Kontrak Adik Menteri: DAP Lupa Skandal ‘Lounge Suite’ Ke?

ISUNYA ialah bila sebuah syarikat dimana isteri seorang ADUN DAP di Perak mempunyai kepentingan, dianugerahkan kontrak kerajaan untuk membekalkan ‘Lounge Suit’ untuk ahli-ahli Majlis Perbandaran Ipoh pada 2008 ketika Pakatan Pembangkang menguasai negeri Perak.

Maklumat tersebut bila terdedah, dikenali sebagai skandal ‘Lounge Suite’.

Tidak seperti syarikat adik kepada seorang Menteri yang mempunyai pengalaman 10 tahun dalam bidang berkaitan sebelum berjaya mendapatkan kontrak membekalkan setem cukai untuk minuman keras import untuk Kastam Diraja Malaysia (KDM), syarikat milik isteri ADUN DAP berkenaan hanya ditubuhkan 42 hari sebelum dianugerahkan kontrak tersebut.

Bagaimanapun pada waktu itu, DAP mempertahankan ADUN berkenaan dengan mendakwa kontrak tersebut diberikan secara tender terbuka, eh, apa yang beza dengan adik Menteri yang ini, tender terbuka juga, kenapa adik Menteri dapat jadi isu, yang syarikat isteri ADUN DAP berkenaan tak boleh jadi isu?

Lagipun kalau ada salah laku, lapor pada SPRM dan mainkan besar-besar dalam Harakah atau Keadilan Daily (The Rocket tak berapa laku). Keadilan Daily sekarang memang tengah popular sebab dah berapa kali saman, semuannya dapati akhbar tersebut menipu.

Sepatutnya DAP kalau berani, cadangkan di Parlimen agar kontrak kepada keluarga Menteri dan sebagainya ini, tidak dibenarkan dan menjadi satu kesalahan. Masalahnya tak berani pulak nak buat cadangan seperti itu sebab kalau dikorek (terutama di negeri yang Pakatan perintah), mesti banyak yang terdedah.

Itulah sebabnya hanya berani sebut perkara ini di parlimen, bukan di luar sebab tahu akan berhadapan dengan saman. Apatah lagi bila syarikat berkenaan, Lembah Sari Sdn Bhd dah jelaskan bahawa kontrak tersebut diperolehi secara tender terbuka dan nilai RM 77 juta itu bukannya untuk setahun, tapi 5 tahun.

Begitupun, isu dalam ini bukan nak mempertahankan Menteri berkenaan atau tidak tapi lebih kepada nak menyanggah DAP – harap jangan salah faham.

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

15 thoughts on “Kontrak Adik Menteri: DAP Lupa Skandal ‘Lounge Suite’ Ke?

  • October 18, 2014 at 11:21 AM
    Permalink

    hahaha kena tangkap nak cakap apa lagi!!!

    aku sajalah!!!!!!

    Reply
  • October 18, 2014 at 11:32 AM
    Permalink

    Yup..BN akan lebih disegani kalau kerajaan gubal undang-undang menjadikan pemberian kontrek kerajaan kepada immediate family menteri-menteri sebagai satu kesalahan. Percayalah tak kan kebulur depa tu tak dak makan kalau tak dapat kontrek kerajaan.

    Dah letih tengok lakonan bodoh menteri-menteri ni semua, menyusahkan penyokong yang terpaksa mempertahankan depa, shahrizat kata dia tak tahu menahu husband dia dapat grant pinjaman kerajaan berjuta ringgit, hishamuddin pulak bercakap benda yang sama, dia tak tahu menahu adik dia dapat kontrek jutaan ringgit dari kerajaan. Kalau apa yang berlaku dalam keluaraga terdekat pun depa tak tahu….inikan pulak apa yang berlaku pada rakyaat…secara sinis la ni.

    Adamyan..” lounge suite ” dengan ” lebel kontrek ” ada persamaan tak ?? ada kan…kedua-duanya membawa implikasi yang tak baik kepada parti, kenapa kita nak ikut ?? lepas tu nak tegak kan pulak perbuatan tu sebab ” belah sana ” pun buat.

    Belajarlah cara pemerintah dan khalifah-khalifah Islam memerintah semasa zaman keagungan Islam dulu….buat research sikit,undang-undang dan arahan untuk tidak memberi perniagaan kerajaan pada adik beradik dan sahabat gavenor islam dulu sudah pun ujud, kenapa ?? sebab depa dah tahu implikasinya kepada pemerintah.

    Dalam kes ini, benar atau salah terletak pada satu garisan yang amat halussss…..tepuk dada tanya selera.

    Ingat ! sokong parti jangan sampai membawa rebah….

    Reply
  • October 18, 2014 at 11:40 AM
    Permalink

    Kontrak lounge suit RM 25 ribu manakala kontrak adik kerismuddin ni RM 77juta.Lu pikir la sendiri!!!

    Reply
  • October 18, 2014 at 11:42 AM
    Permalink

    Dey Togay…siapa kena tangkap ??? puak-puak DAP yang sapu allotment kontrek kelas F untuk bumiputere belum kena tangkap lagi ?? Ron liu punya musibat sapu komisyen beli lori sampah dari china pun belum kena tangkap lagi ?? guan eng jual tanah bayan mutiara dibawah harga pasaran pada kawan dia pun belum kena tangkap lagi, Nik ajis sapu tanah di lojing pun macam tak di tangkap lagi.

    Siapa yang kena tangkap niii…ke hang kena “tangkap” dengan anwar semalam ??

    Reply
  • October 18, 2014 at 12:10 PM
    Permalink

    Pakatan syaitan bg tender terus pun tak salah jgn bn saja.

    Reply
  • October 18, 2014 at 1:41 PM
    Permalink

    Zizan RM 25,000 tu one off konterk untuk suit, RM 77 juta kontrek untuk selama beberapa tahun, dont generalised things, walaupun modus operandi adalah sama….kaum keluarga terdekat.

    Reply
  • October 18, 2014 at 5:13 PM
    Permalink

    kalau slah buat laporan Macc, polis. Kalau betul charge kat mahkamah. Tak yah bising.anyway kalau anythingberlaku kat puak PR, authority memang cepat bertindak pun. Mcm kes selipar kat muka PM baru ni kan.

    lagi satu, printlabel liquor oleh org Isle? Hidup UMNo!

    Reply
  • October 18, 2014 at 7:31 PM
    Permalink

    Puak PR ?? yang 69 kali penangguhan mahkamah tu siapa ?

    Reply
  • October 18, 2014 at 7:36 PM
    Permalink

    LOL, siapa yg tuduh (iaitu DAP), maka dialah (iaitu DAP) kena buat laporan polis dan report pada MACC!!!

    Kalau perkara ni berlaku kat Pakatan Rakyat, maka tindakan akan diambik dgn cepat????

    Oh macam kes Khalid Ibrahim la ya Mooh!!! Cepat betul tindakan diambik sampai takder siasatan langsung, tapi Mooh TAK DAPAT APA2 HASIL walaupun sokongan Mooh terhadap Wan Azizah untuk menjadi MB Selangor tak menjadi!!!

    Mooh, hang marah ka arak2 kat Malaysia ni MAHAL sampai hang tak mampu nak beli!!!! Janganlah macam tu Mooh, subsidi perlu diberi pada barang2 keperluan, bukan pada arak yg nyata MEMABOKKAN sepertimana MABOKNYA Mooh pergi Zouk tgk amoi pada sambuatan tahun baru 2014!!!

    TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER PAS OKTOBERFEST!!!!

    Reply
  • October 18, 2014 at 7:38 PM
    Permalink

    Company baru 42 hari ditubuhkan dpt kontrak drpd kerajaan negeri yg diperintah oleh Pakatan Rakyat???

    Hm…hebat betul depa dlm Pakatan Rakyat ni, apa technical kriteria yg dipakai???

    FAMILY FIRST KA???

    Reply
  • October 18, 2014 at 8:13 PM
    Permalink

    Hang jangan tak tau WTF…mooo dah lama tinggalkan arak yang ada brand…dia berjimat cermat…dia minum todi je, murah sikit..hehe

    Reply
  • October 18, 2014 at 11:08 PM
    Permalink

    kalau kaum DAPig yang kadi menteri lagilah semua kontrak di bagi kat kaum pig dia..kalau dah bangsa pig…silap orang meyu je dia besar2 kan..silap dia sejak turun menurun semua dia titip…tapi peliknya penyokong tegar jiwa pig tetap sokong apa je yang PIG cakap..sebab hati diorang semua dh sama hati pig..sekarang tak mau bising2lah..kalau pig tak senang dok malaysia ..silakan berambos ke negara asal pig sana..jangan nak huruharakan malaysia yang amai damai sebelum kewujudan penasihat PIG bernama BANG BONTOT

    Reply
  • October 18, 2014 at 11:33 PM
    Permalink

    Patut SEMUA kontrak kerajaan bagi kat Bumiputera.

    Puak2 bangsa lain bising buat x tau aje. Diaorang semua DAP.

    Reply
  • October 19, 2014 at 9:50 AM
    Permalink

    Oh…..Mooh minum SAMSU!!!

    Hahahahahahaha!!!!

    Reply
  • October 20, 2014 at 12:03 AM
    Permalink

    kalau aku jadi menteri ammpos semua cina ngan keling aku halau kuar malaysia..mamposla diorg

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.