Saifuddin Beri Tiga Sebab Tinggalkan UMNO

Share


Saifuddin memberi tiga sebab kenapa beliau meninggalkan Umno, rasisme, model politik ketinggalan zaman serta dakwaan skandal-skandal parti. Beliau turut mengaku bahawa walaupun mustahil mencari parti yang seratus peratus bersih, sekurang-kurangnya ia tidak terbeban dengan skandal yang berat.

Bagi Saifuddin, komponen yang ada di dalam Pakatan Harapan seolah bersih dari apa yang beliau cari dalam sebatian politik dengan dirinya. Mungkin Saifuddin tidak menganggap DAP sebagai sebuah parti yang rasis walaupun tidak sampai 10% pemimpin Melayu di dalamnya.

saifuddin PKR

Mungkin juga Saifuddin tidak meletakkan kes liwat yang Anwar terbukti bersalah sebagai skandal yang merosakkan nama parti pujaan Saifuddin. Lebih teruk dari itu, Saifuddin tidak mampu untuk melihat siapa dan kenapa parti PAN yang diketuai oleh Mat Sabu ditubuhkan. Model parti sebagaimana yang Saifuddin cuba terangkan demi menutup kerakusan nafsu gila kuasa yang bersarang di dalam dirinya sendiri.

Ganjaran khas untuk Saifuddin menyertai parti miloik keluarga Anwar Ibrahim ialah jawatan Setiausaha gabungan Pakatan Harapan yang mana menyamai taraf jawatan Setiausaha Agung parti politik. Mungkin bagi Saifuddin, jawatan setinggi ini beliau tidak akan mampu duduki sekiranya beliau masih lagi di dalam UMNO.

Saifuddin juga dilihat cuba menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dengan berkata Najib kini bukan pemimpin sederhana, neutral atau progresif lagi seperti sebelum ini. Dalam cubaaan mengalihkan perhatian masyarakat kenapa beliau meninggalkan UMNO ini juga Saifuddin menyatakan bahawa perubahan Najib di dalam halatuju pemusatan kepimpinan adalah kerana sokongan kaum Cina yang teruk kepada Barisan Nasional.

Mungkin Saifuddin lupa bahawa ‘dunia Temerloh’ tidak sebesar yang beliau sangkakan. Kemungkinan juga Saifuddin beranggapan segala apa yang beliau lakukan ketika menjadi wakil rakyat parlimen di sana tidak akan sampai ‘kedengaran’ di tempat lain.

Hanya Saifuddin dan penciptaNya sahaja yang tahu kenapa dan dengan perjanjian apa yang menyebabkan beliau mengambil masa yang lama untuk meninggalkan UMNO. Apakah ada permintaan peribadi yang Perdana Menteri tidak penuhi atau apakah ada tawar menawar yang melibatkan wang ringgit antara Saifuddin dan Wan Azizah memandangkan Saifuddin bukanlah bekas Timbalan Menteri yang sengkek.3 thoughts on “Saifuddin Beri Tiga Sebab Tinggalkan UMNO

 • October 27, 2015 at 4:30 pm
  Permalink

  sebenarnya tiada siapa pun gempar atas tindaknnya meninggalkan UMNO, malah ramai yang bersyukur ke hadrat ilahi atas pemergiannya….

  Reply
 • October 27, 2015 at 7:02 pm
  Permalink

  ada aku kisah ke wahai pudin alkataki..keluarpun lagi bagus..

  Reply
 • October 29, 2015 at 10:05 am
  Permalink

  Ala last call dari Anuwat nk selamatkan PKR.Mana2 balance2 kaki dia dalam UMNO atau PAS dikerah keluar utk selamatkan PKR.Mana tk nazak,YB Azmin dh sebut jk Kak Wan isytihar bersama DAP PKR hancur.Kata Tian Chua jk PKR tk bersama PAS,PKR akan kalah teruk pd PRU14.Sekarang Kak Wan dh lancar Pakatan Harapan di Johor.Hannnnnnncoq law oiii!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *