Tindakan AirAsia Burukkan Imej KLIA2 Sangat Biadap

Share


airasia-rollbackKenyataan pemilik syarikat penerbangan Tambang Murah Air Asia, Tony Fernandes, pada 17 Julai lalu bahawa kelemahan Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2) punca pesawatnya berundur kebelakang (roll back) dan menyebabkan penerbangan tergendala selama lapan jam sangat tidak bertanggungjawab dan mungkin berniat jahat.

Menurut tweet Tony Fernandes pada 20 Julai 2015, pesawat AirAsia Indonesia QZ mengalami kejadian berundur ke belakang (roll back) pada 17 Julai 2015, jam 9 pagi “was caused by a slipping chock because the parking bay at klia2 is sinking.”

Pada 9 Ogos lalu DCA mengumumkan mereka akan menyiasat insiden pesawat Air Asia ‘mengundur’ biarpun tidak menerima sebarang laporan.

Mengapa Air Asia tidak melaporkan kepada DCA insiden melibatkan Penerbangan AirAsia Indonesia QZ0120 di Bay Q11, klia2 tetapi mengumumkan di media sosial sangat tidak masuk akal .

Kita juga tertanya-tanya mengapa Tony hanya mengumumkannya tiga hari selepas kejadian tersebut. Lebih serius, Tony hanya membuat dakwaan tersebut melalui media sosial dan langsung tidak melaporkan kepada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) dan Malaysia Airport Berhad.

Kenyataan Tony tersebut telah memburukkan KLIA2 di seluruh dunia dengan akhbar seperti Telegraph UK telah memetik kenyataan Tony dan menyatakan kemungkinan KLIA2 akan mengalami nasib dengan beberapa lapangan terbang dunia lain yang ditutup kerana masalah infrastruktur.

Memang benar KLIA2 ada sedikit masalah yang sebenarnya lumrah dengan kebanyakan lapangan terbang yang baru beroperasi.

Ini bukan kali pertama Tony membuat kenyataan memburukkan KLIA2 dan DCA sebelum ini telah pun menubuhkan pasukan pemeriksaan bersama MAHB-AirAsia yang ditugaskan melakukan pemeriksaan harian bagi memastikan ruang parkir dan laluan pesawat mematuhi Standard dan Amalan Yang Dicadangkan sebelum kawasan pergerakan pesawat dibuka untuk digunakan.

airasia-rollback1“Kawasan yang tidak mematuhi syarat dan pematuhan keselamatan ditutup dan kerja pembaikan dilakukan.”

Siasatan MAHB pula mendapati dakwaan Tony bahawa peristiwa pengunduran pesawat terbabit akibat kelemahan permukaan tempat letak kapal terbang sangat tidak munasabah dan.

“Terdapat enam lagi pesawat, semuanya dimiliki oleh Air Asia, yang diletakkan di tempat yang sama sebelum dan selepas insiden tersebut tidak mengalami apa-apa masalah pengunduran.”

Jika ia kelemahan permukaan terbabit tentulah ada beberapa pesawat lain akan mengalami perkara yang sama apabila diletakkan ditempat yang sama.

Justeru insiden ini tidak lebih daripada kegagalan pekerja darat air asia meletakkan penyendal (chock) pesawat dengan betul.

Kita tahu Air Asia mempunyai beberapa pertikaian dengan MAHB terutama membabitkan isu kewangan.

Namun memburuk-burukkan KLIA2 sehingga ke peringkat antarabangsa merupakan satu tidak tidak bertanggungjawab dan mengkhianati negara ini.

Air Asia Jangan Lupa Daratan

Kita akui kemunculan syarikat penerbangan tambang murah AirAsia merupakan satu fenomena dan rahmat kepada rakyat Malaysia dan rantau Asean. Air Asia antara penggerak utama tambang rendah di rantau ini telah membolehkan kos merantau melalui kapal terbang menjadi lebih murah dan mampu beli.

Namun Tony juga jangan lupa bahawa kerajaan Malaysia satu-satunya kerajaan di dunia yang membina LCCT bagi membantu AirAsia berkembang pesat sebagai syarikat penerbangan murah dunia. Ramai menjangkakan AirAsia tidak akan bertahan lama. Namun dengan bantuan serta sokongan kerajaan melalui pembinaan lapangan terbang tambang murah dan pelbagai pengecualian ia kini menjadi satu syarikat penerbangan tambang murah yang dihormati.

Pada awal penubuhan syarikat penerbangan murah ini, AirAsia turut menerima bantuan daripada kerajaan sehingga bermurah hati membina Terminal Penerbangan Tambang Murah di Sepang. Kemudianya membina Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) sebagai hab penerbangan murah.

KLIA2 merupakan antara hab penerbangan murah terbesar di dunia. Difahamkan pembinaan KLIA2 banyak mengikut permintaan AirAsia sehingga meningkatkan kos pembinaan dan beberapa kali tertangguh.

Malahan menurut Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed, walaupun pengurusan tertinggi AirAsia menafikan bahawa mereka campur tangan dalam pembinaan KLIA2 tetapi ada juga permintaan daripada syarikat ini, yang kemudian menyumbang kepada peningkatan kos pembinaan lapangan terbang ini.

Malah sejak kewujudannya, AirAsia menerima banyak keistimewaan dan subsidi dari MAHB bagi membantu perkembangan mereka. Jadi sudah tiba masanya Tony dan AirAsia menghormati MAHB dan juga imej menjaga Malaysia di mata dunia.\

Kita tahu AirAsia kini berhadapan dengan pelbagai persepsi negatif termasuk kepercayaan pengalisis ekonomi bahawa syarikat terbabit berhadapan dengan masalah kewangan. [Lihat CNBC: Report alleges AirAsia needs to raise $1.9B]

Adalah sangat tidak adil untuk AirAsia cuba “bergaduh” dengan MAHB dan Kerajaan untuk mengalih isu dan masalah yang melingkungi mereka.

Sungguhpun AirAsia ada peranan penting dalam ekonomi negara namun ia tidak seharusnya memberi hak dan kebebasan mereka membuat kenyataan sesuka hati sehingga menjejaskan kepentingan negara.8 thoughts on “Tindakan AirAsia Burukkan Imej KLIA2 Sangat Biadap

 • August 15, 2015 at 4:22 pm
  Permalink

  Tak payah putar lagilah, memang KLIA 2 bermasalah, banyak kawasan binaan yang retak, keadaan ini amat memalukan.

  Meskipun begitu, sepatutnya Tony Fernandes melaporkan kepada DCA terlebih dahulu mengenai perkara ini.

  Reply
 • August 15, 2015 at 5:43 pm
  Permalink

  Satu soalan sahaja , knp paria itu tak laporkan kepada dca ?

  Nak sensasi kalu buat video lilucah macam anwar lah !

  Reply
 • August 15, 2015 at 5:49 pm
  Permalink

  Betul tu tuan. Sebenarnya KLIA2 memang bermasalah di awal pembinaannya. Cuma Tony ni tak sedar diri siapa yang menyokong dia menubuhkan AA kalau bukan kerajaan. Dia ni kira macam kacang lupakan kulit.

  Reply
 • August 15, 2015 at 6:20 pm
  Permalink

  kla dulu mabh tolong bagi sewa murah abu ya menyebab mereka dapat untung, pasal rosak jalan banjir sikit air asia tak berkorban apa salah minta murah sikit rosak, retak banggunan tak payah menipu aku ini abu ya, dulu pun jambatan retak dibuat kroni apek tun m tak pun orang bising pakai bahan bina kurang kualiti, sebab airasia rugi sikit kau tahu sebab servis yg teruk tak senyum malah di kata layanan buruk pada pelangan sakit ditinggal di vietnam, pelangan banyak lari pada malindo dan firefly, malah aku ingat kata kawan aku lebih naik mas dari airsia sebab servis teruk, repotasi asia di antarabangsa pun buruk di negara ausralia dan negara england di saman oleh sebab menipu harga sorok servis patut diterang dalam iklan, airsia minta bukan pada klia2 minta terowang bawah tanah dan minta Aerobridgeg harga kurangkan sedang kan penebangan tambang murah lain tak ada pun kenakan bayar aerobridge di indonesia airsia ambil juruterbang penagih dadah, kalau sevis buruk’buruk juga abu ya,Tony Fernandes pandai guna rafidah untuk kepentingan diri dia, dia pun tak bayar habis insuran kapal terbang jatuh Air Asia QZ8501 para keluarga indonesia minta ganti rugi sepatut dibanyar oleh airsia itu ,airasia nak salahkan syarikat airbas pulak itu sebab kapal terbang dia jatuh itu perangai tony Fernandes itu.
  Kalau buruk’ buruk juga servis dia abu ya tak guna kau pertahan kan airasia itu

  Reply
 • August 16, 2015 at 9:53 am
  Permalink

  eleh…baru nak sedar ke ?? sapa yang bagi macam-macam kat air asia dulu ?? siapa yang bagi muka sangat lat air asia dulu ?? sekarang terima la akibatnya !!

  Reply
 • August 16, 2015 at 8:23 pm
  Permalink

  klia2 memang bermasalah.. siap ade runway tak boleh gune lagik.. sekarang ade dengar air asia punye flight sampai ade yang kene pegi klia1.. ni la akibat buat projek bagi kat kroni..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *