Sabah Pernah Ada Gunung Berapi di Tawau dan Semporna

gempabumi-sabahBertentangan dengan pandangan bahawa Malaysia bebas dari lingkungan gunung berapi Asia Pasifik, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Ewon Ebin mendedahkan Sabah pernah berhadapan dengan gejala gunung berapi dan gempa bumi sebelum ini.

Namun menurut beliau kali terakhir berlaku letusan gunung berapi ialah sekitar puluhan ribu tahun lalu di Tawau dan Semporna.

Malah Gunung Kinabalu yang terbentuk 7-8 juta tahun lalu merupakan gunung berapi sebelum menjadi dorman atau mati.

Bagaimanapun Kementerian mengesahkan bahawa sehingga kini tiada tanda ia kembali menjadi aktif.

Dr Ewon juga menyatakan fenomena air berwarna hitam di Hot Spring merupakan fenomena biasa selepas gempa bumi disebabkan berlakunya percampuran tanah dan lumpur.

Sehingga jam 12 tengahari, 7 Jun 2015, Jabatan Metereologi mengesan 52 gempa bumi susulan telah berlaku dengan kekuatan antara 1.6 – 4.5 pada skala Ritcher.

Jabatan Meterorologi Sabah juga telah membuka Pusat Maklumat Gempa yang beroperasi 24 jam di Lapangan Antarabangsa Kota Kinabalu dan orang ramai boleh mendapatkan maklumat dengan menghubungi talian 088-413 690 @ 088-413 691.

Selain itu, MetMalaysia turut menyalurkan info semasa mengenai tragedi ini melalui akaun rasmi twitter mereka iaitu @malaysianmet

9 thoughts on “Sabah Pernah Ada Gunung Berapi di Tawau dan Semporna

  • June 7, 2015 at 5:15 pm
    Permalink

    Haaaa kunta…aku rasa hang lagi elok tulis artikel-artikel macam ni, tak kesah lah kalau hang quote dari artikal lain pun, ada jugak faedah…dari hang dok melalut menulis tak ketahuan punca pasal politik pasal benda yang hang pun sendiri tak tau apa.

    Tulis artikal macam ni kan elok .Bagus..keep it up.

    Reply
  • June 7, 2015 at 11:35 pm
    Permalink

    aku percaya sikit pun ‘KuntaKinte’ tak akan termakan dgn kata2 psikologi anak sundal pemecah belah bangsa melayu diatas

    Reply
  • June 7, 2015 at 11:45 pm
    Permalink

    najib tak buat apa2 salah, Najib tak rugikan duit rakyat macam tun m rugikan lebih rm30 bilion duit rakyat dahulu menerusi forex trading iaitu memperdagangkan ringgit

    cuba nilaikan RM30 bilion itu sekarang berapa?

    ada ke patut Najib tak buat apa2 salah anak sundal@pengilap & penjilat lancau tun m & tun m sendiri nak suruh najib letak jawatan?

    undang2 mana ni korang pakai ikut suka hati mak bapak korang pulak nak suruh najib letak jawatan?

    ni mesti guna undang2 pukimak si ‘raplahjingaa’ & ‘mamak kutty’ tu

    Reply
  • June 7, 2015 at 11:53 pm
    Permalink

    gelak pulak si pemakan babi yang pandai menyamar

    gelak lah puas2 sekarang sebab tak lama lagi nak jadi sama betul2 sewel macam mamak kutty tu

    Reply
  • June 8, 2015 at 12:26 am
    Permalink

    hahahahahahaha….

    Reply
  • June 8, 2015 at 1:48 am
    Permalink

    Semua PM tak kira Tun M, Najib dan PM-PM yang lain ada kelemahan dan kesilapan masing-masing. Cuma cara pengadilan itu mestilah munasabah dan adil. Ini siasatan masih berjalan duk ajak berdebat kenapa? Lagi satu salah orang lain cepat saja nampak. Sendiri lebih banyak buat silap tidak diambil kira. Yang kaki ampu, opportunist dan batu api pulak main peranan. Apa nak jadi dengan orang Melayu dan umat Islam tak tahulah.UMNO pecah dua.Pas pecah dua. PKR pula sibuk siang malam pertahankan si penanam kunyit.Yang untung besar DAP…dan kaum yang sewaktu dengan mereka.

    Reply
  • June 8, 2015 at 10:24 am
    Permalink

    UMNO berpecah dua hanyalah persepsi, kerana Tun dan Najib bukan la persaingan, Tun tak pegang apa-apa jawatan dalam UMNO mahupun dalam kerajaan,dan tak bertanding dalam apa-apa jawatan pun, Najib pulak adalah PERDANA MENTERI MALAYSIA, such a heavyweight against everyday ordinary 90 over years man.

    Persepsi perpecahan dalam UMNO hanyalah invented story, untuk menjadikan orang melayu ” tebusan ” supaya terus menerus menyokong PM yang lemah, tak berwawasan tak berkeupayaan,dan tak ada caliber, perkataan ” perpecahan dalam UMNO ” di gendangkan supaya ahli takut untuk mencipta perubahan selaras dengan kehendak akar umbi.

    Undi aku tetap akan diberi pada calun UMNO/BN…itu principle ! melainkan kalau kat tempat aku yang jadi calun ialah Najib…aku akan rosakkan undi ! tapi Alhamdulillah kat tempat aku Najib bukan lah calunnya, so BN/UMNO dah secured 2 undi aku !! hehehehe….

    So aku ulang lagi sekali perpecahan dalam UMNO hanyalah persepsi, pepecahan pemikiran mungkin , prinsipnya tetap satu. Buruk baik UMNO, hanya itu yang kita ada ! dan aku bercakap pasal UMNO dan bukan Najib !

    Reply
  • June 8, 2015 at 4:34 pm
    Permalink

    raplahjingaa
    June 8th, 2015 at 10:24 AM

    UMNO berpecah dua hanyalah persepsi, kerana Tun dan Najib bukan la persaingan, Tun tak pegang apa-apa jawatan dalam UMNO mahupun dalam kerajaan,dan tak bertanding dalam apa-apa jawatan pun, Najib pulak adalah PERDANA MENTERI MALAYSIA, such a heavyweight against everyday ordinary 90 over years man.
    raplahjingaa says:

    “Persepsi perpecahan dalam UMNO hanyalah invented story, untuk menjadikan orang melayu ” tebusan ” supaya terus menerus menyokong PM yang lemah, tak berwawasan tak berkeupayaan,dan tak ada caliber, perkataan ” perpecahan dalam UMNO ” di gendangkan supaya ahli takut untuk mencipta perubahan selaras dengan kehendak akar umbi.”

    mahadey pun pernah sebut fasal perpecahan dikalangan UMNO & Orang Melayu, nak kata ‘invented story’ juga ke bahalol sekiranya ko anggap Najib bercakap fasal perpecahan UMNO & Orang Melayu sebagai propaganda(‘invented’ juga) kononnya untuk menakutkan Orang Melayu bahawa mereka tiada pilihan lain selain harus terus memilih UMNO sebagai parti yang menjadi tunjang kepada pemerintahan negara demi utuk menjaga kepentingan & survival nasib Orang Melayu?

    kalau kehendak akar umbi kata Najib harus cepat pecat ahli yang muflis & bermasalah dari terus memegang sesuatu jawatan dalam UMNO, Najib harus cepat pecat ahli itu…itulah antara kehendak akar umbi yang Najib berjaya dapat bertindak dengan cepat & betul…apa yang tidak betul ialah bila ada ahli parti mengambil ahli parti yang muflis & bermasalah itu untuk dijadikan barua atau membaruakan diri sendiri menyokong ‘agenda peribadi ahli UMNO bernama mahadey yang anak perempuannya benci & tolak hudud’ itu

    pada aku, ‘persepsi perpecahan’ itu harus terus disebut kerana ianya merupakan satu peringatan yang teramat penting selain untuk memberi kesedaran berterusan(masuk ke dalam jiwa bukan untuk masuk telinga kanan keluar telinga kiri) kepada Orang Melayu sekiranya mereka hilang kuasa(politik) maka jangan harap kehidupan mereka dapat berubah untuk menjadi yang lebih baik seperti yang mereka nikmati sekarang ini dibawah tunjang penguasaan UMNO…tanyalah pada mana-mana pakar sains & sosio politik, mereka akan bersetuju dengan apa aku telah perkatakan…kalau tanya pada si bahalol seperti ‘raplahjingaa’, tentulah jawapannya lain

    zaman Najib menjadi PM banyak cabaran & dugaan, fitnah pula berlaku secara berleluasa dengan menyalah-guna laman sosial untuk membuat & menyebar pelbagai cerita fitnah bagi memburukkan PM, isteri & kerajaan…itu belum lagi termasuk cerita fitnah & memutar-belit fakta yang dibuat oleh pihak media yang ditaja oleh orang asing seperti Sarawak Report, MalaysiaKini dll…ramai seperti ‘raplahjingaa’ termasuk mahadey sendiri sanggup membahalolkan diri & menjahilkan diri suka mempercayai cerita fitnah & fakta yang telah diputar-belitkan itu…semasa mahadey menjadi PM, dia tidak teruji dengan situasi cabaran, dugaan & fitnah maha hebat sebegini seperti yang dihadapi oleh Najib

    PM yang lemah ialah PM yang menggunakan ISA untuk dijadikan perisai & senjata bagi menakutkan & menangkap musuh-musuhnya untuk dihumban kedalam penjara ‘tanpa bicara’…dengan adanya ISA, sesiapa pun tidak akan berani mencabar mahadey supaya berdebat mengenai isu & skandal yang disuarakan oleh musuh-musuhnya…mahadey juga tidak perlu menerangkan kepada rakyat segala isu & skandal yang disuarakan oleh musuh-musuhnya kerana ‘timbalan’ mahadey ‘pandai’ mengarahkan BPR menutup kes rasuah selain pandai menggunakan polis untuk menakutkan rakyat yang mahu bercakap tentang kebenaraan…kalau satu kes rasuah boleh ditutup, bagaimana dengan kes rasuah yang lain? inilah agaknya yang dimaksudkan sebagai PM yang kuat mengikut kefahaman si bahalol seperti ‘raplahjingaa’…kalau nak jilat buah mahadey, berpada-padalah!

    tidak mengharainkan kenapa mahadey kata dia tidak suka saman orang jika sudah tersedia adanya ISA

    Najib bukan PM yang lemah sebab dia berani mansuhkan ISA…Najib seorang PM yang tahu & yakin dirinya kuat, sebab itu dia berani mansuh ISA…berani mansuh ISA sebab dia berani menghadapi cabaran, dugaan & fitnah yang maha hebat untuk menjatuhkan dirinya & kerajaan…Najib dilihat lemah kerana terpaksa bersabar(mengambil masa sebab terlalu sibuk dengan tugas utama sebagai PM) bila menjawab sesuatu fitnah & isu…Najib dilihat lemah kerana ada menteri kabinet & ahli parti sendiri bagi pihak dirinya jenis pekak badak & tidak berapa pandai menjawab isu-isu yang sebahagian besarnya sengaja dicipta, diperbesarkan & disensasikan oleh pihak-pihak musuh termasuk musuh dalam selimut seperti mahadey

    sejak zaman mahadey menjadi PM, cadangan pelaksanaan GST merupakan antara dasar kerajaan BN pada masa itu…seorang PM yang lemah tidak akan berani laksana GST…mahadey tidak berani laksana GST sebab dia takut kroni & tokay cina kaya marah, bila marah krooni & tokay cina kaya tak akan bantu anaknya untuk menjadi kaya

    hanya semasa Pak Lah menjadi PM, BPR direform & ditukar kepada SPRM serta diperkasa & diberi tambahan kuasa bagi melaksanakan tugas dengan lebih berkesan…jika mahadey berani lakukan seperti Pak Lah lakukan maka sukar PETRONAS hendak membeli & menyelamat(bailout) syarikat kapal anak mahadey yang bankrap itu dengan harga 15 kali ganda lebih tinggi dari harga asal

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *