Hijjas Kasturi, Kaya Kamu Bukan Beri Hak Anak Kamu Kurang Ajar

Share


Bilqis_Hijjas_FB_620_486_100Semalam, media melaporkan, Bilqis Hijjas, anak arkitek Melayu terkemuka, Hijjas Kasturi, bukan sahaja memilih untuk menyertai Bersih 4 tetapi juga dengan sombong cuba memalukan Perdana Menteri di dalam suatu majlis rasmi kerajaan.

Bilqis, 35, dikatakan menggugurkan belon berwarna kuning yang tertulis “democracy”, “free media” and “justice” kepada Perdana Menteri semasa upacara perasmian DiverseCity International Arts festival di Pavilion Ahad lalu. Belon-belon ini dikatakan simbol perhimpunan haram Bersih 4.

Hijjas Kasturi memperolehi kekayaan melalui projek-projek kerajaan Barisan Nasional. Antara projek kerajaan yang diraih oleh Hijjas Kasturi ialah rekaan bangunan Menara Maybank, Menara Tabung Haji, Menara Telekom Malaysia, Putrajaya Convention Centre dan puluhan lagi menara syarikat berkaitan kerajaan dimonopoli oleh beliau.

Tidak, kita tidak mahu membawa isu Bilqis dan keluarganya yang sudah menjadi seperti orang Inggeris ini mengenang budi kerajaan BN dan UMNO.

bilqis1Ini negara demokrasi sesiapa sahaja bebas menyokong apa-apa ideologi pun selagi tidak menyalahi undang-undang negara.

Namun untuk rakyat Malaysia mengganggu acara Perdana Menteri hanya kerana mempunyai idea dan ideologi yang berbeza dengan pentadbiran negara sangat biadap dan kurang ajar.

Mungkin dibesarkan oleh ibunya yang datang dari Australia, (kaum imigran asal Australia adalah penjenayah dari Britain), Bilqis tidak begitu memahami adab budaya Melayu dan Asia.

Namun dalam konsep demokrasi barat pun, mereka yang menganggu majlis pemimpin negara kerana berbeza pendapat tidak diterima sebagai satu budaya dan sebahagian demokrasi.

Apa akan jadi jika semua rakyat yang tidak berpuas hati dengan Perdana Menteri bebas mengganggu majlis rasmi? Apa pula akan jadi jika orang yang tidak bersetuju dengan rekaan bapannya bertindak mencemuh dan mengganggu acara syarikat bapanya? Apakah ia boleh diterima?

Ini bukan lagi soal demokrasi, ini soal cuba memalukan Perdana Menteri! Jika hari ini tiada tindakan undang-undang diambil, esok ramai lagi akan mengikuti. Akhirnya negara ini akan menjadi anarki.

Sehingga kisah ini ditulis bapanya langsung tidak menegur tindakan biadap anaknya, apatah lagi memohon maaf.

Selebihnya, kita mahu lihat pemimpin GLC mana yang masih lagi berani lagi memberi sebarang kontrak kepada syarikat ini.

Kesabaran harus ada had! Banyak lagi arkitek berwibawa di negara ini bukannya Hijjas Kasturi semata-mata.

Anda mungkin kaya, tapi ia bukan memberi hak anda untuk memalukan Perdana Menteri dan kerajaan sesuka hati!-MYKMU.NET

Nota:

Lihat sahaja di sini senarai projek Hijjas Kasturi dari kerajaan.



25 thoughts on “Hijjas Kasturi, Kaya Kamu Bukan Beri Hak Anak Kamu Kurang Ajar

  • September 1, 2015 at 8:26 pm
    Permalink

    free malaysia from kaki kencing….haha

    Reply
  • September 1, 2015 at 8:32 pm
    Permalink

    Keturunan lanun patutlah

    Reply
  • September 1, 2015 at 9:01 pm
    Permalink

    cuba tyn minah celop MELAYU ini..apa bangsa dia??? dah tentu dia x mengaku dia Anak MELAYU….

    Reply
  • September 1, 2015 at 10:11 pm
    Permalink

    Ahaiii

    Kena selepuk kat muka baru menggelabah
    Itu cuma se org rakyat yg tak mahu pemimpinnya memperbodoh dan mempersendakan rakyat.

    Memang tepat jika rakyat di luar ini memanggil penyokong Najib ini penjilat dan pengampu bodek kerana post komen pun sebijik mcm kata2 Najib.

    Najib memang kuat mengungkit sumbangan2nya ( bukan duit dia pun),kuat melabel penentangnya dgn gelaran dan ancaman serta retorik yg biasanya akan back fire semula kpd Najib.

    Kalau dah tersepit, org yg menolong dia pun akan kena toron, contoh mudah, pejuang2 sibernya dilabel bodoh tak boleh diharap.

    Aku nak ketawa guling2 gak, bila admin sentuh projek2 yg bapak Bilqis ni dapat,…itu projek zaman siapa, zaman bila..
    Zaman Najib?…usah haraplah!!!!!

    Seperkara lagi, bila nak hitamkan watak seseorang tu, mesti akan korek semua hal.

    Pada aku, MYKMU sungguh melampaui batas apabila mengaitkan status ibu Bilqis dgn segala keburukkan….apakah penulis post ini sgt suci keturunannya, maksum?

    Ingatlah kpd Bilal bin Raabah, beliau seorg hamba tetapi telah diangkat kedudukkannya kerana ketakwaannya kpd Allah.
    Penulis pernah berjumpa dan tahu sgt ke hati budi keluarga Bilqis ni

    Tu sebab aku kata, penyokong2 Najib ni sebenarnya lebih banyak merosakkan imej dan prestasi Najib yg dah memang punah ranah.

    Reply
  • September 1, 2015 at 10:14 pm
    Permalink

    Sedarlah rakyat semakin malu mempunyai seorang pemimpin yang suka mempersenda, memperbodoh dan menggugut2 rakyat.

    Reply
  • September 1, 2015 at 10:25 pm
    Permalink

    Inilah antara taktik taktik psychological attack yang Maria Bersih Chin dan Lim Kit Bersih Siang planned. Selepas Bersih 4 apa pula?jika di buat 5 dalam waktu terdekat takut malu pula sebab sudah di maklumkan kepada pengikut dan media misi mereka telah berjaya. Kalau lesson plan macam ni objective 1-4 pun tak tercapai memang anak murid tak lulus sampai bila. Contoh terbaik si Bilqis ni. Saya tidak mahu menghina keturunan apa kerana saya pun tidak purely malay celup juga dan ramai lagi yang celup di luar sana tapi yang ini tidak mewakili kami. Guna dasar arts and performance as a gateway di tambah ego human rights maka inilah jadinya seorang manusia yang bongkak. Alasan yang di gunakkan oleh lawyer pun tak masuk akal dengan mengatakan perhimpunan bersih sudah lepas , peristiwa ini berlaku selepas bersih 4 jadi kenapa pihak berkuasa tak guna akal, saya rasa lawyer itu yang hilang akal kerana terang terangan 7 balloons yang di gunakkan mengandungi falsafah mereka dan terang terangan melakukan perbuatan biadap ini di khalayak ramai dengan niat untuk mencalarkan maruah DSN. Ada ketikanya kita harus mengatahui batas sebagai manusia, kalau anda seekor haiwan seperti kucing anda kencing merata manusia tak sampai hati marah kerana anda seekor kucing, tapi Bilqis adalah all grown up woman from a reputable family please have a class. Eng Guan turut berkata dalam kenyataannya jika balloon itu atas kepala nya dia tak akan melatah dan rakyat pun bersorak seolah mereka menang, what a phetatic looser mereka membuli dan terus membuli. Mungkin undang undang dunia akan berpihak kepada mereka kerana mereka kaya, itu yang saya tidak faham bila mereka kata mereka perjuangankan orang susah sedangkan they by all means boleh kasi semua pengikut mereka kemewahan tapi masih juga meminta minta dari kerajaan cheapskate.

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:08 pm
    Permalink

    Saya bangga memiliki seorang PM yg tabah dan sabar menghadapi dugaan yg Maha hebat

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:17 pm
    Permalink

    Itulah silapnya kerajaan Umno ni,mudah sangat percaya pada seseorang,asal ngaku Melayu je beri bantuan ,beri projek,beri keutamaan,latar belakang langsung tak siasat.Budi bahasa,semangat,ugamanya,keikhalsannya,kesetiaannya,minatnya, budayanya,asal usulnya tak di selidik sebaik mungkin.Nak beri projek besar lagi patut kena siasat .Lagi satu bila beri, punggah habis semua beri pada seorang individu atau syarikat.Nak jadikan PM pun Umno tak kira siapa,asalkan dari Umno,Melayu tulin ke tak tulin,Islam tegar ke atau Islam tenggek,patriotik tulin ke petriotik lakunan,Umno tak kesah,ahli Umno pun tak kesah.Akhirnya Umno hadapi masalah.

    Hati-hatilah kerjaan Umno bila nak bantu orang,hatilah ahli-ahli Umno bila nak pilih orang.Pilih yg betul-betul Melayu dan pilih yg betul betul Islamik. baru menjadi.baru membalas budi,bari bersetikawan sampai mati.

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:22 pm
    Permalink

    Rezeki tu milik Allah, bukan Umno, BN, PAS etc.

    Takdir rezeki pada kita sejemput, maka bersyukurlah.

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:31 pm
    Permalink

    adzzam ‘anak hijjas-kasturi dah kurang ajar maklum dia orang putih, kalau baling belon bersih ketika bersih tak biardap di pusat membeli belah Pavilion ketika Festival Kesenian Antarabangsa Kuala Lumpur, cuba buat ketika zaman tun m itu sah2 dah kena isa itu, lupa zaman tun m bagi projek pada dia, kalau hijjas-kasturi dia hebat sangat dah lama dia di lantik jadi akitak klcc itu, tun m langsung tak pecaya hijjas kasturi itu ia lebih percayai akitak dari orang putih macam sekarang dia lebih percaya pada serawak repot dan wsj itu, malu lah akitik klcc orang putih dari swiss, engineering dari korean selatan dan jepun apa tun m patut malu pada banggunan taipei 101 akitak dari taiwan sendiri walaupun engrineering dari orang putih, tak ada langsung semangat malaysia boleh

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:42 pm
    Permalink

    Yg komen backing anak Hijjas dah puas cium puki dia agak ea tak tahu bezakan kurang ajar, org macam ni lah selalu porak peranda undang2 contoh yg kes bersih dok senang2 pegawai kena maki hamum dek org berak yg tak reti cebok tu, alasan yg defend minah tak sedar diri ni, ala pegawai ni kaki rasuah, tu je lah alasan nye… tu pasal di M’sia je korang boleh cakap sesuka hati cuba kat timur tgh, toksah jauh cuba di Sjngapo, masuk jel ko jang oii.

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:47 pm
    Permalink

    Adzzam tu satu lg RBA daPIG yg baru slps kegagalan Abu Bakar.

    Reply
  • September 1, 2015 at 11:57 pm
    Permalink

    macai najib tersedak ke.bangga dpt pm @ presiden umno kaki kencing 1 dunia.derma diutamakan rakyat digstkan.sy pilih perkataan ….terbangsat.!!!

    Reply
  • September 2, 2015 at 12:03 am
    Permalink

    Cubaan mana-mana pihak untuk memalukan PM Najib adalah sia-sia. KERANA PM NAJIB MANA TAU MALU….

    Reply
  • September 2, 2015 at 12:04 am
    Permalink

    RM 2.6 billion derma rezeki dari Allah juga,mengapa marah?.

    Reply
  • September 2, 2015 at 1:33 am
    Permalink

    sman – kena npmbor ekor pun rezeki dari Allah kan?

    Reply
  • September 2, 2015 at 8:41 am
    Permalink

    Awas upahan2 RBA Dapigs dah 2kar nama bro…37tahun berjuang ,akhirnya menjadi Pengkhianat kpd Jemaah/agama sendiri, Mat2 sabu n gang3..hati2 bangsaku

    Reply
  • September 2, 2015 at 8:49 am
    Permalink

    Kita tunggu siapa yg akan dimakan sumpah sendiri,talak tiga bro..mula2 kita tengok nasib Hatta Ramli,Azmin Ali n Cina2 Geng3 Bersih..Shabas PM,TPM …Catur Politik mu memang ada UMMMP

    Reply
  • September 2, 2015 at 10:08 am
    Permalink

    azmin,

    kalau derma dua pihak dapat rezeki,penerima dapat rezeki derma,penderma dapat rezeki pahala dari Allah,salah ke?.Najib kata derma,pemberi kata derma,SPRM kata derma,mungkin yg hasad dengki saja kata bukan derma.Derma tak derma bergantung kepada niat di Allah saja yg tahu.jauh sekali Mahahtir yg layak menentukan derma atau bukan drma,dimana beliau memang di ketahui sentisa memusuhi mangsanya PM Najib.

    Reply
  • September 2, 2015 at 11:47 am
    Permalink

    Bak kata madey…melayu mudah lupa.

    Aaaaalah…madey pun mudah lupa juga..

    Reply
  • September 2, 2015 at 1:22 pm
    Permalink

    Kejatuhan bangsa adalah kerana akhlaknya. Inilah bangsa kita SEKARANG. Ada senang senang jaja perkataan pu*i serupa dia takde emak – tak reti malu dah kot? Pandai bercakap soal ‘menghormati’ pemimpin tapi sendiri ada pakai akal sebelum bercakap? Kalau nak ikut nafsu amarah semua benda senang & sedsp dihati. Sebut nama Allah serupa takde pedoman – sedarlah skit. Kita ni bangsat je kot di mata Tuhan.Tak payah ke’muliaan’ Dato’ Seri Najib nak bagitahu benda tu. Memang Melayu mudah lupa pun. Sebab tu ada yang sanggup membutakan mata terhadap segalan kemungkaran yang ada depan mata. Kalau nak label aku pemacai DAPig atas sebab tidak menyokong pemimpin pemimpin yang bertuhankan wang? Terpulanglah. Tapi baik lagi makhluk Allah iaitu babi dari manusia yang memakan rasuah, yang memaki hamum saudara seagama walaupun dia berbangsa lain & pemimpin yang memecah amanah menggunakan kuasa yang diberikan padanya atas dunia ni. Takkan Melayu hilang didunia kata Hang Tuah – tak hilang tapi akan jadi pengemis di bumi sendiri!

    Reply
  • September 2, 2015 at 3:16 pm
    Permalink

    Azzam….kamu akan ajar anak2 kamu berperangai mcm mana ank pompuan dia ker…

    Reply
  • September 2, 2015 at 9:20 pm
    Permalink

    Ahaiiii

    System Baru, aku tersedak kopi bila baca anak Hijjas akan didakwa kerana lepas belon.

    Belon pun takut….kat Bersih tempohari ada beratus2 banner,pamplet yg kutuk Najib directly…kenapa tak dakwa
    Kartunis Zunar dah lukis brmcm2 stail ttg Najib dan pemimpin2 lain….tak de berani nak tangkap ke

    Begitulah gamaknya bila dah seriau, nampak bayang2 pokok pun boleh kena sakit jantung

    Hehehe…baru aku tau, Najib ni penakut nak mampus
    Patut la pun sidang a/bangsa ttg rasuah pun tak hadir.
    Tadi pun ada pembentang sindir2, kalau dapat duit rasuah RM1 bilion boleh buat jalan 6600km,beli bas,buat sekolah etc…mcm tau2 pulak dia

    Belon tu cuma tulis2 sikit ttg demokrasi, kebebasan media…bagi aku Najib seakan mengakui demokrasi di zamannya dah mati,kebebasan media ke laut

    Aku selalu gelihati tengok cara Najib dan pengampu bodeknya buat penjelasan. Selalunya jawapan yg diberi akan membongkar sisi lain Najib yg tidak diketahui rakyat.

    Patutlah pun, naik kapal, layar dah terkembang tapi sauh pulak diturunkan..kalut kalut
    Dunia sedang memerhati lawak jenaka alaf Najib.

    Doa 1M nampaknya semakin makbul…satu demi satu Dia tunjukkan kpd kita.
    Renungkanlah.

    Yon76er…aku asuh anak aku supaya ikut akhlak terbaik, akhlak Rasullullah.
    Ada KW2 Najib yg tak sayang mulut langsung menghina anak org lain seolah2 hanya mereka yg suci murni.
    Kutuk Marina anak Tun, Bilqis dan keluarganya…tapi kena ingat sirah para Nabi dan Rasul…kisah anak Nabi Noh, kisah Rasullullah etc.

    Pengajarannya, dugaan Allah dtg pelbagai cara..
    Jadilah yg terbaik.

    Reply
  • September 10, 2015 at 2:03 am
    Permalink

    najib kan memang penakut sebab tu la orang jatuhkan belon pon sampai nak dakwa orang tu.. memang biadap tindakan minah tu aku tak nafi kalau tengok dari akal pemikiran seorang melayu asli/bangsawan bugis di malaysia ape yang die buat memang perbuatan biadap terhadap seorang pemimpin.. tapi tindakan najib sampai dakwa minah tu aku rase lagi nampak memperbodoh/memalukan diri sendiri.. tapi nak buat camne sauh dah diturunkan… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *