PKR Berjaya Pengaruh Rakyat Sabah Amal Budaya Fitnah?

adrian lim1

Pada hari pertama musim persekolahan tahun ini, viral diperkatakan di Sabah mengenai isu ’tilam buruk’ di asrama Sekolah Menengah Kebangsaan Tulid di laman-laman sosial. Kononnya pelajar di sekolah berkenaan dizalimi kerana disediakan tilam buruk untuk mereka tidur.

Menurut sumber penulis, gambar berkenaan mula tersebar di laman sosial berpunca dari salah faham ibu bapa pelajar yang menghantar anak mereka ke sekolah berkenaan dan dikatakan terkejut dengan keadaan tilam dan kelengkapan pelajar di dalam salah sebuah bilik di asrama sekolah itu.

Tanpa berfikir panjang atau bertanya pada pihak pengurusan asrama, ada di kalangan mereka yang mula memanjangkan gambar itu di media sosial. Gambar-gambar berkenaan kemudian tiba ditangan seorang budak PKR Sabah, Adrian Lim.

adrian lim

Menurut sumber, dari Adrianlah maka bermulanya gambar-gambar tilam buruk itu menjadi viral di laman sosial kemudiannya. Bila dapat ditangan ‘anak buah’ Rafizi, maka bagaikan ‘pucuk dicita ulam mendatang’, habis dikecohnya…

Sebenarnya, tilam baru ada di sekolah berkenaan. Tilam-tilam buruk yang dirakam itu sebenarnya adalah tilam yang sengaja dihimpunkan di dalam sebuah bilik asrama sebelum dilupuskan kemudiannya.

Pada 3 Januari, ketika mana ibu bapa menghantar anak mereka ke asrama berkenaan, warden asrama sedang bertugas mendaftar pelajar manakala pengawas telah membuka semua bilik termasuk bilik tilam buruk itu.

Tersalah faham dengan tilam buruk dan keadaan bilik yang sebenarnya belum tersedia untuk digunakan pelajar, maka tercetuslah salah faham berkenaan.

Apa yang menghairan penulis, budaya di Sabah sememangnya sebelum ini tidak suka bising-bising tentang sesuatu yang belum diketahui kebenarannya. Mereka sebelum ini cukup berhati-hati dan menjaga kesahihan maklumat sebelum disuarakan.

Tapi apa sudah jadi kali ini? Terlintas difikiran penulis betapa PKR telah berjaya mengimplan budaya negatif di negeri di bawah bayu itu. Sebagai contoh Adrian Lim, mungkin dengan didikan Rafizi dan Fahmi Zainol, dia begitu cekap menyebar fitnah sebelum ditentukan kesahihannya.

adrian lim2

Berbeza dengan budaya di Sabah sebelum ini, mereka selalunya akan bertanya pada pihak terbabit terlebih dahulu, berbincang mengenainya dan membuat penyelesaian secara baik. Sekiranya tidak berpuas hati, maka barulah ia disuarakan ke peringkat yang lebih tinggi.

Apapun, penulis ucapkan tahniah kepada PKR kerana telah berjaya mengubah budaya positif rakyat Sabah kepada sikap negatif dan melulu. Betul atau tidak betul, belakang kira, asalkan puas memburuk-burukkan pihak tertentu?

Cuma satu saja yang menjadi persoalan kini. Budaya orang Sabah, sekiranya mereka sedar tersilap, salah atau tersalah faham, mereka selalunya akan lekas memohon maaf. Jadi, kita tunggu saja bila Adrian akan minta maaf pada SMK Tulid, rakyat Sabah dan KPM sendiri.

Jika dia minta maaf, maka jelaslah budaya sedar dari kesilapan yang dimiliki orang Sabah sebelum ini belum berubah. Jika tidak, maka dapatlah kita simpulkan bahawa PKR telah berjaya mengimport budaya negatif mereka ke negeri berkenaan, kan?

4 thoughts on “PKR Berjaya Pengaruh Rakyat Sabah Amal Budaya Fitnah?

 • January 6, 2016 at 6:35 AM
  Permalink

  Susah betul juga jd kerajaan skrg… mungkin ada baiknya semua applikasi media sosial spt whatsapp, fb etc diharamkan diMsia krn saban hari kita lihat makin byk dan makin ramai yg membudayakan nilai2 negative sbg manusia.

  Lagipun apa masalahnya jk segala itu tiada??

  Reply
 • January 6, 2016 at 6:40 AM
  Permalink

  Susah betul juga jd kerajaan skrg… mungkin ada baiknya semua applikasi media sosial spt whatsapp, fb etc diharamkan diMsia krn saban hari kita lihat makin byk dan makin ramai yg membudayakan nilai2 negative sbg manusia.

  Lagipun apa masalahnya jk segala itu tiada??

  Dan kerajaan pun belum ada kaedah yg berkesan bagi mengekang semua isu2 spt ini… jika kjaan lum bersedia adalah baik tutup je access, haha, boleh ke? Atau berani ke?

  Reply
 • January 6, 2016 at 10:33 AM
  Permalink

  Tanya pada pkr INI? kenapa Anak ITU tutup muka dia bila diambil gambar macam ada tak kena je gambar dibuat oleh pkr ini

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.