Sarawak Keluar Dari Malaysia, PDRM Mula Bertindak

PDRM-KeluarSarawakKetua Polis Negara Khalid Abu Bakar mengarahkan pemilik akaun Twitter @Swakheadhunter ditahan di bawah Akta Hasutan kerana menghasut penduduk Sarawak keluar Malaysia.

Arahan ini dijangka akan memulakan satu siri siasatan dan penahanan besar-besaran ke atas kumpulan yang sedang menghasut penduduk Sarawak supaya membawa negeri tersebut keluar dari Persekutuan Malaysia.

Antara yang dijangka dtangkap selepas ini ialah penggerak yang kini sudah berdaftar secara sah sebagai sebuah NGO dengan nama Sabah Sarawak Union-United Kingdom (SSU-UK) yang kononnya didaftarkan dibawah bidang kuasa perundangan kerajaan United Kingdom Of Great Britain and Northern Ireland (UK) bagi tujuan membawa Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia.

Semalam kira-kira 500 orang berkumpul di Kuching, Sarawak bagi menyambuk apa yang mereka dakwa hari kemerdekaan Sarawak pada 22 Julai dan mendesak supaya Sarawak keluar dari Malaysia.

Ini kerana usaha kumpulan ini bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia dan perjanjian pembentukan Malaysia yang tidak membenarkan sebarang pemisahan 10 tahun selepas pembentukan Malaysia pada 1963.

Singapura mengambil keputusan berpisah dari Malaysia pada 1965 iaitu dua tahun selepas penggabungan berlaku.

Antara yang dijangka ditangkap selepas ini ialah Doris Jones yang menubuhkan NGO berkenaan.

3 thoughts on “Sarawak Keluar Dari Malaysia, PDRM Mula Bertindak

 • July 23, 2015 at 4:04 PM
  Permalink

  Dalang yg banyak terlibat nk bawa keluar Sarawak ni cina DAP Sarawak. Masyarakat pribumi Sarawak masih mahu bersama Malaysia namun mereka mahukan pengagihan kejayaan ekonomi Sarawak yg lebih adil terutamanya hasil minyak dan gas.

  Reply
 • July 23, 2015 at 4:17 PM
  Permalink

  Memang takder kerja DAP ni, tak dapat perintah Malaysia nak huru harakan Malaysia pulak!!!

  Sudah2lah tu DAP, terimalah hakikat yang DAP takkan dapat perintah Malaysia.

  Reply
 • July 23, 2015 at 6:22 PM
  Permalink

  Eloklah diambil tindakan , komunis ini tak wajar diberi muka !

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.