Masyarakat perlu tingkatkan kepedulian sosial hadapi ancaman Daish

Masyarakat perlu mempertingkatkan kepedulian sosial mereka dengan mengambil tanggungjawab bersama membantu kerajaan menangani ancaman pengganas Daish.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata militan Daish berbeza dengan kumpulan militan lain kerana ia tidak mempunyai struktur organisasi yang khusus.

“Dahulu, jika kita dapat tangkap ketua atau anggota sesebuah kumpulan militan, kumpulan itu akan dapat dibasmi.“Namun ia berbeza dengan Daish kerana ia tidak mempunyai struktur atau pun jemaah dan individu boleh terpengaruh walau hanya dengan menonton dakyah yang disebarkan oleh kumpulan itu menerusi media sosial,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Pembangunan Islam di Malaysia dan menyampaikan watikah pelantikan kepada 337 guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA), di sini, hari ini.

Hadir sama Ketua UMNO bahagian Kubang Kerian Datuk Muhammad Abdul Ghani.

Mengulas lanjut, Asyraf Wajdi berkata masyarakat kini perlu mempunyai sifat ‘jaga tepi kain orang’ bagi mengekang penularan fahaman Daish di negara ini.

“Kita perlu tangani masalah ini secara holistik dan tidak hanya bergantung kepada pasukan keselamatan dan perundangan sahaja.
“Kita sendiri perlu menjadi sebahagian daripada ‘pasukan’ untuk menangani masalah ini dengan mempertingkat kepedulian sosial dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Bernama

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.