“JKKK PAS Bukan Letak Jawatan Tetapi DAP Pecat Mereka” – Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang

Share


Berapa banyak lagi penghinaan yang perlu diterima oleh PAS? Dimanakah maruah diri anda? Perlukah anda terus sujud kepada mereka? Bak kata pepatah Melayu, hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Namun itu lah realiti orang Melayu di Pulau Pinang, bila mereka tidak diperlukan lagi maka tempat mereka adalah “tong sampah”.

Akhirnya Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang tampil  menjelaskan bahawa ahli PAS yang memegang jawatan dalam Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) yang baru-baru ini melepaskan jawatan mereka sebenarnya dipecat.

JKKK PAS

Sebelum ini PAS Kepala Batas mengumumkan menarik diri daripada memegang jawatan  JKKK dalam kawasan Parlimen itu berkuat kuasa serta-merta. Yang DiPertuanya, Bukhori Ghazali berkata keputusan itu dibuat setelah meneliti beberapa sebab, antaranya PAS bukan lagi dalam kepimpinan kerajaan Pulau Pinang selepas Ketua Menteri Lim Guan Eng mengumumkan Pulau Pinang sebagai Kerajaan Pakatan Harapan.

Bagi DAP, mereka dilihat seolah-olah mahu menjatuhkan maruah PAS sehabis-habisnya apabila tampil membuat kenyataan yang kumpulan JKKK PAS ini sebenarnya dipecat dan bukannnya meletakkan jawatan.  Mereka langsung enggan “bagi muka” kepada PAS yang pernah bekerjasama dengan DAP sebelum ini.

Mungkin DAP telah lupa bahawasanya pada pilihanraya umum tahun 2013, calon-calon DAP telah pergi ke pusat penamaan calon dengan dua surat watikah – satu ditandatangani oleh DAP dan satu lagi ditandatangani oleh PAS. Mereka tidak pasti sama ada surat watikah DAP sah memandangkan ianya telah ditandatangani oleh Ketua Setiausaha yang tidak dilantik secara sah.

Untuk makluman, pada Disember 2012, pilihanraya parti DAP telah diisytiharkan tidak sah kerana kehadiran beratus-ratus perwakilan pengundi haram dan pada April 2013, sebulan sebelum pilihanraya umum, DAP telah diberitahu untuk memperbetulkan masalah ini dengan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan dan pilihanraya parti sekali lagi, dan pastikan kali ini ianya dibuat dengan betul.

Namun Jasa PAS ini tidak membawa sebarang makna kepada DAP. “Hati Kering” DAP langsung tidak memberi sebarang ruang simpati kepada PAS. Dalam hal ini PAS sepatutnya dapat menilai hati budi DAP yang sebenarnya.

Berbalik kepada JKKK PAS di Pulau Pinang, menurut kerajaan DAP Pulau Pinang, JKKK dari kawasan pilihan raya yang ditandingi oleh PAS ditamatkan perkhidmatan mereka bulan lalu dan diminta mengosongkan jawatan masing-masing. Hanya pengerusi dan setiausaha JKKK yang dipegang oleh ahli PAS diminta supaya berundur.  Jawatan mereka akan digantikan dengan ahli Parti Amanah Negara (AMANAH).

Kami berpendapat, ianya memang merupakan langkah yang baik apabila mereka tidak lagi berada dalam pentadbiran Pakatan Harapan samada mereka meletakkan jawatan ataupun dipecat. Namun rakyat masih lagi menilai PAS sebagi pihak yang tamakkan kuasa apabila enggan melepaskan kedudukan mereka dalam kerajaan Pakatan Harapan Selangor.

Adakah mereka menunggu untuk dipecat sebagaimana yang berlaku di Pulau Pinang? Adakah masih belum cukup PAS dimalukan oleh DAP sebelum ini? Berundurlah sementara masih lagi ada sedikit maruah yang boleh dibawa bersama anda.8 thoughts on ““JKKK PAS Bukan Letak Jawatan Tetapi DAP Pecat Mereka” – Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang

 • November 18, 2015 at 4:49 pm
  Permalink

  AGENDA UNTUK JADIKAN PENANG HAB MAKSIAT, KEDAI MINUMNAN KERAS DI JUAL BERLELUASAN , PELACUR DI BAWA DARI NEGERRI CINA, MAKA DI TENDANG NYA AHLI PAS JAUH JAUH , MANA ISLAMOFOBIA, YANG D PERJUANG OLEH NIK AZIZ, NASI DAH MENJADI BUBUR, KADUK NAIK KE JUNJUNG

  Reply
 • November 18, 2015 at 5:35 pm
  Permalink

  Oh yelah Hang Tuah, semasa pemerintahan gerakan cina di P.Pinang tiada pusat maksiat disana, tiada minuman arak, tiada kedai nombor, tiada pelacur dibawa dari cina, sejak DAP memerintah semuanya dah ada. Masjid-masjid telah dirobohkan dan diganti dengan tokong tokong dan gereja juga kuil-kuil. Jahat betul DAP kan HANG TUAH?

  Reply
 • November 18, 2015 at 6:23 pm
  Permalink

  Mungkin ayat ni sesuai utk DAP + etc etc

  Allah ta’ala berfirman,

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لا يَأْلُونَكُمْ خَبَالا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ

  “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu ambil menjadi teman kepercayaanmu orang-orang yang, di luar kalanganmu (karena) mereka tidak henti-hentinya (menimbulkan) kemudharatan bagimu. Mereka menyukai apa yang menyusahkan kamu. Telah nyata kebencian dari mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka adalah lebih besar lagi. Sungguh telah Kami terangkan kepadamu ayat-ayat (Kami), jika kamu memahaminya.” (QS. Ali Imran[3]: 118)

  Reply
 • November 18, 2015 at 6:46 pm
  Permalink

  Masa Gerakan memerintah maksiat tak la berleluasa dan subur macam sekarang.

  Reply
 • November 18, 2015 at 7:56 pm
  Permalink

  Tengoklah contoh simple secara global..negara Islam melayan baik warga kapir yg menetap dalam negara mereka..mana ada penindasan.Dimana2 pun, contoh paling dekat negara kita sendiri. Walaupun kaum kapir cina ni tak dapat semua keistimewaan sebagai rakyat tapi xpernah dihalang untuk mencari kekayaan..sampai kayaraya..sampai ke tahap ultra kiasu.

  Tapi lihatlah pula bagaimana negara nonmuslim melayan rakyatnya yang beragama Islam.Semua dapat lihat dan pahamkan.

  Sekarang tengok..baru 1 negeri dah dapat dipegang..terus naik tocang!!

  Reply
 • November 18, 2015 at 8:07 pm
  Permalink

  Mohon yg Maha mulia tuanku Sultan Kedah merampas semula Pulau Pinang di bawah Kedah. Selamatkan org Melayu di Pulau Pinang

  Reply
 • November 19, 2015 at 12:49 am
  Permalink

  HAMBA BERSETUJU DENGAN SEMANGAT DATO HARUN, SULTAN KEDAH HARUS MERAMPAS SEMULA PULAU PINANG

  Reply
 • November 19, 2015 at 5:16 pm
  Permalink

  Apakah bezanya tindakan kerajaan negeri-negeri yang dikuasai oleh BN yang melantik JKKK yang terdiri daripada orang BN dengan tindakan DAP Pulau Pinang yang memecat JKKK daripada Pas? Adakah negeri-negeri BN melantik juga dalam kalangan Pas selain UMNO menjadi JKKK? Sekadar bertanya sahaja. Saya seorang non partisan dan melihat di luar perspektif politik.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *