Tony Pua perlu henti membuat tuduhan yang memalukan diri sendiri.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dinasihatkan berhenti mengeluarkan tuduhan tidak berasas terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sehingga memalukan diri sendiri serta menyebabkan kredibilitinya sebagai anggota panel Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dipersoal.

Ahli Parlimen Simpang Renggam, Datuk Liang Teck Meng berkata, Pengerusi DAP Selangor itu telah melanggar tahap profesionalisme sebagai wakil rakyat apabila membuat tuduhan tanpa bukti dan hanya berdasarkan kepada andaian serta persepsi umum.

Katanya, Pua juga seolah-olah telah hilang ingatan apabila cuba menafikan kenyataannya sebelum ini yang berat sebelah dan berbaur politik terhadap 1MDB walaupun PAC yang turut dianggotai wakil rakyat pembangkang masih menjalankan siasatan secara telus ke atas syarikat berkenaan.“Nampaknya kenyataan saya berjaya menusuk saraf Pua. Saya sebelum ini tidak menyebut nama sesiapa tetapi siapa yang makan cili, dia terasa pedas. Saya tertanya-tanya dari mana dia mendapat bukti melalui maklumat umum kononnya berbilion wang hilang disebabkan penjahat, adakah berdasarkan laporan audit atau membaca Sarawak Report dan terus membuat kesimpulan?

“Jika kita boleh membuat kesimpulan berdasarkan maklumat umum, maka apa gunanya mesyuarat PAC. Pua perlu faham bahawa inkuiri di dalam PAC dijalankan dengan tepat untuk mencari kebenaran di sebalik dakwaan yang dibuat oleh media,” katanya yang juga anggota panel PAC dalam sidang akhbar di sini, hari ini.

Teck Meng semalam menempelak Pua berikutan kenyataannya yang memburukkan 1MDB serta cuba mencari publisiti murahan apabila ‘melakonkan’ watak sebagai mangsa terhadap tuduhan yang dikeluarkan.

Pua dalam reaksinya hari ini bagaimanapun dilihat cuba mencari simpati apabila mendakwa Teck Meng mempunyai niat memastikan beliau digantung daripada PAC dengan mengeluarkan kenyataan berkaitan 1MDB.

Menurut Teck Meng, tiada gunanya PAC ditubuhkan jika masih ada pemimpin seperti Pua yang mengeluarkan kenyataan tidak profesional melangkaui peranan PAC untuk mencari kebenaran kepada rakyat.

Katanya, semua anggota PAC termasuk Naib Pengerusinya daripada DAP, Dr. Tan Seng Giaw telah beberapa kali meminta supaya setiap tuduhan perlu disertakan dengan bukti sahih, justeru Pua juga tidak terlepas untuk mematuhinya.

“Adakah terlalu susah untuk Pua faham? Adakah susah untuk bekerjasama dengan kami semua dan mengeluarkan kenyataan rasmi berdasarkan fakta bukannya merendahkan kredibiliti keseluruhan pasukan melalui kenyataan tidak produktif dan berbaur politik?

“Tiada gunanya mengeluarkan banyak kenyataan jika kebanyakannya berbaur politik, tidak berasaskan fakta sahih. Ini hanya menambah kekeliruan bukannya kebenaran,” tegasnya.

Utusan

One thought on “Tony Pua perlu henti membuat tuduhan yang memalukan diri sendiri.

  • January 5, 2016 at 4:02 PM
    Permalink

    perangai yang ditunjukkan babi(tony pua) itu ialah satu manifestasi bahawa dia tidak mempercayai inkuiri(termasuk siasatan) yang telah & sedang dibuat oleh PAC mengenai 1MDB…ini juga bermaksud babi anak sundal tony pua juga tidak mempercayai kredibiliti anggota2 PAC yang lain termasuk anggota PAC dari partinya sendiri seperti Dr. Tan Seng Giaw

    aku rasa anggota2 PAC yang lain patut membuat kenyataan kata mereka terpaksa memecat tony pua kerana secara tidak langsung dia telah menjatuhkan kredibiliti anggota2 PAC yang lain

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.