Mahathir ‘Tidak Pernah’ Buang, Gugur Sesiapa Pun Sepanjang 22 Tahun…

tunM-L

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan bahawa sesiapa saja yang menegur Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak akan dibuang dari kepimpinan kerajaan. Katanya kepada Malaysiakini, itu permainan politik Najib.

Satu kenyataan yang ringkas dan menarik. Cukup untuk menggambarkan kepada negara kononnya Najib itu ‘zalim’ dan ‘kejam’. Cukup untuk memburukkan imej Perdana Menteri dan Presiden UMNO itu di mata rakyat.

Terlintas di fikiran penulis, sepanjang Tun M berkuasa selama 22 tahun, pernah atau tidak beliau menukar mana-mana pemimpin yang tidak sehaluan dengannya dari kepimpinan kerajaan?Jawapan penulis, ‘tidak pernah’. Penulis percaya, Tun M ‘tidak pernah’ buang, tukar atau jatuhkan walau seorang pun pemimpin UMNO atau BN yang menegur beliau selama berkuasa di negara kita. Itu ‘benar’, sangat-sangat ‘benar’.

Kerana itulah ramai pemimpin UMNO dan BN di bawah kepimpinannya dahulu bersikap sangat ‘berani’ untuk menegur Tun M ketika memegang jawatan nombor satu negara. Boleh dikatakan hampir setiap minggu Tun M ‘ditegur’, ‘dimarah’, ‘dipertikai’ dan ‘diserang’ selama 22 tahun.

‘Telus’ dan ‘baiknya hati’ Tun M, beliau ‘tidak’ tukar, buang atau ‘cantas’ seorang pun dari kalangan mereka yang menegur beliau ketika itu, bukan? Begitulah ‘suci’nya hati Tun M, bapa kepada Dato’ Seri Mukhriz Mahathir.

Ketika menjadi Presiden UMNO pun dulu, beliau ‘tidak pernah’ buang atau pecat sesiapa pun dari UMNO. Kerana itulah semua perwakilan, pemimpin dan ahli akar umbi parti itu riuh rendah menegur beliau dulu. ‘Tiada’ seorang pun diambil tindakan disiplin terhadap mereka. Malah ada yang ‘dipeluk cium’ dan ‘diangkat dijulang’ ke peringkat ‘tertinggi’ karier politiknya.

Tidak perlulah penulis senaraikan nama-nama pemimpin UMNO dan kerajaan dulu yang ‘tidak pernah diambil tindakan’ terhadap mereka. Dari pemimpin atasan hinggalah ke akar umbi, semua pernah merasa seorang sedikit ‘kebaikan hati’ Tun M. Pendek cerita, ada yang sampai meninggal dunia pun masih ‘sayang sangat’ pada Tun M atas tindakan ‘baik hatinya’ itu.

Penulis teringat pada kata-kata Tun M sebelum ini yang mengaku akan buang pemimpin yang tidak sehaluan dengan beliau. Apakah Mukhriz sehaluan dengan Najib? Dipertikai soal RM2.6 bilion secara terbuka, padahal boleh ditanya di dalam mesyuarat MT.

Bila didedahkan kebenaran dan disahkan kerajaan Arab Saudi, tidak dapat terima pula kebenaran itu? Jika dapat terima hakikat, apakah beliau sudah meminta maaf secara terbuka setelah menjejaskan kreadibiliti Presiden parti?

Jadi Mukhriz ‘sehaluan’ dengan Najib dan tidak perlu ‘direhatkan’? Apa Tun M lupa pada ayat sendiri? Atau memang kini Tun M sendiri tergolong dari kalangan ‘Melayu Mudah Lupa’? Cukup-cukuplah menjahanamkan imej sendiri…

8 thoughts on “Mahathir ‘Tidak Pernah’ Buang, Gugur Sesiapa Pun Sepanjang 22 Tahun…

 • January 28, 2016 at 9:50 AM
  Permalink

  Ya..seingat saya pun madey tak pernah buang, pecat sesiapa baik dari kalangan umno mahupun yg bukan umno…dinaikkan pangkat lagi..tak caya cuba tanya protun…ada ke?…tak ada kan kan kan.

  Reply
 • January 28, 2016 at 10:20 AM
  Permalink

  Saya juga mengaku bahawa saya salah seorang yang tertipu selama hampir 22 tahun. Ingatkan beliau seorang yang mempunyai integriti tapi baru sekarang terserlah kejahatan yang sebenar.

  Reply
 • January 28, 2016 at 10:35 AM
  Permalink

  Tengok muka pun menyampah.

  Reply
 • January 28, 2016 at 12:02 PM
  Permalink

  Kalau bapak dia jahat adakah anak kena tangggung kejahatan bapak???
  Pepatah melayu ada benarnya…
  TAK DAPAT TANDUK TELINGA DIPULAS…

  Reply
 • January 28, 2016 at 12:15 PM
  Permalink

  semua pemimpin UMNO masa zaman dia mmg dia sayang sangat2..dia buang semua pemimpin MCA MIC Gerakan yg dia x suka..bila semua pemimpin MCA MIC Gerakan ni dihadapkan kes rasuah mesti pemimpin ni semuanya salah..

  Reply
 • January 28, 2016 at 1:19 PM
  Permalink

  ZAMAN MAHATHIR YANG KENA BUANG IALAH RAHIM TAHMBY CHIK, OSMAN AROFF, DATUK AJIB (MENTERI BESAR JOHOR), DATUK MUHAMMAD (MENTERI BESAR SELANGOR)DAN LAIN LAGI YANG SEMUA ADA KES, BUKAN SAJA BOLEH BUANG. JANGAN PENULIS FITNAH SEBAB APA YANG PENULIS BACA SELURUH RAKYAT MALAYSIA BACA. TULIS DENGAN IKHLAS MALAIKAT KANAN KIRI MENCATATKAN APA YANG KITA TULIS. TETAPI SEKARANG INI BELA UNTUK RAKYAT KENA BUANG, SEPERTI MAHYUDDIN YASSIN, SHAFIEE APDAL, DAN BANYAK LAGI BELA UNTUK RAKYAT KENA BUANG.

  Reply
 • January 28, 2016 at 9:25 PM
  Permalink

  rakyat malaysia baru tahu pasai donation ka?
  Semua menteri dan che det dah tau lama dah..
  Saja buat2 terkejut.. Tanya la dap.. tanyala pas tanyala pkr mana dapat..
  Saja buat2 terkejut plak.. Eleh!!
  Kalau dah tak setia dgn bos sendiri susah la nk sempurnakan program tranformasi malaysia.. Tak sekepala.. Tk jadi keja
  dlm diam mukriz bantah.. Dia pandai.. Kalau dia bising lagi cepat kena haritu..
  Dia bersabar sebab nk tgu jadi pm..
  Jawatan Mb.. batu loncatan..

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.