Pas tidak setuju Anwar sebagai calon PM

Pas menyifatkan keputusan Pakatan Harapan untuk melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sekiranya mereka memenangi pilihan raya umum akan datang sebagai perkara yang tidak realistik.

Menurut Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan, tindakan mencalonkan Anwar sebagai Perdana Menteri juga tidak boleh dianggap satu keputusan konklusif kerana Penasihat PKR itu masih berada di dalam penjara.

“Perkara ini turut kita bincang dalam mesyuarat semalam dan kita ambil ketetapan bahawa sesuatu keputusan yang mukta­mad mestilah sesuatu yang realistik.

“Maksudnya, dalam keadaan Anwar sekarang di mana, takkan kita boleh buat satu keputusan yang konklusif bahawa dia yang akan menjadi Perdana Men­teri,” katanya di sini hari ini.

Dalam sidang Meja Bulat Pakatan 2.0 semalam, Presiden PKR yang juga isteri Anwar, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail mengumumkan pembangkang masih menamakan suaminya sebagai calon Perdana Menteri sekiranya mereka berjaya mentadbir negara.

Wan Azizah berkata, pembangkang percaya Anwar merupakan pemimpin paling sesuai untuk mena­ngani pelbagai isu nasional seperti kemelut ekonomi, salah urus tadbir, kebajikan rakyat dan perpaduan kaum.

Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara selama lima tahun kerana kesalahan meliwat.

Mengulas lanjut perkara itu, Takiyuddin meminta parti-parti pembangkang membuat keputusan yang lebih realistik dalam soal pemilihan Perdana Menteri.

“Kita perlu berpijak di bumi yang nyata,” katanya.

Utusan

2 thoughts on “Pas tidak setuju Anwar sebagai calon PM

 • September 25, 2015 at 12:01 PM
  Permalink

  Skrip lama akan digunakan wan azizah letak jawatan pematang pauh anwar jadi pm itu pemikiran anwar sekarang

  Reply
 • September 25, 2015 at 8:04 PM
  Permalink

  al-juburi terus dicalonkan kerana dia memang ada banyak masalah dalaman yang membolehkan dia dicucuk hidung jika tidak mahu rahsianya terus dibongkar. Sebenarnya banyak rahsia al-juburi bukan lagi rahsia. Jijah pun mengetahuinya tapi sengaja tidak mahu mengakuinya.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.