Polis akan ambil tindakan tegas terhadap peserta Bersih

KUANTAN 27 Ogos – “Berani buat berani tanggung, kalau masih kekal untuk langgar undang-undang, kita akan ambil tindakan,” tegas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar kepada penganjur dan individu yang menyertai perhimpunan Bersih 4 pada hujung minggu ini.

Beliau berkata, polis akan mengambil tindakan tegas berlandaskan undang-undang kerana perhimpunan itu adalah haram kerana tidak memenuhi syarat apabila pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak membenarkan perhimpunan itu diadakan di sekitar ibu kota khususnya Dataran Merdeka.

“Negara kita ini ada undang-undang, kalau dia (penganjur) masih lagi kekal dengan keputusan melanggar undang-undang (mengadakan perhimpunan), apa boleh kami buat.

“Kami ini penguat kuasa undang-undang, tanggungjawab kami adalah mengambil tindakan mengikut undang-undang, Jangan marah polis kalau kami ambil tindakan sebab kami sudah bagi nasihat, sudah berunding, sudah beri pilihan, terima sahajalah akibatnya nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas Istiadat Pengurniaan Pingat Jasa Pahlawan Negara (PJPN) di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah di sini hari ini.

Majlis pengurniaan pingat kepada 234 pesara polis yang pernah berkhidmat pada zaman darurat itu disempurnakan oleh Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah. Turut hadir Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Ketua Polis Pahang Datuk Sharifuddin Ab Ghani

Khalid berkata demikian sebagai mengulas tindakan penganjur Bersih 4 yang tetap berdegil untuk mengadakan perhimpunan pada hujung minggu ini walaupun telah diisytiharkan sebagai haram kerana tidak memenuhi syarat di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).

Katanya, polis khuatir perhimpunan pada hujung minggu ini akan menjadi tidak terkawal apabila satu kumpulan lain yang menggelarkan diri mereka ‘Anti Bersih 4.0’ turut bersama-sama berkumpul bagi menentang perhimpunan tersebut.

“Itu sebabnya kita minta mereka tidak mengadakannya di kawasan terbuka seperti di (kawasan pusat beli-belah) Sogo dan Dataran Merdeka, kita sudah menjangka perkara sebegini, ada yang menentang … membantah.

“Kalau mereka adakan perhimpunan di stadium senang dikawal, tidak mengganggu peniaga, orang ramai dan lalu lintas,” katanya.

Bagaimanapun, katanya polis telahpun bersedia termasuk dari segi keanggotaan untuk menghadapi segala kemungkinan termasuk provokasi-provokasi yang mungkin akan ditimbulkan oleh peserta dan penganjur perhimpunan haram itu.

Dalam masa yang sama, Ketua Polis Negara turut kesal dengan tindakan pihak Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) yang dilaporkan mahu mengawasi tindakan pihak berkuasa dalam menangani peserta Bersih 4.

Beliau menegaskan Suhakam sepatutnya mengawasi pihak yang melanggar peraturan dan bukannya pihak polis yang menegakkan undang-undang.

– BERNAMA

5 thoughts on “Polis akan ambil tindakan tegas terhadap peserta Bersih

 • August 27, 2015 at 11:38 pm
  Permalink

  Abu ya RBA daPIG. Saya yakin dgn statement tersebut. Kehadiran dia utk mengelirukan org melayu dan islam di mykmu.

  Reply
 • August 27, 2015 at 11:42 pm
  Permalink

  Abu ya Apa tunggu lagi pergi ikut cakap tun m merusuh merupakan jalan terakhir,najib tak jatuh lagi ia merupakan jalan terakhir itu, pergi raba bontot ambiga, marina tun m, marian chin itu sekali, aku tak dapat bayang kan he.he.he, buat macam perusuh mesir telanjang yg di paris itu untuk jatuh presiden mursi itu penyokong bersih telanjang sekali, aku tak dapat bayangkan abu ya terlanjang itu he.he he

  Reply
 • August 27, 2015 at 11:46 pm
  Permalink

  Abu ya g lah merusuh kt bukit bintang. Ada mcm berani x? Takkan asyik2 main kt sogo, central market, masjid negara dgn dataran merdeka. X bestlah amoi2 seksi byk kt bukit bintang

  Reply
 • August 28, 2015 at 12:17 am
  Permalink

  semangat n sistem baru..
  jom join anti bersih.kata.sayang najib.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *