SELANGOR: Dulu Masa BN Semua Salah, Sekarang Apa Yang Salah Itu Semua Kamu Buat

Share


Suatu ketika dahulu bukan main lagi pemimpin Pakatan Rakyat di Selangor mendabik dada sebagai negeri kebajikan. Mereka menjanjikan air percuma, penunurunan cukai pintu rumah dan premis perniagaan. Mereka juga membelasah Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Barisan Nasional sebagai penindas rakyat.

Selepas hampir 8 tahun, selain air percuma 20 meter padu yang diberi kerana menerima tekanan teruk BN, tiada janji lain yang dipenuhi. Malahan cukai pintu dan cukai taksiran naik dalam diam. Tidak cukup itu, aset-aset Selangor bernilai RM 30B hampir “dirompak” melalui Darul Ehsan Investment Group (DIEG) yang hanya dimiliki oleh dua individu yang bekerja dalam Menteri Besar Inc.

Selepas memusnahkan pelbagai projek kerajaan Barisan Nasional seperti Fruit Valley, merencatkan pembangunan Selangor Science Park, merosakkan muka bumi Selangor melalui perlombongan pasir secara besar-besaran, mereka tidak berbuat apa-apa untuk memajukan negeri Selangor kecuali menutup isu kelemahan pentadbiran negeri kepada isu-isu di peringkat pusat.

air-selangorHari ini, Azmin Ali bertelingkah dengan Tan Sri Khalid Ibrahim mengenai tarif air. Dulu dijanjikan penstrukturan semula air yang dibuat oleh negeri akan menjaga kepentingan rakyat. Hari ini mereka bergaduh soal berapa kadar yang sepatutnya naik.

Azmin sebut “Pasti akan ada kenaikan tarif air ini kerana kos bagi proses pengambilalihan itu adalah untuk memastikan perkhidmatan air berkualiti dan efektif. Bagaimanapun kita jamin kenaikan tarif ini tidak akan membebankan rakyat negeri Selangor.”

Khalid pula muncul berkata kenaikan sepatutnya pada kadar 12-15% setiap tiga tahun.

Alasan Azmin dan Khalid ini telah disebut oleh Barisan Nasional 10 tahun lalu termasuk rancangan penstrukturan semula air ini.

Ketika itu semuanya salah. Mereka boleh beri air percuma, turunkan tarif dan turunkan segala-galanya. Hari ini mereka terpaksa berpatah balik kepada apa yang dirancang oleh Barisan Nasional dulu kerana mereka tahu itulah yang terbaik.

Tapi jangan risau, cina-cina cauvinis di Selangor akan terus mengundi mereka. Kadang-kadang bila difikirkan semula bagus juga kaum cina ini dilembukan oleh Pakatan Rakyat.

Cuma malangnya, ramai pula kaum Cina ini menjadikan pemimpin UMNO sebagai lembu susu mereka jadi mereka tetap hidup senang dalam apa keadaan pun.-MYKMU.NET



2 thoughts on “SELANGOR: Dulu Masa BN Semua Salah, Sekarang Apa Yang Salah Itu Semua Kamu Buat

  • November 13, 2015 at 7:38 pm
    Permalink

    Jika masyarakat cina terus menyokong daPIG, x mustahil suatu hari nanti generasi mereka akan dtg akan ketinggalan…semua tahu kejayaan kaum cina bkn hanya disebabkan kerajinan dan usaha mereka, namun disebabkan polisi kerajaan yg sejak dahulu mesra komuniti perniagaan cina.

    Reply
  • November 14, 2015 at 7:49 pm
    Permalink

    Setuju dgn komen diatas… rata2 kaum cina yang jadi kaya dan hidup dalam kesenangan majoritinya bukan sbb berbisness sngat.. bisness dorang tu wayang je.. tp disebalik tu entah apa dibuatnya smpai boleh buat duit dan rasuah sana sini supaya tiada tindakan diambil..

    org kita jugak bodoh.. tak pasal2 rasuah 2, 3 ribu masuk lokap.. keje pun kene buang..

    payah2..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *