Tidak perlu fatwa baharu, semua tahu hukum haram

Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan tiada keperluan untuk mengeluarkan fatwa baharu berkaitan hukum menyentuh anjing kerana perkara itu jelas haram kepada seluruh umat Islam.

Pengerusinya, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abdul Shukor Husin berkata, seharusnya hukum tersebut tidak diperdebatkan sehingga mengundang pelbagai andaian dan perbalahan dalam kalangan masyarakat.

Katanya, hukum menyentuh anjing mempunyai perbezaan pendapat di antara empat mazhab utama dan tidak perlu dipertikaikan apatah lagi kerana negara ini merujuk kepada mazhab Imam Shafie yang berpendapat haram menyentuhnya di dalam keadaan basah dan perlu disamak.

“Jawatankuasa memang tiada keperluan untuk buat fatwa baharu kerana di negara ini saya rasa semua orang tahu bahawa umat Islam tidak boleh menyentuh anjing tanpa sebab ketika kering apatah lagi basah dan jika mereka menyentuh juga, perlu disamak.

“Perkara ini mula menjadi pelik kerana ada yang menganjurkan secara terang-terang program untuk menyentuh anjing dan ini bukan satu yang normal untuk masyarakat di negara ini dan sepatutnya tidak berlaku,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tentang penganjuran ‘Saya Mahu Sentuh Anjing’ di Central Park, Bandar Utama, Petaling Jaya semalam yang mengundang kekecewaan dan kemarahan ramai pihak termasuk Mufti Selangor, Datuk Tamyes Abdul Wahid yang turut mempersoalkan kewajaran acara itu dilaksanakan.

Mengulas lanjut, Abdul Shukor berkata, soal haram atau dibenarkan menyentuh haiwan itu dalam keadaan tertentu tidak perlu diperdebatkan, namun motif mengapa acara itu dilaksanakan menjadi tanda tanya.

Beliau turut mempersoalkan adakah tindakan penganjur berbuat demikian kerana mahu mempromosikan fahaman liberalisme yang jelas akan menimbulkan ketidakharmonian dalam kalangan umat Islam di negara ini.

Tidak menafikan anjing mempunyai kemuliaannya tersendiri sebagai makhluk Allah, Abdul Shukor mengingatkan acara seperti itu tidak bersesuaian diadakan di negara ini walau apa sekali pun tujuannya.

“Hukum pegang anjing tidak perlu diperbesarkan oleh semua pihak namun perkara ini (sentuh anjing) telah dipersetujui sejak ulama terdahulu bahawa hukumnya haram, jadi, mengapa kita mahu menganjurkan dan mempertikaikan hukumnya.

“Sebab itu kita tidak perlu fatwa kerana perkara ini telah jelas kecuali ulama terdahulu tidak pernah berbincang soal menyentuh anjing, namun jika masyarakat masih tidak terima, memadai dengan memberi pandangan dan bukannya fatwa baharu kerana perkara ini bukan perkara pokok,” jelasnya.

Sementara itu, antara hadis yang menyatakan anjing sebagai najis mughallazah (berat) adalah:

1) Dari Abu Hurairah, sesungguhnya Nabi Muhammad SAW bersabda, “Siapa yang memelihara anjing, kecuali anjing untuk menjaga haiwan ternak, berburu dan menjaga tanaman, maka akan dikurangi pahalanya setia hari sebanyak satu qirath,”. (riwayat Muslim).

2) Dari Abu Hurairah, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda, “Sucinya wadah kalian apabila dijilat anjing, adalah dengan dibasuh sebanyak tujuh kali, basuhan pertama dengan debu,”. (riwayat Muslim).

3) Nabi Muhammad SAW bersabda, maksudnya: “Sucinya bejana (bekas) salah seorang daripada kamu yang dijilati anjing adalah dengan dibasuh bejana itu tujuh kali dengan air dan pada basuhan pertama dicampur dengan tanah,”. (riwayat Muslim, Abu Daud dan Ahmad).

Utusan.

5 thoughts on “Tidak perlu fatwa baharu, semua tahu hukum haram

 • October 21, 2014 at 5:10 AM
  Permalink

  Masih terdapat kalangan umatnislam yg keliru tak faham . Tu ada fatwa yg jelas lagi Nyata. Fahamilah.

  Reply
 • October 21, 2014 at 6:55 AM
  Permalink

  Kita pun pelik dengan pihak berkuasa agama di Malaysia, perkara perkara yang menyentuh isu sebegini, mengapa lewat bertindak, nak tunggu orang ramai bising dulu baru nak buat kenyataan , tu pun setelah didesak macam macam. Mereka tu pihak berkuasa sepatutnya menjadi orang yang pertama dalam hal ni, mengapa , takutka? ? Tak ada gunanya kalau macam tu.

  Reply
 • October 21, 2014 at 11:43 AM
  Permalink

  Masalahnya dengan orang melayu pembangkang ni ( terutama cai2 / penyokong tegar PAS / PKR / DAP) tidak akan bersatu dengan umat melayu Islam yang lain dalam menegakkan kebenaran. Asalkan pembangkang yang kata, buat atau anjurkan, tok sah katakan pesta arak, tok sah katakan cium anjing, tok sah katakan Allah itu ada anak, tok sah katakan boleh murtad, tok sah katakan doa meng KO kan umat Islam lain, tok sah kata akan membantah sekeras2nya usul Hudud di Parlimen (kalau menang Parlimen T. Intan) dan banyak lagi semuanya boleh menjadi halal. Pada masa depan kalau puak2 ni anjurkan pesta makan taik babi pun ramai yang bertudung akan berselfie makan taik babi tu sambil tersenyum girang dan bahagia. Macam2 fatwa akan dikeluarkan untuk menghalalkannya.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.