….
    Sampai semua org dimakinyer…
    Kasi tenang la fren… Tak yah maki maki kalu susah nak spin
    Tak nak terima tu ko nyer pasal…. Aper ade hal dgn aku
    Kater demokrasi.. Suka lah aku nak percaya mana..
    Emo sangat apsal…
    Heheheheh lain lah kalu makan dedak … Kene jalan kn tugas beb
    Pathetic!!!!!

    Reply
  • March 10, 2016 at 12:11 am
    Permalink

    Hng tuah
    Dap penang mmg gampang
    Tu sbb nama dier org dapig!!!!!!

    Reply
  • March 10, 2016 at 1:59 am
    Permalink

    ” si bongok ‘gengrembau’ yang tidak tahu apa2 dengan bongoknya bertanya kenapa pulangkan baki derma itu kalau kata sudah habis digunakan untuk election sedangkan PM tak pernah kata begitu

    ‘gengrembau’ boleh tanya pada tembok kalau tak puas hati, tanya pada tembok ada ke tak PM kata derma RM2.6 bilion itu sudah habis digunakan untuk election” – pemerhati

    Aku baru tanyer tembok… Nak tau aper tembok jawap…..
    Pm tak kater duit derma dah pulangkan, pandi yang cakap…….

    Cuba ko plak tanyer kat tembok… Betul ker duit derma dah pulang kan
    Hehehehehehehe

    Ikut aje la….. Mcm lembu

    Reply
  • March 10, 2016 at 2:36 am
    Permalink

    kater demokrasi…suka hati aku le nak maki

    orang sudah jelaskan PM pernah saman WSJ & kenapa saman boleh tertangguh tidak boleh diteruskan tapi si bongok ‘gengrembau’ masih tidak faham, memang sah bongok!

    PM ada juga berusaha pernah cuba nak saman wsj tapi saman tidak boleh diteruskan atas sebab kesukaran yang telah aku jelaskan namun penjilat buah madey seperti ‘gengrembau’ tetap percaya PM ambil duit RM2.6 bilion dari 1MDB

    bagaimana dengan tuduhan wartawan wsj bernama barry wain yang kata madey songlap RM100 bilion duit rakyat semasa dia jadi PM?

    madey tak pernah saman wsj tentang tuduhan itu, boleh tak ko kata betul tuduhan itu sebab madey tak pernah saman?

    madey dah bagi ko makan dedak suruh kata tidak betul tuduhan itu?

    hehehehehe

    Reply
  • March 10, 2016 at 3:12 am
    Permalink

    Gengrembau says:
    March 10th, 2016 at 1:59 AM

    “Aku baru tanyer tembok… Nak tau aper tembok jawap…..
    Pm tak kater duit derma dah pulangkan, pandi yang cakap…….

    Cuba ko plak tanyer kat tembok… Betul ker duit derma dah pulang kan
    Hehehehehehehe

    Ikut aje la….. Mcm lembu”

    hehehehehehe

    kucing aku pun tahu ‘lembu tu siapa'(sebab ikut cakap aku suruh bertanya pada tembok)

    hehehehehehe

    oklah, ‘gengrembau’ boleh tanya pada pintu pulak macam ni…

    “pintu pintu, madey memang songlap duit rakyat RM100 bilion kan sebab dia tak saman wartawan wsj bernama barry wain tu yang kata begitu?”

    hehehehehehe

    Reply
  • March 10, 2016 at 12:59 pm
    Permalink

    Hahahahahaha
    Macam ni la ok pemerhati.
    Kalu tak leh spin, tukar citer lain
    Bagus la tak maki maki lagi
    Good job

    Reply
  • March 10, 2016 at 3:18 pm
    Permalink

    dia tak boleh jawab kata orang spin tukar citer lain pulak, apa punya jibrauk!

    belum lagi layak dikata ‘good job’ sebab aku baru buat warming up stretching sikit2 je tu ‘pekenakan’ ko

    lupa aku nak kata…

    kalau jibrauk bodoh akal letak kat bontot nak tahu kerajaan bagi pinjaman kepada 1MDB bukan rompak ambil duit rakyat bagi pada 1MDB, pinjaman adalah berbentuk bon…kalau tak tahu apa maksud bon, boleh tanya pada bontot ko

    hehehehehehe

    Reply
  • March 10, 2016 at 6:57 pm
    Permalink

    Hehehehhehehe
    Puji pun salah… Manusia ker kau pemerhati?
    Atau makan dedak sampai kufur?

    Tak kisah lah.. Spin la cerita lain
    Hehehehehehhe
    Semoga berjaya…
    Hehehehehehe

    Rest my case

    Reply
  • March 10, 2016 at 11:47 pm
    Permalink

    sudah terlanjur bongok boleh le ‘gengrembau’ bertanya pulak pada bontotnya macam ni….

    tot tot, agak2 tot si ‘pemerhati’ tu manusia atau alien?

    hehehehehehe

    kufur pala bapak ko suka makan dedak suka makan haram!

    hehehehehehe

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *