Alvin Tan, Ali Abdul Jalil Diminta Serahkan Pasport Masing-masing

Blogger kontroversi Alvin Tan dan aktivis politik Ali Abdul Jalil diminta hadir di Jabatan Imigresen Malaysia atau Pejabat Perwakilan Malaysia yang terdekat untuk menyerahkan pasport masing-masing yang dibatalkan pada Isnin.

Jabatan Imigresen Malaysia dalam kenyataan hari ini meminta mereka berdua menyerahkan pasport Malaysia antarabangsa masing-masing A28945390 milik Ali dan A32765005 milik Alvin Tan atau nama sebenarnya Tan Jye Yee.

Penarikan pasport Tan dan Ali merupakan kes pertama dilakukan Jabatan Imigresen Malaysia.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Mustafa Ibrahim sebelum ini dilaporkan berkata pasport adalah hak milik kerajaan Malaysia dan ia boleh ditarik balik pada bila-bila masa dan jabatan itu tidak akan teragak-agak mengambil tindakan kepada mereka yang menghina mahkamah, Islam dan Raja-Raja.

Tan melarikan diri ke Amerika Syarikat bagi mendapatkan perlindungan politik dan mengelak daripada ditahan pihak berkuasa di Malaysia atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan termasuk di bawah Akta Hasutan kerana mempersendakan agama Islam dan bulan Ramadan serta mempersendakan institusi Beraja melalui laman Facebooknya.

Ali pula melarikan diri ke Sweden bagi mendapatkan perlindungan politik. Ali berdepan tuduhan menghasut kerana menghina institusi Raja di negara ini melalui laman Facebooknya.

BERNAMA

11 thoughts on “Alvin Tan, Ali Abdul Jalil Diminta Serahkan Pasport Masing-masing

  • December 10, 2014 at 4:20 pm
    Permalink

    mereka berdua ada kes mahkamah…tapi melarikan diri, sepatutnya kerajaan keluarkan arahan ekstradisi kepada mereka berdua ini…

    Reply
  • December 10, 2014 at 4:27 pm
    Permalink

    Setuju!

    Tapi NFC, PKFZ, MAS, Renong, KJ, Isa samad, Taib Mahmud, you name it, semua ada//semua ada masalah…tak ada pualak dakwaan???

    Selective Prosecution?

    Reply
  • December 10, 2014 at 5:03 pm
    Permalink

    peratusan utk mrk pulangkan tu mmg keciklah… giler apa nak soh dia pulangkan, giler apa?? itu namanya bunuh diri.. yg kita nanti tak mahu dengar alih2 mrk dh dlm msia je.. byk lompang kat msia ni sana sini ada. kalau pati leh masuk takkan mrk tak leh masuk??

    so jgn berharap sgtlah..

    Reply
  • December 10, 2014 at 5:09 pm
    Permalink

    Utusan Malaysia has been ordered to pay DAP’s Gelang Patah MP Lim Kit Siang RM250,000 after it was found to have defamed him in an article citing a booklet by one ‘Father Augustus Chen’.

    Reply
  • December 10, 2014 at 5:22 pm
    Permalink

    Aku percaya dua2 macai pr ini tak bagi pasport. biar pasport mereka tamat tempoh dan jadi mereka pati. suruh kedua macai pkr ini Minta makan dari kerajaan sweden dan amerika sampai mati dan jika dapat suakapolitik pun mereka tak buat apa2 pun kecuai menghasut orang malaysia dari luar negara guna komputer dari jauh aje , yg aku binbang interpol berkejasama tapi polis amerika tak akan berkerjasama atas sebab jenayah mereka lakukan hanya hasutan ,jika macai pkr hasut amerika kononnya di malaysia tak ada hak bersuara dan politik malaysia tak bebas itu cakap macai pkr ini. Yg kita buat patah hujah kedua2 macai ini dan sekat accel komputer jika mereka menghasut kita rakyat merusuh untuk jatuh kerajaan yg pilih cara sah

    Reply
  • December 10, 2014 at 5:47 pm
    Permalink

    MYR 250,000.00 is CIPUT compared to MYR 557,641,716.29 la Mooooh!!!

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2014/10/27/pkr-assemblywoman-liable-in-rm-560m-suit/

    Hang tak tahu matematik, mana hang tahu Mooooooh!!!

    Dan kepada kerajaan Malaysia, buat apa nak mintak si Alvin dan Ali pulangkan passport mereka???

    Tindakan kerajaan Malaysia batalkan passport si Alvin dan Ali pun dah mencukupi, dan kalau boleh kerajaan Malaysia jangan bagi depa masuk Malaysia!!!

    Reply
  • December 10, 2014 at 5:49 pm
    Permalink

    kes NFC masih dan sedang dalam perbicaraan…selain suami DS Shahrizat Abdul Jalil, kalau gundik kesayangan musibat anak haram(anwar) itu si rafizi ramli kena dakwa juga(jatuh hukum bersalah) kerana melanggar undang-undang BAFIA, moo nak kata selective prosecution ke?

    kes PKFZ sudah selesai perbicaraan, silalah moo bertanya pada hakim mahkamah kenapa masih belum membuat keputusan(seperti menjatuhkan hukuman kepada orang/pihak tertentu dsb)

    MAS? perbicaraan tentang kes apa moo? apakah tentang kes tahun lepas dimana cabin crew MAS tahan engkau kata cuba jual bontot pada penumpang lain dalam cubicle(toilet) pesawat lalu engkau tak puas hati failkan saman melalui firma guaman kapal sink ke?

    hehehehehe

    Reply
  • December 10, 2014 at 6:04 pm
    Permalink

    Tah Mooooh ni, MAS la ni ada court case ka Mooooh???

    BTW, memang benar adanya selective prosecution kat Malaysia, tapi itu hanya pendapat peribadi DATIN SERI Anwar Ibrahim dan Moooooh!!!

    Mooooh oh Mooooh, isilah boring BR1M tu Mooooh…tak perlu lah Moooooh TERPAKSA KERJA WEEKEND lagi!!!

    Reply
  • December 10, 2014 at 6:20 pm
    Permalink

    iya, berhenti je lah kerja weekend tu kalau moo dah mula sedar tahu nak sayang dan jaga kesihatan(kebersihan) ‘aset’nya itu

    Reply
  • December 10, 2014 at 11:06 pm
    Permalink

    org macam tu vagi racun tikus je..tu cina babi ngan melayu bodoh tu..kaum kerabat MOO..tapi siorg ni binak sikit tak macam moo yang bodoh makan taik diorg..asalkan kapir babi buat salah moo tak abis2 sokong..agak moo memang dilahirkan hasil mani babi ngan anjing kot..siallllllllll….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *