CEO AirAsia Nafi QZ8501 Terbang Tanpa Permit

Share


SHAH ALAM – Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes menafikan pesawat QZ8501 melakukan penerbangan tanpa permit.

Tegasnya, pihak AirAsia mempunyai hak penuh untuk melakukan mana-mana penerbangan mengikut jadual selama tujuh hari dalam seminggu.

“Kami mempunyai hak untuk menggunakan laluan penerbangan Surabaya-Singapura.

“Pihak kami telah mendapatkan kelulusan daripada kedua-dua pihak; Indonesia dan Singapura. Apa yang berlaku adalah satu kesilapan pentadbiran semata-mata,” katanya menerusi satu kenyataan.

Beliau berkata demikian bagi menyanggah kenyataan Menteri Pengangkutan Indonesia, Ignasius Jonas Selasa lalu yang mendakwa penerbangan pesawat QZ8501 telah melanggar waktu operasi laluan yang dibenarkan.

Portal berita Indonesia, Kompas.com baru-baru ini mendedahkan syarikat penerbangan itu melanggar surat kebenaran yang dikeluarkan Ketua Pengarah Penerbangan Awam bertarikh 28 Oktober yang menyatakan syarikat penerbangan itu hanya dibenarkan berulang-alik menggunakan laluan itu pada Isnin, Selasa, Khamis dan Sabtu.

Sehubungan itu, AirAsia Indonesia didapati melanggar permit dengan menggunakan laluan itu pada 28 Disember lalu, di mana penerbangan QZ8501 yang membawa 162 penumpang dan anak kapal terhempas di Laut Jawa.

Bagaimanapun, menurut satu kenyataan Kementerian Komunikasi Awam Indonesia, penggantungan laluan penerbangan tersebut akan dipertimbangkan semula selepas penyiasatan Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Indonesia, selesai. – SINAROne thought on “CEO AirAsia Nafi QZ8501 Terbang Tanpa Permit

  • January 7, 2015 at 2:46 pm
    Permalink

    Aloooo toni….kalau berani lu saman la kerajaan Indonesia !! peeh…air asia dah jadi macam pirate flight, pilot stim codein, flight pulak illegal…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *