Ketelusan Najib terserlah, tidak arah henti siasatan terhadapnya

Sebagai parti pemerintah, UMNO dan Barisan Nasional tidak pernah campur tangan proses penyiasatan Pasukan Petugas Khas terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung dakwaan terhadap Perdana Menteri itu ketika ini.

Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC), Tan Sri Shahrir Abd Samad menegaskan, ketelusan pentadbiran Najib terserlah apabila beliau tidak mengarahkan siasatan terhadapnya atau 1Malaysia Development Berhad dihentikan.

Malah menurut Shahrir, Perdana Menteri pula yang mengarahkan Ketua Audit Negara, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara serta Pasukan Petugas Khas yang disertai Peguam Negara, Ketua Polis Negara, Gabenor Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan terhadap dakwaan itu.

Katanya, ketika ini enam akaun telah dibekukan dan ada dokumen telah diambil untuk siasatan lanjut, dan Perdana Menteri tidak mengarah siasatan dihentikan.

“Biarkan proses siasatan berjalan dahulu, seperti yang diberi mandat oleh Perdana Menteri, biarlah pasukan berkenaan menjalankan tugasnya, bukan menghukumnya” katanya kepada BNBBC.my.

Ahli Parlimen Johor Bharu itu mengulas perkembangan terkini dakwaan kaitan Najib dengan 1MDB selepas pendedahan terkini oleh Pasukan Petugas Khas itu ekoran dakwaan The Wall Street Journal (WSJ).

Tambahnya, negara ini mempunyai perlembagaannya dan peraturannya yang dinamik untuk mentadbir, apa juga yang disebut dan dinyatakan dalam media sosial ia perlu dirujuk kepada yang telah ditetapkan dalam sistem pentadbirannya.

“Kita tidak boleh mempercayai bulat-bulat semua yang dalam media sosial atau media asing, ia mesti dirujuk mengikut perlembagaan dan undang-undang sedia ada,” tegas Shahrir.

Bagi beliau, mungkin sudah masanya untuk pelaksanaan transformasi politik dan Parlimen diperkasakan segera.

Beliau turut menyentuh cadangan pengisyhtiharan aset bagi ahli-ahli parlimen dan juga penubuhan tabung untuk menerima sebarang dana bagi tujuan pembiayaan tabung parti seperti kempen pilihanraya atau sebarang aktiviti parti.

“Ia dicadangkan sebelum ini dan mungkin sudah masanya ia sudah sesuai dilaksanakan,” cadang Shahrir.

Shahrir yakin usaha itu menampakkan kesungguhan kepada parti dan pentadbir negara telus dalam melaksanakan tugasnya.

Menurut Shahrir, apa yang penting apa juga isu yang timbul ia mesti diurus sebaiknya mengikut lunas undang-undang yang ada, bukan sekadar meletakkan persepsi semata.

“Dalam politik apa juga boleh berlaku, ketika ini Najib mendapat sokongan daripada Ketua-Ketua Bahagian UMNO untuk beliau meneruskan perjuangannya sebagai Perdana Menteri, jadi biarlah selesai siasatan dahulu sebelum kita membuat sebarang spekulasi,” katanya lagi.

Menjawab mengenai kerjasama UMNO dan PAS, Shahrir berpendapat gabungan kedua-dua parti itu bukan penyelesaian segalanya, ini kerana Malaysia itu ditubuhkan gabungan Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Sehubungan itu ia perlu melihat kepentingan semua kaum dan agama bukan sekadar kepentingan gabungan antara PAS dan UMNO sahaja.

“Malaysia tidak hanya dibentuk antara kaum melayu, cina dan india tetapi Malaysia mempunyai sokongan daripada lain-lain bumiputera di Sabah dan Sarawak,” tegasnya.

Baginya, BN sudah mewakili semua kaum di negara ini, maka itu ia perlu bergerak sebagai sebuah platform yang kuat dan rakyat perlu yakin dengan pentadbiran negara dibawah Datuk Seri Najib.

BNBBC

4 thoughts on “Ketelusan Najib terserlah, tidak arah henti siasatan terhadapnya

 • July 8, 2015 at 5:01 PM
  Permalink

  Kesian WEB ni…nnti pupus la site ni.. Pengampu dah bosan ngan Najib

  Reply
 • July 8, 2015 at 5:25 PM
  Permalink

  Aku mencadangkan mana2 parti pembakang mahu kerajaan menerima dana asing akan batal prngundian nya cuba tengok korean selantan dan isreal hell itu mereka tak menbenarkan dana asing digunakan untuk kempin pru mereka malah pm isreal dah di tangkap sebab mengunakan dana kempin dari amerika,jika didapatan pengunaan dana asing parti politik akan tak dibenar bertanding, orang yg lakuakn kesalahan kan tangkap, di malaysia ini semua baik hati anwar menerima dana asing pun masih dibenarkan bertanding malah ngo tak penah istiharkan dana mereka perolehi dari luar negara kalau boleh hanya dana di malaysia di benarkan parti politik gunakan

  Reply
 • July 8, 2015 at 6:54 PM
  Permalink

  Kalau madey kena, mahu dah ada yg masuk ISA

  Reply
 • July 9, 2015 at 4:46 AM
  Permalink

  Salam 1M’sia — “Buasnya” haiwan mdpani svvl khidupannya lebih mulia dr kondem yg menuju kehancuran seorg insan yg kini sdg menjejaki tapak2 kemulian/kesempurmaan bangsa M’sia.Menjadi ‘tentangan’kami rakyat M’sia ats pelantikan badan2 tertinggi/terhormat negara dr menjadi bahan sindiran/lawak/dtertawakan massa(in/out).Jg benar “semahunya” sprt apa yg diulas(Dtk Sharil Samat).

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.