Isu Air Selangor: Mujur Azmin Ali, Kalau Azmin Ahmad Tentu Sudah Dicarut Oleh Azwan Ali

Share


azwan ali diva pondan

Satu perkara tentang isu bekalan air bersih di Selangor yang semua orang perlu tahu, ianya berlaku dalam keadaan antisipasi dan jangkaan berlakunya kekurangan bekalan telah pun disahkan benar tanpa ragu.

Hakikatnya, kini bekalan air sering terganggu di beberapa kawasan di negeri Selangor. Ini membuktikan kredibiliti kerajaan terdahulu (sebelum gabungan PKR DAP PAS) dalam menilai keupayaan negeri membekal air bersih kepada penduduk dan industri.

Setelah melalui pentadbiran oleh 2 menteri besar, kerajaan PKR kelihatan masih cuba untuk mempolitikkan isu yang cukup kritikal ini. Entah apa yang diperlukan, agar isu ini segera ditangani sekaligus menerbitkan masa depan yang lebih terjamin kepada ekonomi dan penduduk negeri Selangor.

Status negeri Maju sudah ke laut, dan lebih malang, bahaya yang menanti negeri Selangor sekiranya bekalan air bersih gagal disediakan. Pihak istana Selangor juga telah menegaskan agar hal ini diselesaikan dengan segera tanpa berlengah.

Pengakuan Azmin bahawa Selangor memang menghadapi masalah bekalan air menimbulkan rasa loya dan jijik. Bertahun sudah perkara ini diutarakan, dibicarakan, kenapa kini baru mahu mengakuinya? Apakah kerana kamu seorang menteri besar, dan sudah tiada lagi jalan untuk menafikannya?

Sebenarnya, rakyat sudah lama tahu bahawa kerajaan negeri tidak ada upaya untuk membekal air terawat berdasarkan permintaan, disebabkan loji-loji yang sedia ada telah beroperasi pada tahap maksimum.

Mengapa perlu diulang sekali lagi? Bukankah ia sekadar mencari alasan? Ia tidak ubah seperti menjenamakan alasan lama supaya dilihat seperti baru.

Cukup-cukuplah Azmin Ali bermain politik atas isu air ini. Isu ini seharusnya sudah lama diselesaikan sekiranya Langat 2 dilaksanakan tanpa sandiwara PKR.  Dari era Khalid Ibrahim selaku menteri besar, Azmin seharusnya sudah mengenalpasti masalah, punca dan solusi ke atas isu bekalan air bersih di Selangor.

Bukan cuba berhelah dengan alasan lama!

Mujur beliau Azmin Ali. Kalau Azmin Ahmad atau Azmin Atan, penulis pasti beliau akan dimaki oleh Azwan Ali di laman sosial Twitter gara-gara masih gagal menyelesaikan air yang sudah lama berlarutan di Selangor.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *