Tidak Faham Konsep Pembangunan Bandar Malaysia Punca Ramai Percaya Fitnah

Pada dasarnya, 1MDB menjual tanah yang dimilikinya.  Walau bagaimanapun, terdapat dua liabiliti yang berkaitan dengan tanah tersebut secara tidak langsung, iaitu:  

A. Baki kos untuk menyelesaikan proses penempatan semula Pangkalan Udara Kuala Lumpur (PUKL)

Kontrak utama penempatan semula dan perjanjian pembangunan ditandatangani di antara 1MDB dengan Kerajaan Malaysia untuk nilai kontrak kira-kira RM2.7 bilion. Kos ini termasuk, antaranya, kos pengambilan tanah baharu, kos pembinaan, kos peralatan dan kos penempatan semula.  Seterusnya, 1MDB telah melantik apa yang sebelum ini dikenali sebagai 1MDB Real Estate Sdn Bhd (kini dikenali sebagai TRX City Sdn Bhd) untuk beberapa aspek pembinaan tertentu dalam proses Penempatan Semula PUKL. TRX City Sdn Bhd pula telah melantik Perbadanan Perwira Hartanah Malaysia (PPHM, sebuah anak syarikat 100% milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera) sebagai Kontraktor Utama (Turn Key Contractor) untuk menjalankan kerja-kerja pembinaan bagi projek Penempatan Semula PUKL ini.

PPHM pula telah melantik lebih 50 kontraktor Bumiputera bertauliah sebagai subkontraktor bagi menjalankan pelbagai kerja pembinaan. Baki kos pembinaan termasuk kos tambahan (variation order) serta lain-lain kos projek Penempatan Semula PUKL ini ketika ini dijangka bernilai sehingga RM1.9 bilion.

Penting dijelaskan di sini bahawa PPHM sebagai Kontraktor Utama dan lebih 50 subkontraktor Bumiputera akan terus bertindak sebagai kontraktor projek ini dan terus memainkan peranan masing-masing secara khusus, walau apa pun struktur urusniaga akhir yang dipersetujui nanti.

Kontraktor-kontraktor ini telah diluluskan oleh pihak-pihak berkuasa yang berkenaan dan pembinaan pula diselia oleh pegawai-pegawai yang berkenaan dari Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri. Oleh kerana pembinaan akan diteruskan oleh kontraktor-kontraktor sedia ada yang telah mendapat kelulusan, maka tidak timbul isu impak penjualan 60% saham projek Bandar Malaysia oleh 1MDB ke atas keselamatan negara.

6 thoughts on “Tidak Faham Konsep Pembangunan Bandar Malaysia Punca Ramai Percaya Fitnah

 • January 7, 2016 at 11:26 PM
  Permalink

  Camna la nak paham…konar sana sini mcm keling paria punya bisnes…

  Reply
 • January 8, 2016 at 3:24 AM
  Permalink

  macam manalah pelacur seperti ‘ayam’ nak faham, selalu sangat telan air k***k jadilah bodoh susah nak faham

  Reply
 • January 8, 2016 at 4:28 AM
  Permalink

  mcm barua la…semua kau telan apa najib cakap.

  Reply
 • January 8, 2016 at 4:55 AM
  Permalink

  Najib cakap benda betul, takde kotor & tak jijik pun telan benda betul bukan macam pelacur si ‘ayam’ telan banyak sangat air k***k…uwekkkk!

  hehehehe

  Reply
 • January 8, 2016 at 6:05 AM
  Permalink

  mcm gigolo najib la…24 jam kena gosok telor boss…

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.