JANGAN PUTAR BELIT KENYATAAN KETUA POLIS NEGARA

Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Segamat mengutuk tindakan beberapa pemilik blog dan pengguna internet yang menyebarkan kenyataan Ketua Polis Negara (KPN) yang telah diputar belit berkaitan isu mempertahankan diri dari perompak atau penceroboh.

Perbuatan ini disifatkan mempunyai niat yang boleh dipertikaikan dan menimbulkan persepsi buruk kepada KPN khasnya dan PDRM amnya. Ini kerana KPN digambarkan tidak sensitif kepada keselamatan masyarakat dan seolah-olah memberi kenyataan yang tidak boleh diterima akal. Ia juga menyebabkan kekeliruan dan salah faham masyarakat terhadap langkah keselamatan yang perlu diambil jika berdepan situasi yang tidak diingini ini.

Kekeliruan yang timbul boleh menyebabkan ketakutan di kalangan rakyat dalam hal keselamatan untuk bertindak mempertahankan diri. Kesan ketakutan ini akan menggambarkan kelemahan kerajaan sedia ada melindungi rakyat. Oleh itu tindakan tidak bertanggungjawab pemilik blog dan pengguna internet ini dari segi politik dilihat mempunyai niat yang tidak baik untuk menggambarkan kelemahan kerajaan.Pengguna internet juga dinasihatkan untuk membaca keseluruhan sesuatu artikel terlebih dahulu sebelum membuat kesimpulan berbanding membaca tajuk sahaja. Ini kerana tindakan pemilik blog yang gemar menggunakan tajuk yang hebat tetapi tidak seiring dengan isi bertujuan mengejar populariti untuk menarik perhatian pembaca. Tindakan menggunakan tajuk yang tidak bertepatan dengan artikel ini juga dilihat sebagai suatu yang tidak boleh diterima dan menyalahi etika penulisan.

Keadaan menjadi lebih teruk lagi apabila beberapa kes lama yang seakan-akan berkaitan turut diungkit semula oleh mereka yang bertindak seolah-olah pakar undang-undang dan keselamatan dengan niat untuk memburukkan pihak berkuasa. Sekali lagi kebijaksanaan pengguna internet dituntut agar mengkaji kes-kes yang ditimbulkan sebelum menerima dan berkongsi artikel yang berkenaan di laman blog atau facebook masing-masing.

Kenyataan Media KPN yang menyatakan sememangnya terdapat peruntukan di bawah Seksyen 99 Kanun Keseksaan berkenaan “mempertahankan diri”. Walau bagaimanapun pemakaiannya terhad kepada batasan yang digariskan dalam peruntukan tersebut. Pembaca seharusnya terlebih dahulu memahami fakta bahawa lelaki tersebut belum lagi disabitkan bersalah kerana beliau belum lagi dibicarakan. Apabila dibicarakan kelak, lelaki tersebut dapat memberi fakta dan juga versi yang jelas samada sememangnya beliau mempertahankan diri semasa insiden berlaku atau tidak.

Masyarakat seharusnya bijak menggunakan teknologi untuk memahami undang-undang yang sememangnya telah lama ada dan diguna pakai di Malaysia. Sesuatu prosedur perlaksanaan undang-undang haruslah difahami dengan jelas sebelum membuat tuduhan melulu secara membuta tuli sehingga mengakibatkan tersebarnya maklumat yang tidak tepat dan persepsi yang buruk.

Jabatan Peguam Negara dan Majlis Peguam selaku dua badan berkaitan undang-undang yang paling hampir dengan masyarakat sepatutnya memainkan peranan untuk bersama-sama meleraikan kekeliruan di kalangan masyarakat. Sepatutnya kedua-dua badan berada di barisan hadapan dalam menjadi agen menegakkan kebenaran kepada rakyat Malaysia dengan menerangkan peruntukan undang-undang yang berkaitan. Tindakan menyelamatkan diri dengan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan menggambarkan mereka bukanlah suatu badan profesional yang mementingkan kebenaran.

Sementara itu, kenyataan media Presiden Majlis Peguam yang tidak sedar berkenaan kes ini amat memeranjatkan. Ia dikeluarkan di dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris beberapa hari lalu jelas menunjukkan ketidakpekaan badan peguam ini berkaitan isu semasa. Ini menunjukkan seolah-olah Majlis Peguam mengamalkan dasar “pilih bulu” dalam menangani sesuatu isu tanpa mengutamakan kepentingan masyarakat. Badan ini sepatutnya mengamalkan pendekatan yang adil serta meletakkan keselamatan dan kesejahteraan masyarakat sebagai keutamaan dalam memberi perkhidmatan.

Rakyat berada di dalam keadaan ketakutan dan keliru kerana tanpa penjelasan, sudah pasti yang tergambar adalah undang-undang yang ada menyebelahi pesalah dan bukannya mangsa. Justeru itu, kami meminta agar Jabatan Peguam Negara dan Majlis Peguam tampil untuk menerangkan dan memberi penjelasan agar rakyat lebih faham tentang undang-undang di negara ini. Kedua-dua badan ini dinasihatkan tidak pilih bulu dalam menjuarai dan mendepani hal-hal berkaitan undang-undang kerana ia perkara yang penting dan melibatkan rakyat.

Bastien bin Onn
Ketua Pemuda UMNO Bahagian Segamat
3 Januari 2015

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.