Jual Aset Lagi, Apa Yang Tinggal Untuk Rakyat Selangor?

Share


facebook_1456985262940 (1)Sudah 2 penggal berkuasa di Selangor, gabungan Pakatan ternyata mempunyai gaya pentadbiran paling simple, iaitu menjual aset kerajaan negeri bagi mengaut keuntungan segera.

Trend ini bukanlah baharu, mungkin terbeban dengan gaya dan helah politik di bawah pentadbiran Khalid Ibrahim yang sering berbangga dengan aset tunai yang berbillion nilainya. Tentu sahaja menteri besar tidak mahu pencapaiannya dibayangi menteri besar terdahulu, yang menjadi mangsa “Langkah Kajang”.

Tanpa sebarang desakan politik atau apa jua muslihat dari pembangkang Selangor, kerajaan negeri tiba-tiba membuka tender untuk menjual 5 unit apartment yang mempunyai nilai komersil di Arab Saudi. Apakah kerajaan negeri tidak mampu untuk mengurus dan memasarkan asset tersebut, lantas mengambil pendekatan mudah; jual.

Mengikut Laporan Ketua Audit Negara 2009, nilai hasil pajakan lima unit apartment Al-Marwa Tower di Arab Saudi berjumlah RM8.35 juta, satu jumlah yang baik sebagai satu sumber penghasilan kepada kerajaan negeri.

Pada Julai 2015, kerajaan PKR Selangor telah menjual Hotel Quality dan Hotel Brisdale, dua entiti perniagaan yang menjadi milik Kumpulan Peransang Selangor.

Fungsi anak syarikat negeri yang selama di bawah pentadbiran Barisan Nasional untuk menjana peluang pekerjaan dan ekonomi kepada rakyat semakin pudar gara-gara gaya pentadbiran sedemikian rupa. Mudahnya gaya pentadbiran ini, ibarat sekadar gores dan menang.

Sedang Perdana Menteri bertungkus lumus untuk mencari peluang pelaburan di Arab Saudi, kerajaan negeri Selangor yang sudah ada tapak di sana memilih untuk mengundur diri.

Apakah ini juga satu bentuk sabotaj kepada usaha kerajaan pusat, sekaligus memberi keuntungan tunai segera kepada negeri? Serampang dua mata.



12 thoughts on “Jual Aset Lagi, Apa Yang Tinggal Untuk Rakyat Selangor?

  • March 3, 2016 at 3:00 pm
    Permalink

    Syarat dalam iklan tu kata tender adalah dipelawa Syarikat/Pemaju/Individu(Milik penuh orang islam / individu muslim)…

    Bukan jual kat negeri China macam sapa tu…

    Reply
  • March 3, 2016 at 3:32 pm
    Permalink

    macam DApigs di Penang….jual kat Cina Singapore….direct !!!!
    kunun nak perli 1MDB ler tu…padahal tahik DAPigs dan Jubor PKR berkerak ….ada en Azmi kesah…??

    Reply
  • March 3, 2016 at 6:11 pm
    Permalink

    asal jgn jual kt cina dapis malaysia yang sombong bongkak..ramai kaum nya billionare tapi berlagak..tapi masih ramai melayu penjilat taik dapigs…

    Reply
  • March 3, 2016 at 8:12 pm
    Permalink

    Aset tu letaknya kt negara Arab, tentulan cari orang Islam. Common senselah Azmi.

    Reply
  • March 3, 2016 at 9:38 pm
    Permalink

    Ramai rakyat Selangor hidup dalam kesusahan sejak pakatan haprak menindas rakyat bermula 2008. Ramai yg berazam akan kembalikan Selangor kepada umno dan menendang DAP di Selangor ke longkang pada PRU14 ini. Malah kanak kanak di sebuah taman perumahan pun boleh bercerita sesama mereka tentang kezaliman kerajaan Selangor kepada penduduk selangor.

    Reply
  • March 3, 2016 at 10:16 pm
    Permalink

    Xyu,

    azmi tak tahu Makkah adalah tanah haram,orang bukan Islam tak boleh masuk apatah lagi nak beli harta.inilah standard penyokong TM.

    Reply
  • March 4, 2016 at 3:33 am
    Permalink

    Gabungan UMNO & PAS akan memerdekakan penduduk Selangor dari kerajaan rakus dan penindas.PAS Shah Alam harus memarakkan lagi sokongan penduduk Shah Alam kepada Najib & UMNO .

    Reply
  • March 4, 2016 at 11:20 am
    Permalink

    Sikit masa lagi Azmin jualan TELOR GOYANG lahhhhh

    Reply
  • March 4, 2016 at 4:07 pm
    Permalink

    Pas Shah Alam tu dan Harapan Baru kan masih setia kepada PKR macam mana nak tukar haluan?

    Sepatutnya BN kena kempen banyak-banyak cari partner baru kalau harapkan yang ada alamt terlingkup lagilah !!!!

    Reply
  • March 5, 2016 at 9:35 am
    Permalink

    He he Selangor ok je aku tgk..x de masalah bknnya kata untuk bumiputra last last jual kat cina..kata anti hehhehe.jeles la 2 x dpt ambil Selangor..

    Reply
  • March 6, 2016 at 7:21 pm
    Permalink

    org selangor mudah sangat ditipu…..setahun dua nih boleh la kata nak tukar kerajaan….last2 bila nak dekat pru,asal dengar jer gula2 Pakatan Haram….pangkah jugak mata dajjal tuh….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *