Shafee jelaskan istilah ‘tanpa rela’ dan gangguan seksual

Persoalan tentang perbandingan istilah ‘tanpa rela’ dengan gangguan seksual di tempat kerja turut ditanyakan kepada peguam dakwa Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada hari keempat prosiding rayuan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Dua istilah tersebut digunakan semasa beliau menyampaikan penghujahannya hari ini di Mahkamah Persekutuan berkenaan situasi yang dihadapi oleh Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Istilah ‘tanpa rela’ membawa maksud yang lebih mendalam berbanding konsep ‘consent’ atau ‘persetujuan’ melakukan sesuatu perkara,” ujar Muhammad Shafee.

Tambah beliau, seseorang boleh bersetuju melakukan sesuatu perkara tetapi tanpa rela, misalnya dalam kes gangguan seksual.

Muhammad Shafee memberi contoh, jika seseorang yang diganggu secara seksual oleh majikannya, dia sudah menjadi mangsa perlakuan tersebut.

“Tapi jika ditanya padanya, ‘adakah perlakuan tersebut dibuat sepenuh jiwa dan raga’, jawapannya tentulah tidak. Dia mangsa gangguan seksual.

“Masyarakat mudah menerima dan memahami kes gangguan seksual di pejabat, maka kenapa kita tidak memahami kes yang sama (dihadapi Mohd Saiful) selama empat bulan?” tanya Shafee.

Mohd Saiful bekerja sebagai pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim selama empat bulan sebelum akhirnya membuat keputusan untuk berhenti.

Dalam kes yang sedang dibicarakan itu, gangguan seksual yang ditanggung Mohd Saiful adalah perlakuan liwat, kata Muhammad Shafee.

“Kenapa kita perlu memandang ringan pada kes Saiful? Kalau kes gangguan seksual lain yang berlaku di pejabat khususnya melibatkan wanita, semua orang akan menjerit dan banyak NGO akan campur tangan,” kata beliau.

Tambah Muhammad Shafee, perkara yang dihadapi Mohd. Saiful adalah salah satu bentuk gangguan atau serangan seksual.

“Sama seperti kes liwat yang berlaku di penjara antara banduan lelaki tanpa kerelaan mangsa, itu juga kes serangan seksual.

“Bukan hanya wanita, lelaki juga perlu dilindungi daripada perlakuan ini,” tegas beliau.

sumber Awani

16 thoughts on “Shafee jelaskan istilah ‘tanpa rela’ dan gangguan seksual

 • October 31, 2014 at 5:49 PM
  Permalink

  betul tu, mcm di pejabat, kebanyakkan gangguan seksual berlaku bila pekerja terpaksa melakukannya kerana demi kerjanya…..walaupun tak rela.

  Reply
 • October 31, 2014 at 8:41 PM
  Permalink

  Sidang rayuan yang sedang berjalan di Mahkamah Persekutuan sekarang ini adalah berkaitan dengan kesalahan di bawah Sek.377C seperti di bawah ini.

  Mari kita baca dan fahami kesalahan dan hukumannya di bawah Penal Code section 377:

  377A. Carnal intercourse against the order of nature.

  Any person who has sexual connection with another person by the introduction of the penis into the anus or mouth of the other person is said to commit carnal intercourse against the order of nature.

  377B. Committing carnal intercourse against the order of nature

  Whoever voluntarily commits carnal intercourse against the order of nature shall be punished with imprisonment for a term which may extend to twenty years, and shall also be liable to whipping.

  377C. Committing carnal intercourse against the order of nature without consent, etc.

  Whoever voluntarily commits carnal intercourse against the order of nature on another person without the consent, or against the will, of the other person, or by putting the other person in fear of death or hurt to the person or any other person, shall be punished with imprisonment for a term of not less than five years and not more than twenty years, and shall also be liable to whipping.

  Reply
 • October 31, 2014 at 10:08 PM
  Permalink

  bodoh jugak si sipol tu kalau tak rela takkan bolek kena sodomi..sendiri pikirlah de..kalau ada jangan tak sodomi ko punya bontot takkan la ko tak reti nak tendang telur jantan babi tu..betul tak aku cakap..kes membontot ni aku tak caya kalu di paksa..sebab berulang2..heehe..

  Reply
 • October 31, 2014 at 10:09 PM
  Permalink

  bodoh jugak si sipol tu kalau tak rela takkan bolek kena sodomi..sendiri pikirlah de..kalau ada jangan tak sodomi ko punya bontot takkan la ko tak reti nak tendang telur jantan babi tu..betul tak aku cakap..

  Reply
 • November 1, 2014 at 12:48 AM
  Permalink

  Nak tanya je lah…
  Kalau seorang wanita bawa kondom pergi ke rumah seorang lelaki, apakah boleh dikatakan dia dirogol tampa rela?
  Dalam kes ni.. Saiful dikatakan orang yg bawa KY jelly dan lumuq kat pungkuq dia, apakah itu bukan rela? Malah doktor pertama kata takda kesan tembusan, mustahil pulak tak rela tapi tiada cedera dan tembusan. Malah Saiful dikatakan dubur di jolok bekas plastik?
  Persoalannya.. kenapa Saiful bawa KY jelly?

  Reply
 • November 1, 2014 at 1:16 AM
  Permalink

  Sokongan Bujuk kepada Anwar Ibrahim TAKKAN PUDAR walaupun Hadi Awang gelar org seperti Bujuk (penyokong Anwar Ibrahim) adalah BROKER dan BARUA dalam parti PAS!!!

  Bujuk kena ingat, tak kira la sama ada ROGOL TANPA RELA ka, ataupun ROGOL DENGAN RELA ka atau apa2 jargon yg digunakan, LIWAT TETAP BERLAKU antara Anwar Ibrahim dan Saiful!!!

  Dan kalau Anwar Ibrahim tak puas hati HANYA Anwar Ibrahim SORANG JER yg kena, dan bukan Saiful sekali maka buatlah REPORT POLIS dan DAKWALAH SAIFUL ada terlibat dalam LIWAT SUKA SAMA SUKA dgn Anwar Ibrahim!!!

  Ini tidak, Anwar Ibrahim buat TAK TAHU JER!!! Oh lupa, kalau Anwar Ibrahim buat REPORT POLIS dan DAKWA SAIFUL ada terlibat dalam LIWAT SUKA SAMA SUKA, maka Anwar Ibrahim NGAKULAH yg Anwar Ibrahim tu seorang PELIWAT!!!

  Reply
 • November 1, 2014 at 1:19 AM
  Permalink

  Bujuk, cuba baca apa saudara Adam Abdullah tu tulis pada October 31st, 2014 at 8:41 PM!!!

  Kalau tak faham pergi guna GOOGLE TRANSLATE!!!

  Reply
 • November 1, 2014 at 1:33 AM
  Permalink

  apa nak heran pulak.ramai gay iaitu selera seks pada lelaki kat dunia ni.lesbian pun ramai.tak logik tapi ada kat dunia ni.manusia selera seks dgn haiwan pun ada kat dunia ni.apa nak pelik pulakkan?hello semua,ini dunia mcm2 maksiat ada.lainlah klu kat syurga tu.tempat yg tidak ada berlaku maksiat.

  Reply
 • November 1, 2014 at 11:07 AM
  Permalink

  Makna rogol dah bermakna perhubungan seksual tanpa kerelaan malah paksa..maka tak timbul istilah Rogol Dengan Rela ngan Rogol Tanpa Rela. Lebih wajar kan istilah hubungan seksual jerrr dah tentu kedua kedua pasangan bersetuju seb elum melakukan seks. Undang undang yang ada dah cukup menerang kan maksud perihalan ROGOL…..!!!

  Reply
 • November 1, 2014 at 7:58 PM
  Permalink

  Lain bro.. sukarela dengan tampa rela. Boleh juga kata berzina dengan dirogol.. dua keadaan berbeza. Berzina.. kedua mereka kena hukum, sebaliknya dirogol hanya perogol yg bersalah.
  Dalam kes Saiful jika berlaku ia adalah sukarela, sebab dia yg bawak KY jelly seperti bersedia untuk diliwat. Anwar konsisten kata tiada berlaku liwat dan tidak mengaku meliwat Saiful. Jadi menuduh tampa saksi adalah salah. Apatah lagi nak terima Saiful yg mengaku diliwat(fasik) sebagai saksi adalah tidak boleh.
  Mengatakan Saiful takut dibuang kerja dengan gaji rm1000 adalah juga tak boleh diterima kerana bersepah pekerjaan yg memberi gaji yg lebih. Kerja kilang pun boleh dapat lebih.
  Aku bukan penyokong Anwar, tapi persaksian pemuda yg kata dia dipaksa LIWAT selepas dapat pelbagai kemudahan adalah sangat menjijikkan, sama seperti babydoll yg kata dirogol selepas sekian kali berzina dan dapat pelbagai hadiah dan bayaran.
  Jika betul Saiful rakan liwat Anwar kenapa perlu kata di paksa? orang akan lebih faham dan boleh terima kesalahan tersebut. Maka kita boleh hukum kedua-duanya dan bukannya menginaya orang lain dan mengatakan diri bersih. Ini bukan nama TAUBAT, tapi nak kenakan orang.

  Reply
 • November 1, 2014 at 9:32 PM
  Permalink

  Apa kau cerita ni Bujuk??? Memang la SUKARELA dan TANPA RELA ada BEZANYA tapi LIWAT STILL HAPPENS between Anwar Ibrahim dan Saiful!!!

  Dan sekiranya secara SUKARELA, dipersilakan Anwar Ibrahim buatlah REPORT POLIS dan DAKWALAH SAIFUL ada terlibat dalam LIWAT SUKA SAMA SUKA dgn Anwar Ibrahim!!!

  Hang baca tak apa aku tulis tu??? Ker tak faham Bahasa Melayu??? Nak aku translatekan dalam URDU ka untuk hang Bujuk???

  GELI HATI aku bila Bujuk kata berikut:

  “Dalam kes Saiful jika berlaku ia adalah sukarela, sebab dia yg bawak KY jelly seperti bersedia untuk diliwat. Anwar konsisten kata tiada berlaku liwat dan tidak mengaku meliwat Saiful. Jadi menuduh tampa saksi adalah salah. Apatah lagi nak terima Saiful yg mengaku diliwat(fasik) sebagai saksi adalah tidak boleh.”

  Hang ada baca Al-Quran tak Bujuk??? Pernah baca surah Yusuf??? Pernah dengar cerita antara Nabi Yusuf dan Siti Zulaikha???

  Cuba beritahu aku, dalam Al-Quran adakah tuduhan Siti Zulaikha bahawa Nabi Yusuf cuba mencabul kehormatan Siti Zulaikha didapati palsu sebab TIADA SAKSI ataupun sebab ADA BUKTI (baju Nabi Yusuf terkoyak dari belakang)???

  Lihat pula pada kes Anwar Ibrahim pula Bujuk, memang TIADA SAKSI yg Anwar Ibrahim MELIWAT Saiful, tapi ADA BUKTI ada sperma milik Anwar Ibrahim di dalam jubur Saiful sejauh 4cm dalamnya!!!

  Nak saksi apa lagi Bujuk, memang kedua2 iaitu Anwar Ibrahim dan Saiful terlibat dalam LIWAT!!!

  Tak kira la sama ada ROGOL TANPA RELA ka, ataupun ROGOL DENGAN RELA ka atau apa2 jargon yg digunakan, LIWAT TETAP BERLAKU antara Anwar Ibrahim dan Saiful!!!

  Dan kalau Anwar Ibrahim tak puas hati HANYA Anwar Ibrahim SORANG JER yg kena, dan bukan Saiful sekali maka buatlah REPORT POLIS dan DAKWALAH SAIFUL ada terlibat dalam LIWAT SUKA SAMA SUKA dgn Anwar Ibrahim!!!

  Ingat Bujuk, ada satu yg KONSISTEN pasal Anwar Ibrahim, dan Anwar Ibrahim adalah RAJA SEGALA PENIPU!!! MANUSIA BERBAGAI WAJAH, SAMPAI BUJUK PUN KENA TIPU DGN ANWAR IBRAHIM!!!

  Reply
 • November 1, 2014 at 9:53 PM
  Permalink

  Anwar kata X liwat.. jadi tiada.
  Saiful kata anwar liwat.. tapi takda bukti baju atau jubur dia koyak. KY jelly katanya tumpah atas karpet pun takda bukti. Sepatutnya sperma anwar mesti boleh didapati atas karpet jugak kalau dia beromen atas karpet… ke engkorang buat kerja langsung tak tumpah?
  Jadi ini semua hanya rekacerita yg tak berjaya. D.Syafee kata mungkin berlaku beberapa kali hubungan intim, sebab anwar boleh kata nak fuck saiful selamba aje. Jadi dimana datang PAKSA RELA?. Pakar kata tiada kesan tembusan. Mustahil orang kaki tadah belakang masih kemut baik macam orang normal.

  Reply
 • November 1, 2014 at 11:06 PM
  Permalink

  Kan aku dah cakap tadi, ada satu yg KONSISTEN pasal Anwar Ibrahim, dan Anwar Ibrahim adalah RAJA SEGALA PENIPU!!! MANUSIA BERBAGAI WAJAH, SAMPAI BUJUK PUN KENA TIPU DGN ANWAR IBRAHIM!!!

  La ni hang kata Anwar Ibrahim tak MELIWAT pulak???

  Dan sila bawak BUKTI yg Saiful ada mengatakan adanya sisa KY Jelly atas karpet!!! Dan jugak bawa BUKTI mana2 pakar forensic kata karpet tersebut tiada tumpahan KY Jelly!!! Mahupun kisah LIWAT atas karpet sperma Anwar Ibrahim jatuh atas karpet dgn alasan buat kerja takder tumpah???

  Sebab aku tak pernah pun dengar kisah ni dibangkitkan oleh pihak pembangkang mahupun pihak pembela dalam Mahkamah!!!

  Bujuk berkata lagi dan ulang lagi cerita PAKSA RELA keran Bujuk MASIH TAK FAHAM BAHASA:

  “Jadi ini semua hanya rekacerita yg tak berjaya. D.Syafee kata mungkin berlaku beberapa kali hubungan intim, sebab anwar boleh kata nak fuck saiful selamba aje. Jadi dimana datang PAKSA RELA?. Pakar kata tiada kesan tembusan”

  AKU ULANG SEKALI LAGI, Tak kira la sama ada ROGOL TANPA RELA ka, ataupun ROGOL DENGAN RELA ka atau apa2 jargon yg digunakan, LIWAT TETAP BERLAKU antara Anwar Ibrahim dan Saiful!!!

  Dan kalau Anwar Ibrahim tak puas hati HANYA Anwar Ibrahim SORANG JER yg kena, dan bukan Saiful sekali maka buatlah REPORT POLIS dan DAKWALAH SAIFUL ada terlibat dalam LIWAT SUKA SAMA SUKA dgn Anwar Ibrahim!!!

  Yang hang sungguh2 BACKING Anwar Ibrahim ni KENAPA BUJUK??? BUTTHURT IS IT ANWAR IBRAHIM PUJAAN HANG KENA TAPI SAIFUL TAK KENA??? Tak pernah sekali pun aku backing Saiful di sini, sebab bagi aku LIWAT TETAP BERLAKU antara Anwar Ibrahim dan Saiful!!!

  Tapi kalau Bujuk TAK PUAS HATI (sebab la ni aku tgk hang TAK PUAS HATI NI), hang mintak Anwar Ibrahim buatlah REPORT POLIS dan DAKWALAH SAIFUL ada terlibat dalam LIWAT SUKA SAMA SUKA dgn Anwar Ibrahim!!!

  Dan aku hairan bila Bujuk kata:

  “Mustahil orang kaki tadah belakang masih kemut baik macam orang normal.”

  Hang refer kat siapa tu Bujuk??? Hang refer kat bini hang ka kerana Bujuk laki bini biasa melaksanakan persetubuhan dgn bini hang mengikut Enakmen Jenayah Syariah Kelantan II???

  Maaf Bujuk, aku tak pernah LIWAT bini aku!!!

  Reply
 • November 2, 2014 at 11:56 AM
  Permalink

  Bujuk, Mahkamah Persekutuan (Federal Court) yang bersidang sekarang dianggotai oleh 5 Hakim termasuk Ketua Hakim Negara. Mereka sedang mendengar hujah-hujah daripada 2 pehak – Peguam yang mewakali Anwar dan pehak Pendakwaraya.

  Bukti-bukti, keterangan saksi utama iaitu Saiful, Pegawai Penyiasat, Doktor-Doktor, ahli Kimia dan lapuran mereka serta keterangan mereka yang telah dibuat dan diberi semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi dan dikaji semula semasa Rayuan di Mahkamah Rayuan dikaji dan dibahas dan dirayu semula.

  Peguam merayu agar Anwar dibebaskan. Pendakwaraya pula merayu agar hukuman 5 tahun terhadap Anwar yang dijatuhkan terhadapnya oleh Mahkamah Rayuan diteruskan dan/atau ditambah mengikut hukuman dibawah Sek.377 Kanun Keseksaan dan CPC.

  Perintah dan hukum dari Allah sudah ada dalam Kitab – Al Quran tentang liwat. Di Malaysia, Singapura, India dll negara Komonwealth pun ada undang-undang Penal Code yang menyatakan liwat adalah satu kesalahan yang boleh dihukum.

  Saiful telah buat lapuran Polis dan Polis telah buat siasatan mengikut Penal Code dan CPC. Sekarang Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan sudah buat keputusan.

  Kita tunggulah keputusan Mahkamah Persekutuan (5 orang Hakim) pula.

  Kita semua ingin sangat tahu bagaimana DNA “Male Y” boleh diperolehi oleh doktor dalam dubur Saiful.

  Reply
 • November 3, 2014 at 9:11 AM
  Permalink

  Bujuk suka spin sana sini, perangai masih tak berubah. Tak kira lah sukarela atau suka paksa yang pasti air “duit” Anwar ada dalam dubur Saiful yang membuktikan gay tua tu memang peliwat. Kalau gay tua tu tak puas hati dia sorang masuk jel nanti tolong buat laporan polis yang Saiful sememangnya sukarela diliwat (indirectly membuktikan Anwar memang peliwat juga).

  Pusing kot mana pun, Anwar tetap seorang peliwat dan aku tidak mahu bakal PM seorang peliwat dan penzina (China doll). Adakah Hj Hadi dan Nik Aziz juga mahukan peliwat menjadi PM? Itu kena tanya tuan punya badan sendiri).

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.