DAP Yang Mahu Hadi Diundurkan

mat-sabu

KATANYA sekarang ada usaha untuk menyingkirkan Presiden PAS, Hadi Awang dari jawatannya itu kerana kononnya dek sebabkan dia, kedudukan PAS dalam Pakatan Rakyat tak berapa nak elok.

Melihat kepada banyak kenyataan kebelakangan ini, nampaknya yang tak suka sangat Hadi dalam PAS ini adalah DAP – merujuk kepada kenyataan Guan Eng dan beberapa orang yang lain. Malah PAS Perak kelmarin mengalu-ngalukan kewujudan parti serpihan PAS, PasMA dan yakin PasMA mampu ganti PAS dalam Pakatan.

Jadi bolehlah disimpulkan disini bahawa DAP sudah sampai ke tahap boleh menentukan siapa akan jadi Presiden PAS atau tidak, bahaya betul tu. Jelaslah disni siapa sebenarnya tuan dan siapa sebenarnya hamba.

Penulis minat nak tau apa agaknya komen balaci-balaci PAS, suka ke hangpa semua jadi balaci DAP? Hari ini Presiden dia tentukan siapa patut duduk jawatan itu, besok, siapa jadi Mursyidul Am, siapa duduk Majlis Syura pun DAP akan tentukan juga.Atau PAS disingkirkan dari Pakatan, macamlah Pakatan ini pertubuhan rasmi.

Perkara ini nampaknya bercanggahan dengan janji menubuhkan Pakatan dulu untuk tidak masuk campur dalam urusan parti-parti komponen. DAP nampaknya sudah jadi terlalu besar dan PAS yang paling kecil antara 3 parti ini, perlu menurut, ke tahap menyingkirkan Presiden mereka sendiri.

Begitupun, penulis rasa DAP sengaja taknak faham organisasi PAS. Kuasa sebenar dalam parti ini bukannya Presiden tapi Mursyidul Am dan Majlis Syura Ulama dimana Mat Sabu tidak layak mendudukinya kerana fahaman mazhab berbeza.

Ganti Hadi belum tentu selesaikan masalah selagi Majlis Syura Ulama berkuasa.

Agak-agaknya bilakah akan sampai masa sehinggga DAP sampai ke tahap itu – menentukan siapa yang wajar duduk dalam Majlis Syura atau paling dahsyat, membubarkan Majlis Syura, cukup dengan Jawatankuasa PAS Pusat menjadi badan tunggal tertinggi dalam parti itu.

Begitupun isunya sekarang, DAP sudah sampai ke tahap boleh menentukan siapa patut jadi Presiden PAS, dahsyat tak dahsyat. Lama cakap dah, penyokong PAS ni bukan cerdik pun.

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

10 thoughts on “DAP Yang Mahu Hadi Diundurkan

 • November 11, 2014 at 12:20 PM
  Permalink

  Persoalan saya pula…adakah DAP akan lobi supaya PASMA dibawa masuk sebagai rakatan dalam Pakatan Haram?..ada tindak balas PAS?..

  Reply
 • November 11, 2014 at 2:18 PM
  Permalink

  Mau nya tak org DAPigs suka Mat Sabu nie… kan Mat Sabu dah kata dia sanggup makan “BABI” semeja ngan LGE dari duduk semeja ngan UMNO….

  Reply
 • November 11, 2014 at 3:00 PM
  Permalink

  Mat Sabu kan punya kepakaran mengeCAT.Tentu amoi suka.apa sudah ladi dengan PAS ni. Setelah madu di isap ,yang tinggal hanya hamPAS .

  Reply
 • November 11, 2014 at 4:00 PM
  Permalink

  “Orang UMNO takkan faham tahaluf siyasi kami”.

  Reply
 • November 11, 2014 at 4:09 PM
  Permalink

  BABI BUKAN BINATANG PELIHARAAN
  BABI BUKAN BOLEH DIGOSOK-GOSOK
  BABI BUKAN BINATANG YG BOLEH JADI TEMAN PERJALANAN
  BABIKAN HARAM
  BERLAINAN DENGAN ANJING
  ANJING DALAM KEADAAN TERTENTU BOLEH DIPELIHARA
  BOLEH JADI PEMBANTU MEMBURU
  BOLEH JAGA RUMAH
  BOLEH DIPELIHARA DAN DIBERI MAKAN
  BABI DAN ANJING DUA-DUA NAJIS
  UMNO pandai pilih anjing
  PAS yg lebai sangat tu mengapa pilih babi?

  Reply
 • November 11, 2014 at 5:12 PM
  Permalink

  dap abg besar pada pas selagi pemimpin pas yang ada sekarang bukan dari aliran orang yang beriman cuma agama je islam. Jika orang itu bernama je islam belum tentu dia beriman tapi jika orang itu beriman pada allah sudah tentu dia orang islam.

  Reply
 • November 11, 2014 at 9:53 PM
  Permalink

  DAP pun sebenarnya tak juga betul. CEC nya pun tidak diiktiraf oleh ROC lagi. Tapi yang peliknya DAP ni walaupun diri sendiri pun tak betul tapi masih mampu untuk mentadbir hal2 dalaman PAS. PAsMA akan pasti jadi rakan sekongkol baru yang taat setia gila babi pada DAP. Itulah matlamat penubuhannya pun. Itu memang kita nampak amat jelas. Tapi apa ke jadahnya PAS masih lagi nak mengkaji Tahaluf Siyasinya dengan DAP. Kalau pun akan diteruskan bertahaluf siyasi dengan DAP PKR apa untungnya. DAP dah tentu menyampah gila dengan PAS. Contoh terbaik tengoklah apa yang dilakukan oleh DAP serawak terhadap PAS. Masya Allah PAS ….. PAS ….. Sudah2 lah tu

  Reply
 • November 12, 2014 at 4:41 PM
  Permalink

  Gembiralah DAP kalau Mat Sabu gantikan Hadi Awang sbg Presiden PAS!!!

  Hehehehehe

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.