Mufti Selangor Kecewa Perbuatan Pakaikan Serban dan Jubah Pada Anjing

anjingserbanPerbuatan memakaikan anjing dengan serban dan jubah perlu dihentikan kerana ia menyinggung hati masyarakat Islam yang menghormati golongan ulama di negara ini, kata Mufti Selangor Datuk Mohamad Tamyes Abdul Wahid.

Beliau berkata gambar anjing berserban serta berjubah yang kini disiarkan di media sosial oleh pihak tidak bertanggungjawab lebih bertujuan menghina masyarakat Islam terutama para ulama di negara ini.

“Para ulama yang sentiasa memberi pandangan baik kepada masyarakat, memberi garis panduan untuk bergerak melaksanakan tugas berkaitan dengan hukum hakam, tiba-tiba dihina sebegitu rupa.

“Ini adalah satu agenda yang menjijikkan, langsung tidak menghormati para ulama, mereka memberi tentangan secara fizikal, tidak berani berdepan untuk berhujah, tetapi melahirkan tentangannya melalui perbuatan menghina,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas majlis penutup Multaqa’ Anggota Jawatankuasa Fatwa Seluruh Malaysia 2014 yang disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom di sini pada Khamis.

Mohamad Tamyes berkata umat Islam sebenarnya tidak boleh membelai anjing kerana ia bukan haiwan peliharaan, kecuali untuk menjadi binatang buruan, menjaga keselamatan atau mengesan barangan.

“Tetapi kalau kita membelanya dengan membelai seperti kucing dengan membawanya masuk ke dalam rumah, itu adalah haram dan malaikat rahmat tidak akan masuk ke rumah yang ada anjing,” katanya.

— BERNAMA

10 thoughts on “Mufti Selangor Kecewa Perbuatan Pakaikan Serban dan Jubah Pada Anjing

 • October 23, 2014 at 10:04 PM
  Permalink

  nak tunggu apa ustaz2 PAS nak buat pd lahabau2 tu semua, kalau diam diri je tak tahulah apa dah jadi ngan mrk tu semua.. mungkin.mrk juga lahabau macam malaun2 penyangak tu..

  Reply
 • October 23, 2014 at 10:21 PM
  Permalink

  JANGAN SURUH USTAZ PAS JE BERTINDAK..APA KUASA USTAZ PAS NAK BERTINDAK..SURUHLA PERDANA MENTER DAN MENTERI BERKENAAN BUAT TINDAKAN..NI NAMPAKNYA BISU JE MACAM TAK DE PERASAAN..KALAULAH MELAYU YANG BUAT ONAR SAKITKAN HATI CINA KE KELING KE..SECEPAT KILAT DI BUAT TINDAKAN..KALAU BANGSA SEPET DAN GELAP..MENTERI BUAT DEK JE..NAPA YEK..MENTERI SEMUA MAKAN TAIK DIORG KE

  Reply
 • October 23, 2014 at 10:42 PM
  Permalink

  inilah padahnya bila puak liberal yang mengaku beragama islam mempersendakan hukum hakam islam, dimulakan dengan pesta arak diikuti dengan program cabaran menyentuh binatang najis anjing seolah-olah mencabar golongan agamawan….rasanya pihak penjajah pun tak pernah buat program begini masa zaman penjajah

  datang puak liberal plural samarata agama memandai nak ubah hukum islam tentang anjing

  Reply
 • October 23, 2014 at 11:48 PM
  Permalink

  kita dah pun boleh agak siapa yang buat , puak yang sibuk pertahankan mengenai isu anjing , DAPigs dan PKR ..inilah golongan keparat anjing yang anti Islam dan anti Melayu dan seringkali menghina Islam

  Reply
 • October 24, 2014 at 1:46 AM
  Permalink

  kalau anjing dipakaikan serban dan jubbah tu ialah dr maza, mesti dia bangga dan senyap tak nak komen(kutuk) apa-apa

  Reply
 • October 24, 2014 at 8:40 AM
  Permalink

  Bila pulak babi nak dipakaikan jubah dan serban ? Melayu tidak sedar mereka membodohkan agama dan diri mereka sendiri. Berbanggalah dengan kebodohan itu !

  Reply
 • October 24, 2014 at 9:17 AM
  Permalink

  INI BUKAN HAL MAIN-MAIN
  KALAU DI INDIA DAN BANGLADESH
  YG BUAT ONAR TU AKAN DISERET DIJALANRAYA
  DAN DICARI HINGGA KELUBANG CACING
  soalan
  BETUL KE ISLAM AGAMA RESMI NEGARA INI?
  KALAU YE BETUL
  TAK ADA UNDANG2 KE NAK JAGA KESUCIAN ISLAM DARI DIPERSENDAKAN?
  APA TUGAS POLIS
  APA KUASA JABATAN AGAMA ISLAM
  APA KUASA MENTERI YG JAGA ISLAM
  bukan sekali
  tetapi banyak kali
  umat Islam negara ini
  jenis buta dan tuli
  sebab tu mudah kena tipu
  baik dalam hal politik
  dan dalam bab kesucian agama
  ORANG POLITIK YG BERSERBAN YG MENYOKONG PUAK LIBERAL DAN ANTI ISLAM
  BILA BERLAKU KES SPT INI PURA-PURA MELATAH
  HAKIKATNYA MEREKALAH YG MEMBIBITKAN SEMUA INI BERLAKU
  KAUORANG AKAN DIBELASAH SBB MUNAFIK BILA MASUK KUBUR KELAK!

  Reply
 • October 29, 2014 at 11:10 PM
  Permalink

  pakaikan serban kat anjing tu dh kira menghina nabi dan rasul seba tu pakaian nabi dan rasull.ke tahap itu berani di hina..tobatla kalau yg buat ti masih islam..kalau yg buat tu kapir mmg nak ajak perang tu…

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.