Amanah “Hacked” Blog PAS Di Kedah?

hadifastaqim

Sebagaimana maklum, PAS kini terpecah dua di mana parti itu yang kembali dikuasai oleh kepimpinan ulama telah berpisah “taklik” dengan golongan progresif PAS yang membentuk Parti Amanah Negara (Amanah) baru-baru ini. Saya kira, semua pihak tahu tentang itu dan tidak perlu diulas.

Terkini, PAS telah menganjurkan Himpunan Fastaqim di Kota Bharu, Kelantan. Saya difahamkan himpunan yang meletakkan sasaran menghimpun seramai 60,000 ahli dan penyokong PAS itu hanya berjaya mengumpul seramai 40,000 orang sahaja.

Dari jumlah itu, saya menyimpulkan defisit jumlah kehadiran Himpunan Fastaqim adalah seramai 20,000 orang.

Ketika di himpunan yang turut dikenali sebagai H60k tapi tidak sampai 60k itu, PAS mendakwa parti mereka telah pulih dan bakal kembali menggegarkan medan politik negara. Kononnya, PAS makin kuat dan bersih tanpa mereka yang digelar sebagai “syaitan dalam jemaah” yang menyertai Amanah.

Namun pada pandangan saya, kekuatan PAS yang terkini sebenarnya tidaklah mencapai 100 peratus pulih dan kuat seperti sebelumnya. Itupun jika boleh diisitilahkan sebagai “kuat”lah. Saya lebih positif untuk mengatakan PAS kini hanya memilik 2/3 kekuatan sahaja.

Kenapa? Ini adalah kerana PAS hilang 20,000 penyokong tegar di Himpunan Fastaqim yang berlangsung di Kelantan yang menjadi kubu terkuat parti itu. PAS perlu akui hakikat itu dan tidak perlulah mendabik dada tunjuk kuat sangat di mata umum…

Selain itu, PAS juga masih lagi berstatus solo sejak diceraikan DAP dari gabungan parti-parti pembangkang. Jika dulu ada yang mendakwa PAS mendapat dana dan sokongan dari rakan sekutunya, maka kini tidak lagi begitu. “PAS is on their own now”, kata orang putih.

Sekiranya kita melihat dari sudut mikro-politik, khususnya di peringkat negeri Kedah, PAS di negeri itu masih lagi huru-hara, berpecah belah dan tidak ketahuan hala. Boleh dikatakan hampir majoriti ahli dan penyokong PAS di Kedah masih lagi keliru dari sudut sokongan.

Sekiranya penulis bertanya, “siapakah penyandang jawatan Pesuruhjaya PAS Kedah sekarang?”, penulis yakin ramai yang tidak dapat menjawab soalan tersebut dengan tepat. Sekiranya di”google” sekalipun, kena “google” betul-betul, barulah kita akan peroleh jawapannya.

Malah jika dirujuk pada laman web rasmi PAS di url http://www.parti-pas.org/badan-perhubungan-pas-kedah sekalipun, ia masih tidak dikemas kini dan tarik terakhir dikemas kini pun adalah pada 8 Januari 2014!

Pesuruhjaya PAS Kedah yang terkini ialah Dr. Ahmad Fakhruddin Syeikh Fakhrurazi. Ada sesiapa pernah dengar nama ini di peringkat nasional? Saya yakin, orang Kedah pun ramai yang masih tidak kenal siapakah Dr Ahmad Fakhruddin ini. Jika Mahfuz Omar, Amiruddin Hamzah dan Phahrolrazi Zawawi maka kita kenal sangat mukanya, bukan?

fakhrurudin_160_200
Inilah Pesuruhjaya PAS Kedah yang baru, pernah tengok?

Di Kedah, hanya Phahrolrazi dan beberapa “geng”nya sahaja yang diheret masuk Amanah. Konco-konconya yang lain seperti Amiruddin Hamzah, Mahfuz Omar, Nasir Mustafa dan sebagainya masih kekal di dalam PAS. Entah apa yang mereka tunggu saya tidak pasti. Mungkin takut pada bai’ah mereka dulu barangkali.

Satu-satunya pemimpin PAS yang agak dikenali dan pro-ulama ialah Ahmad Yahya. Itupun kerana dia sekali-sekala membuat kenyataan media bagi pihak PAS Kedah. Begitu dhaif sekali PAS di Kedah sekarang, bukan?

Malah laman blog yang dulunya menyokong PAS di Kedah dan sering menjadi “bahan” saya untuk mendedahkan kepincangan PAS juga kini telah beralih arah. Boleh dikatakan hampir setiap hari mereka menghentam PAS dan kelihatan sangat condong pada Amanah. Amanah sudah “hacked” blog totok PAS di Kedah, kah?

Justeru itu, saya meminta PAS supaya lebih realistik dalam memberi kenyataan. Jika masih “sakit”, mengaku sajalah “sakit”. Pergilah “berubat” dulu sebelum mahu “menyiku” Amanah atau DAP. Tidak perlulah menipu tentang “kesihatan” diri, bukan? Buat malu saja nanti…

Saya menyarankan supaya PAS Pusat dan PAS Kedah menyusun semula gerakan parti. Khabarnya PAS lebih kuat dari Amanah. Tapi kalau rakyat lihat PAS lebih tenggelam dan Amanah lebih timbul, bagaimana PAS mahu meyakinkan rakyat bahawa mereka lebih gagah dan Amanah itu hanya parti picisan “hidup segan mati tak mahu”?

Seterusnya saya serahkan pada PAS. Terpulanglah pada kebijaksanaan golongan ulama politik PAS. Namun saya ingin berpesan, apa saja gerakan politik PAS selepas ini, rujuklah pada Islam yang sebenar. Jika terlajak bertahaluf siyasi dengan “syaitan” seperti sebelum ini, maka bersedialah terima kafarahnya sekali lagi, kan? Wallahu’alam.

6 thoughts on “Amanah “Hacked” Blog PAS Di Kedah?

 • October 20, 2015 at 7:02 AM
  Permalink

  Balasan Allah buat parti yang menggunakan agamanya bagi meraih kuasa untuk bersama golongan penentang agamanya

  Reply
 • October 20, 2015 at 9:12 AM
  Permalink

  PAS dan UMNO dah senasib, malang tapi tak sama….hehehe, hentam la labuuuuu…

  Reply
 • October 20, 2015 at 11:10 AM
  Permalink

  PAS hanya jadi keldai tunggangan sejak lebih 10 tahun lepas, tiada satu pun yg menguntungkan PAS hanya kehinaan. Kemuncaknya bala yg melanda kelantan banjir dan balak yg tidak penah berlaku sblm ini. Balasan tuhan krn bersekonkol dgn musuh islam.

  Reply
 • October 20, 2015 at 8:47 PM
  Permalink

  Sekurang2nya UMNO x de parti serpihan mcm Amanah. Jd isu kemerosotan kerusi x timbul kerana penyokong UMNO setia pd parti. Namun pasti lebih menarik jika PAS, Amanah dan PKR bertembung sesama sendiri menentang UMNO yg pasti akan memberi kelebihan yg cukup besar pd UMNO. Tanpa Anwar, PKR dijangka akan bertambah lemah dan mengharapkan kerusi campuran di mana Melayu adalah minoriti @ seimbang. Begitu juga dgn Amanah. Namun faktor penentu adalah PAS yg jika meletakkan calon di kawasan yg ditandingi PKR dan amanah akan memecahkan undi pembangkang kepada separuh seterusnya menghidupkan peluang UMNO utk kembali memenangi kerusi terutamanya di Selangor. Syabas dan Tahniah pd Dato’ Najib kerana di bawah kepimpinannya, pakatan rakyat berjaya dihancurkan

  Reply
 • October 20, 2015 at 9:14 PM
  Permalink

  DARIPADA ENGKAU MELALAK DISINI BAIK CARI JALAN UNTUK SATUKAN BANGSA MELAYU DAN ISLAM UNTUK MENCELAPAK PKR DAN DAP. BANGSA MELAYU NI DAH JADI MACAM DAKI DAH. DIPANDANG HINA. NAK MENGAKU MELAYU PUN MALU. SEBAB TU BANGGA MASUK DAP DAN PKR URBAN KONON. MELAYU KAMPUNG YANG MENYOKONG UMNO DIKATA BODOH. PENYOKONG BODOH TU LA YANG MEJAMIN SURVIVAL MELAYU LUPA DIRI SELAMA INI. INI DIKATAKAN MELAYU TAK SEDAR DIRI.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.