Letupan Jakarta: PDRM Tingkatkan Kewaspadaan Ke Tahap Tertinggi – KPN

Susulan insiden pengeboman di Jakarta, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) meningkatkan amaran keselamatan negara ke tahap paling tinggi, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Dalam kenyataan selepas insiden itu di ibu negara Indonesia, beliau berkata langkah-langkah keselamatan telah dilaksanakan di tempat-tempat awam seperti pusat beli-belah dan tempat-tempat tarikan pelancong.

“Langkah berjaga-jaga tambahan akan dilaksanakan di kawasan sempadan untuk menghalang kemungkinan penyusupan elemen-elemen keganasan,” katanya.

Beliau menegaskan mereka yang berada dalam pemantauan polis kerana dicurigai berkaitan aktiviti pengganas, juga akan dipantau dengan teliti.

Menurutnya polis mahu memberi jaminan kepada orang ramai bahawa semua anggota polis di seluruh negara berada dalam kewaspadaan dari semasa ke semasa.

“Kami sedang memantau dengan teliti perkembangan terkini bagi memastikan keselamatan dan sekuriti rakyat terjamin,” kata beliau.

Khalid berkata polis telah meningkatkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelak insiden serupa daripada berlaku di Malaysia sejak beberapa bulan kebelakangan ini susulan beberapa insiden berkaitan pengganas yang berlaku di seluruh dunia.

Menurut laporan media, sekurang-kurangnya enam orang termasuk tiga anggota polis terbunuh manakala beberapa yang lain cedera dalam siri letupan di kawasan berhampiran sebuah pusat beli-belah di Jakarta hari ini.

— BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.