PAU 2015: Tun Mahathir Hadir Tanpa Baju Biru

Bertentangan dengan saranan agar penyokong Tan Sri Muhyiddin memakai baju biru sebagai tanda solidariti, Tun Mahathir sendiri hari ini hadir ke Perasmian Perhimpunan Agung UMNO dengan berbaju merah jambu.

 

IMG-20151210-WA0066

 IMG-20151210-WA0065IMG-20151210-WA0058IMG-20151210-WA00600

15 thoughts on “PAU 2015: Tun Mahathir Hadir Tanpa Baju Biru

 • December 10, 2015 at 9:45 AM
  Permalink

  Tiada apa salahnya Mahathir tidak berbaju Biru..
  Lihatlah perbezaan kedua-dua gambar tersebut. Mahathir berpakaian baju kebangsaan lengkap, kemas, berwarna merah lambang UMNO..lihatlah pemuda-pemuda yang berbaju t-shirt warna biru tersebut..sesuaikah hendak keperhimpunan Agung? Nampak macam nak buat demontrasi aja..

  Reply
 • December 10, 2015 at 9:46 AM
  Permalink

  dapat upah pakai baju biru…cash is king…

  Reply
 • December 10, 2015 at 10:00 AM
  Permalink

  Datang juga orang tua ni walau dah merata-rata kencing dalam rumah sendiri. Mahathir pun dah tak tahu malu rupanya.

  Reply
 • December 10, 2015 at 10:21 AM
  Permalink

  madey nak masuk parti mat sabu ke? warna mcm parti Pan aje.

  Reply
 • December 10, 2015 at 10:53 AM
  Permalink

  apa pon …biru ker..merah kerr..kelabu kerrr….Raayat dibawah yg jadi MANGSA…semua kos Naik..xda harapan TURUN npak nya selama Najib jadi PM ….Bagi BR1M pon x berbaloiii………

  Reply
 • December 10, 2015 at 10:56 AM
  Permalink

  Bersidang lah sampai Kemalam ..24 jam..melalak mcm Gagak ..raayat gak yg dibawah ini yg jadi MANGSA..kos sarahidup yg melambong…….

  Reply
 • December 10, 2015 at 11:58 AM
  Permalink

  Kalau pembangkang jadi kerajaan lagi terok sebab mereka penyamun. Penyamun mana nak ngaku mereka penyamun sebab itu lawyer sekarang hidup senang kene pulak lawyer jadi ahli politik. Baru kuasa 2 negeri air naik, tol naik sampah banyak dan mcm mcm tapi salahkan kerajaan pusat. Pada hal mereka penyamun

  Reply
 • December 10, 2015 at 2:33 PM
  Permalink

  Baju merah ke
  baju biru ke
  apa warna pon no hal
  yang ada hal pru14

  kita boleh hidup tanpa umno
  umno boleh hidup ke tanpa kita

  soalnya, kita tu siapa..?
  terimakasih, sama-samalah….kita

  Reply
 • December 10, 2015 at 2:50 PM
  Permalink

  Kalau pembangkang jadi kerajaaj, dia cakap “Manifesto bukan perjanjian,”. Tu pun sokong lagi. Bodoph punya penyokong pembangkang.

  Reply
 • December 11, 2015 at 12:55 AM
  Permalink

  menifesto bukan janji kencing jer…penyokong pembangkang memang bodoh.selalu kena kencing

  Reply
 • December 11, 2015 at 1:24 AM
  Permalink

  Tun M dan isteri masih hadir dan berpakaian cara Umno.

  Tempohari, hanya Rosmah yg langsung tak sensitif bergambar bersama2 perwakilan dengan berbaju biasa, bukan cara Umno.

  Reply
 • December 11, 2015 at 3:30 AM
  Permalink

  ada org bodoh kat atas meroyan pasal kos sara hidup. dalam kepala otak dia segala mcm kos semua letak atas bahu kerajaan. kesian , ada lagi org bangang mcm ni. mungkin dia lupa , apa peranan pemborong , pengedar , peniaga , sykt konsesi tol ,pengilang dan segala mcm kroni penghabis duit rakyat yg menelan duit rakyat saban hari. tapi mereka telan pun , sebab atas keperluan perkhidmatan yg diberi balik kpd rakyat yg memerlukan khidmat mereka juga.

  patutnya , dengan kenaikan kos sara hidup , belajar la jadi rakyat yg bijak , berhemah berbelanja. kalau membeli barang , beli yg perlu shj. kalau jumpa kedai mahal , cari kedai lain yg tawarkan harga lebih berpatutan.kurangkan melancong ,banyakkan buat aktiviti riadah di kawasan berhampiran rumah , jangan berjalan jauh tanpa sebab kukuh ,sekaligus boleh menjimatkan pelbagai kos perjalanan . tuhan beri akal lengkap. semua sel otak behubung tetapi sayang masih ade yg memilih bercakap menggunakan kepala lutut dari menggunakan kepala yg di atas sekali itu.

  Reply
 • December 12, 2015 at 10:10 PM
  Permalink

  Kita orang UMNO jgn syok sendiri…

  Reply
 • December 13, 2015 at 12:43 AM
  Permalink

  Sireh, tarif elektrik akan naik tahun dpan, tol naik lg 5% bln jan, tmbg bas naik, tmbg lrt naik, tmbg komuter naik mlah knak2 umur 7 thun keatas dh kn cas harga dewasa, tmbg erl naik smpi rm55.. semua tu bkn khabar angin tapi sudah diumumkan oleh kerajaan. Siapa yg luluskn semua ni? Kerajaan juga. Subsidi beras tul org miskin jgk ditarik. semua ni membri ksan besar pda rakyat marhaen. Sekarang ni kerajaan mgkaji tuk kenakan tol pada motosikal mula. Terlampau mndadak kenaikan2 yg diumumkn kerajaan. Knp bgitu sibuk nk kutip duit dri rakyat klu bukn sbb nk byr hutang?

  Reply
 • December 13, 2015 at 2:16 PM
  Permalink

  Tun M JAWAB TAKLIMAT NAJIB

  1.​Najib mendakwa bahawa sebabnya saya tidak sokongnya ialah kerana saya tidak dapat apa yang saya minta.

  2.​Bagi diri saya tidak ada apa pun yang saya minta. Tawaran Kerajaan untuk memberi percuma tanah di Putrajaya diwaktu saya letak jawatan, seperti kepada bekas Perdana Menteri yang lain, pun saya tolak. Saya minta untuk membeli tanah di Putrajaya dan saya bayar satu juta untuk sekeping. Duit ini dari tabung simpanan saya selama 29 tahun dalam Kerajaan. Tak hutang.

  3.​Hadiah yang diberi kepada saya semasa dalam Kerajaan saya pulangkan balik kepada Kerajaan. Semua boleh dilihat di Galeria Langkawi dan kediaman PM lama di Jalan Terengganu, off Jalan Damansara.

  4.​Yang saya minta dari Najib ialah untuk negara dan untuk rakyat. Semuanya ditolak tetapi dalam PRU13 saya masih sokong Najib. Walaupun saya menyatakan Najib harus berhenti jika pencapaiannya dalam PRU 13 lebih buruk dari Abdullah dalam PRU 12, setelah kemenangannya dalam PRU 13 lebih buruk dari Abdullah saya masih terus menyokongnya sebagai Perdana Menteri.

  5.​Hanya apabila rahsia hutang dan kerugian 1MDB terbongkar barulah saya tarik sokongan saya daripada Najib.

  6.​Kalau kerana jambatan tidak dibina, sudah lama saya berhenti dari menyokongnya. Kalau kerana landasan berkembar elektrik tidak dibina dari Johor Bahru ke Padang Besar, sudah lama saya hentikan sokongan saya kepada Najib. Bukan kerana tidak layan permintaan saya untuk negara pun yang saya tarik sokongan saya dari Najib.

  7.​Najib biasa datang jumpa saya untuk bertanya apa yang saya hendak. Saya fikir ia ikhlas dan saya pun sebut beberapa projek pembangunan untuk negara. Kemudian saya sedar ia sedang mencuba sogok saya dengan cara ini supaya saya tidak bangkit soal 1MDB.

  8.​Tetapi kehilangan wang Kerajaan terlalu besar. Hanya kerana melayan saya tidak boleh dijadikan alasan bagi saya pejam mata berkenaan kehilangan duit Kerajaan berbillion-billion. Oleh itu saya teruskan juga membangkitkan soal 1MDB. Apatah lagi apabila 2.6 billion Ringgit tiba-tiba didapati ada dalam akaun persendirian Najib.

  9.​Tidak pernah dalam sejarah Malaysia merdeka, Perdana Menteri Malaysia memiliki sebegitu banyak duit. Untuk apa tujuan pun Perdana Menteri Malaysia tidak harus memiliki 2.6 billion Ringgit.

  10.​Yang jelas ialah tanpa duit yang begitu banyak, BN dan UMNO telah menang dengan berkali lebih baik dari Najib dalam PRU 13. Bukan wang yang boleh beri kemenangan. Khidmat pada rakyat dan keikhlasan niat yang memberi kemenangan bagi parti.

  11. Kononnya duit ini diderma oleh penderma-penderma yang tidak suka dikenali. Mereka pula tidak sanggup memberi terus kepada UMNO tetapi sebagai “pemimpin” mereka sanggup beri hanya kepada Najib sebagai pemimpin untuk disimpan olehnya dalam akaun peribadi. Ini tidak masuk akal sama sekali melainkan ada niat untuk tidak menjelas dari mana duit itu datang, menyembunyi perbelanjaan.

  12.​Tuduhan dibuat bahawa Bank Negara tahu. Apa buktinya Bank Negara tahu. Kenapa laporan dari Bank Negara ditolak oleh AG. Apakah AG tidak percaya kepada Bank Negara sedangkan kita dikehendaki percaya Bank Negara berkenaan sesuatu yang hanya disebut oleh Najib, tidak oleh Bank Negara.

  13.​Adakah lebih meyakinkan jika laporan Bank Negara didedah daripada hanya Najib berkata Bank Negara tahu. Wang 50 million dan lebih yang dimasuk dalam mana-mana bank mesti mendapat kelulusan Bank Negara. Tunjuk sahaja bukti kelulusan Bank Negara berkenaan RM2.6 billion dan Najib akan dipercayai.

  14.​Percubaan memburukkan nama saya dengan berkata saya juga menyebabkan wang Kerajaan hilang kerana tindakan dan pelaburan yang merugikan. Najib sendiri mengaku bahawa dalam perniagaan adakala untung adakala rugi. Yang utama ialah segala yang dilakukan ditulis dalam akaun yang telus dan terbuka. Dan segala urusan dibuat oleh pengawai Kerajaan yang bertanggungjawab. Saya tidak terlibat dengan pengurusan terutama pengurusan modal wang. Tugas saya tamat dengan melulus pelaburan. Saya tidak menjadi pengurus atau penasihat eksekutif.

  15.​Sebaliknya Najib menubuh 1MDB yang dibiayai sebanyak 1 juta sahaja oleh Kerajaan. Najib juga menjadi Penasihat kepada 1MDB.

  16.​1MDB hutang RM42 billion Ringgit iaitu 42,000 kali ganda lebih besar dari modal. Wang ini dipinjam dengan faedah yang amat tinggi dan komisyen kepada Golden Sachs berjumlah 10%.

  17.​Wang ini diguna untuk beli stesen janakuasa yang usang dan hampir tamat lesen dengan harga lebih tinggi dari harga pasaran. Hutang sebanyak RM 8 billion diambil alih menjadi jumlah hutang RM50 billion.

  18.​Stesyen digabung menjadi Edra. Tetapi pulangan begitu rendah sehingga tidak dapat bayar faedah dan terpaksa dijual. Ia tidak boleh disenarai kerana akaunnya tidak dapat disah oleh juruaudit. Ia terpaksa dijual kepada syarikat negara Cina kerana TNB tidak dapat bayar harga yang boleh selesaikan hutang sebanyak RM 18 billion.

  19.​Baki hutang diguna untuk beli tanah Kerajaan dengan harga yang amat murah iaitu RM 60 skp sedangkan tanah berdekatan dijual dengan harga RM7000 skp. Harga belian tanah lapangan terbang tidak disebut.

  20.​Tanah yang diduduki oleh setinggan di Pulau Pinang dibeli dengan harga yang amat tinggi. Sukar untuk dibangun.

  21.​Percubaan dibuat untuk jual tanah Jalan Tun Razak yang dibeli dengan harga RM60 skp dari Kerajaan, kepada Tabung Haji dengan harga RM3000 skp (50 kali ganda harga beli). Wajarkah Kerajaan rugi sebanyak RM2940 skp. Inikah perniagaan stategik 1MDB?

  22.​Apakah saya pernah buat perkara-perkara seperti ini? Buktikan. Jangan tuduh melulu.

  23.​Kononnya ekonomi negara tidak teruk.

  24.​Hakikatnya nilai Ringgit dan harga saham jatuh dengan teruk. Kos sara hidup meningkat dengan GST, subsidi minyak diturunkan, tol dan tambang dinaikkan dll.

  25.​Pendapatan dinaikkan tetapi daya beli turun kerana nilai Ringgit jatuh. Pengangguran bertambah, termasuk dikalangan lulusan universiti. Perniagaan dan industry menghadapi masalah yang tidak dapat diatasi.

  26.​Apakah saya yang merosakkan imej negara?

  27.​Akhbar dunia telah melaporkan berkenaan Jho Low dan persahabatannya dengan Najib, cara hidupnya dan pembelian rumah mewah, pembiayaan filem Wolf of Wall Street bersama anak tiri Najib jauh lebih awal dari sebutan 1MDB oleh saya. Semua ini yang memburukkan imej negara. Ia menjadi lebih buruk kerana laporan tentang pelaburan 1MDB, dan kemudian wang yang terdapat dalam akaun peribadi Najib sebanyak RM 2.6 billion.

  28.​Jika ada sesiapa yang merosakkan imej Negara, ia adalah Dato Sri Najib sendiri. Sebelum ini imej Negara amat baik.

  29.​Jika apa yang dituduh Najib lakukan fitnah, Najib harus membuktikan semuanya tidak benar. Bahkan Najib perlu saman malu akhbar-akhbar yang melapor. Walaupun kononnya tindakan akan diambil, tetapi tidak ada apa-apa tindakan selain dari menakutkan sesiapa yang membuat teguran atau melapor kepada polis dengan disoal siasat oleh polis, dimasuk dalam tahanan dan dihadapkan kepada mahkamah. Tidak pernah terjadi dimana-mana bahawa orang yang melapor jenayah kepada polis dituduh mensabotaj demokrasi atau menguling Kerajaan. Juga peguam pihak yang mengadu disoal oleh polis dan dimasuk dalam tahanan.

  30.​Orang kampung mungkin tidak kisah. Sebabnya mungkin kerana akhbar tidak dibenar melapor. Tetapi hanya kerana orang kampung tidak ambil kisah, maka perbuatannya curang dan jenayah masih tidak boleh dihalalkan.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.