Gantung Keahlian: Sekadar “Damage Control” Sahaja

WANAZIZAHPC_140814_TMIAFIF_008Antara “broker” dan “barua”, kedua-duanya membawa kepada kisah bagaimana keputusan Majlis Ulama PAS, yang disifatkan tertinggi di dalam parti tersebut telah diingkari serta dicabul kehormatannya.

Untuk sekian kalinya, tentunya tiada siapa menduga bahawa wakil rakyat PAS sendiri yang menolak keputusan yang dibuat oleh Majlis Ulama mereka dalam isu penyingkiran Khalid Ibrahim. Maknanya, “broker” dan “barua” seperti dakwaan Hj Hadi mungkin memilih untuk berkiblatkan Anwar Ibrahim, empunya jawatan yang sebenarnya tiada pun di dalam hierarki parti, samada PKR, apatah lagi PAS.

Tetapi dalam isu ini, “samikna wa atokna” tidak lagi kepada pimpinan Majlis Ulama yang diwar-warkan mengikut Islam, sedangkan Hj Hadi sendiri berkata bahawa pemecatan TS Khalid Ibrahim selaku MB Selangor adalah sesuatu yang zalim dan tidak Syarie kerana TSKI tidak disabitkan dengan mahkamah atau salah laku seperti rasuah mahupun penyelewengan.

Salah siapa? Salah Anwar Ibrahim kerana berjaya meyakinkan kedua-dua wakil rakyat PAS, atau Nik Abduh, yang lambat membuat pendedahan berlakunya konspirasi untuk menjatuhkan kepimpinan Ulama PAS?

Penggantungan keahlian PAS selama 1 tahun yang dikenakan ke atas 2 ADUN PAS sebenarnya tiada sebarang signifikan. Malah, tidak melampau sekiranya penulis katanya disini, ianya semata-mata untuk menjaga reputasi PAS sahaja, kononnya bersikap tegas. Mungkin ramai yang sedang mentertawakan tindakan terbaru PAS ke atas 2 ADUN nya. Ia sebenarnya mencalarkan lagi imej Majlis Ulama PAS, dengan hukuman yang dianggap hanya sebagai pelengkap kemelut.

Di samping itu, terdapat laporan portal yang mengesahkan Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali berkata Saari dan Hasnul boleh membuat rayuan bertulis kepada setiausaha Majlis Syura Ulama, “badan yang mempunyai kuasa untuk membuat kata putus, yang lebih tinggi daripada Jawatankuasa Pusat.”

Badan yang lebih tinggi daripada Jawatankuasa Pusat? Apakah Mustafa sudah lupa, bagaimana Jawatankuasa Pusat “mengetongsampahkan” keputusan majlis sewaktu kemelut penyingkiran Khalid Ibrahim?

Bagaimana kali ini, tiba-tiba Majlis tersebut diletakkan sebagai pemutus kata? Lucu lah kamu nih!

Ingin penulis cadangkan kepada YB Morib dan YB Hulu Kelang, agar tidak perlu bersusah payah untuk mengemukakan rayuan atau apa jua bentuk usaha untuk meringankan hukuman. Terimalah seadanya.

Sekurang-kurangnya, Majlis Syura Ulama PAS merasa mereka masih lagi diraikan dan dihormati! Jagalah muka presiden kamu sikit!

25 thoughts on “Gantung Keahlian: Sekadar “Damage Control” Sahaja

  • October 15, 2014 at 3:31 PM
    Permalink

    Permata, an early childhood education programme under the Prime Minister’s Department, is just a “shortcut for rich kids”, Ampang MP Zuraida Kamaruddin said in parliament today.

    Those selected for the Permata programme tend to be children from wealthy families, Zuraida said when debating Budget 2015 allocations to the programme.

    “It is a shortcut programme like Permata Seni, where those selected to join the music programme are children from rich families.

    “If Permata is really for early childhood education and is so good, it should be helping poor children and should expanded to Sabah,” Zuraida said while Lenggong MP from Barisan Nasional, Datuk Shamsul Anuar Nasarah, was speaking.

    Shamsul Anuar was defending the amount of money allocated to Permata, a charity organisation led by the prime minister’s wife Datin Seri Rosmah Mansor, under the budget.

    Permata is among the programmes under the Education Ministry that received RM711 million from the government in the budget announcement last week.

    Pengerang MP Datuk Seri Azalina Othman Said, however, said that children should not be subjected to discrimination regardless of their backgrounds.

    “Why do you have to discriminate between rich kids and poor kids?” Azalina said. – October 15, 2014.

    Reply
  • October 15, 2014 at 3:51 PM
    Permalink

    “Permata, an early childhood education programme under the Prime Minister’s Department, is just a “shortcut for rich kids”, Ampang MP Zuraida Kamaruddin said in parliament today.

    Those selected for the Permata programme tend to be children from wealthy families, Zuraida said when debating Budget 2015 allocations to the programme.

    “It is a shortcut programme like Permata Seni, where those selected to join the music programme are children from rich families.”

    Pasal kelas MUZIK pun hang nak argue ka Mooh??? Kira ahli2 PAS ni, selain menyambut Octoberfest, ahli2 PAS suka pada hiburan LAGHA ya Mooh!!!

    Padanlah ramai artis masuk PAS, org2 PAS memang suka pada hiburan!!!

    Kalau Mooh rasa yg diri Mooh ada TALENT, Mooh pergi masuk Akademi Fantasia…tak pun Mooh masuk programme Kilauan Emas!!!

    Tu CONFIRM shortcut nak cepat jadi GLAMOUR!!!

    TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER PAS OCTOBERFEST!!!

    Reply
  • October 15, 2014 at 3:57 PM
    Permalink

    Apa aku nak kisah?? Hello ini duit Rakyat RM711 juta. Hang tak kisah this amount, nampak sgt lah bodo nya.

    Azalina kata why need differentiate between poors and rich. Bodo punya argument tahap Menteri BN, habis tu buat apa kasi BRIM kat sesetengah org je..kasi terus la kat semua rakyat Malaysia??

    Reply
  • October 15, 2014 at 4:17 PM
    Permalink

    Menteri Tahap gaban! Kata UMNO memperjuangkan nasib melayu (yg ramai miskin), tapi sebenarnya haprak!

    Reply
  • October 15, 2014 at 4:58 PM
    Permalink

    kalau tak ambik tindakan nanti kena kutuk mcm2 jadi ambiklah tindakan gantung setahun lepas tu siap nik ajis siap ugut pula jgn keluar parti……lawak.

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:05 PM
    Permalink

    MP questions RM77mil contract for Hisham’s brother

    Published on 15 October 2014 12:52
    89 views

    Read Less
    DAP lawmaker Tony Pua today questioned Putrajaya’s granting of a RM77 million contract to the brother of Defence Minister Hishammuddin Hussein.

    The Petaling Jaya Utara MP said the liquor security-labelling contract was awarded to Haris Onn Hussein by the Royal Malaysian Customs Department.

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:20 PM
    Permalink

    La Mooh… MYR 711 juta tu bukan sahaja untuk PERMATA semata2, apatah lagi hanya untuk kelas MUSIC yg Zuraida dan Mooh highlightkan!!!

    Peruntukan MYR 711 juta tu diberikan kepada Kementerian Pendidikan, Tabika Kemas, PERMATA dan Tabika Perpaduan untuk pendidikan awal kanak2.

    Malah Liew Chin Tong (Ahli Parlimen DAP) juga berkata sedemikian:

    “Katanya, antara perbelanjaan yang dicatatkan dibawah JPM tahun depan ialah untuk TV Al Hijrah (RM40 juta), Biro Tata Negara (RM58.6 juta), program Penyusunan Semula Masyarakat (RM750 juta) dan program pendidikan awal Permata Negara (RM30.1 juta) yang dipengerusikan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor”

    http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jpm-terima-suku-bajet-pembangunan-tapi-akauntabiliti-masih-kurang-kata-dap#sthash.8Od2ubAT.TKTLLcOc.dpuf

    Jadi MYR 711 juta beri kat PERMATA tu tuduhan PALSU dari Mooh!!!

    Dan awat Mooh meroyan sibuk nak BR1M beri pada semua golongan rakyat???

    Apa Mooh dah jatuh BANKRUPT akibat tak dapat bayar hutang nak PUG???

    Tu la, kalau mampu sekadar pakai MOTOR CABUK, jangan Mooh nak sibuk nak pakai PUG!!!!

    TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER PAS OCTOBERFEST!!!

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:26 PM
    Permalink

    Bila nak turun harga keta ni??? Dulu janji sales taxes akan di abolished???

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:27 PM
    Permalink

    Moo masih mabuk ketum? Duit sebagai macai RBA dah habih kot, tu pasal tiba-tiba meroyan kat sini. PAS = TAKEBEER = OKTOBERPAS.

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:43 PM
    Permalink

    OK la….selagi ada org UMNO yg bodod macam WTF anak Bocek ni, najib’s position is afe. …but not for long…

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:44 PM
    Permalink

    Jabatan PM budget of RM25 bil is huge, not to mention Najib also hold MOF…

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:45 PM
    Permalink

    Tahun lepas RM113 juta untuk Permata tak Cukup….mintak tambah lagi bajet…ish..ish..Nafsu besar ..korang tak hanta anak gi main piono ka???

    Reply
  • October 15, 2014 at 5:57 PM
    Permalink

    La…Mooh dah menangis tanggung beban hutang kereta PUG sampai meregek kat sini nak BR1M nak tambah sebijik kereta lagi???

    Kereta PUG Mooh dah buat hal ka????

    Oh ya Mooh, cuba click link di bawah dan cuba perhatikan sales kereta di Malaysia

    http://www.maa.org.my/info_summary.htm

    Sales kereta sekarang dah main ratus ribu dah, tu pun Mooh sibuk nak abolished car sales tax???

    Mooh kata Mooh KAYA, tapi Mooh meroyan tak mampu beli kereta baru sampai merengek nak BR1M jugak!!!

    MOOH PUG OKTOBERFEST!!!! TRAGEDI OKTOBER PUG MOOH!!!

    Hehehehehehehe

    P/S: Aku mintak maaf awal2 sbb ketawakan kemiskinan Mooh, and that is not me as a person. Tapi masalahnya Mooh ngaku dia KAYA…AMBIK UBAT LA, nipu tak habis2 hang ni Mooh!!!

    Reply
  • October 15, 2014 at 6:06 PM
    Permalink

    Hahahahahahaha….napa Mooh???

    Anak Mooh tak dapat kelas percuma main piano ka???

    Tak dapat main piano, masuklah persatuan silat ker, tae kwon do ker!!!

    Mooh dah tahu diri tak mampu, sibuk nak hobi yg selalu associate dgn org kaya!!!

    Hehehehehehe!!!!

    Reply
  • October 15, 2014 at 6:32 PM
    Permalink

    Apa nak susah moooo…kita masih ada reserved RM 209 billion, pemberian kerajaan Jepun !! duit tu belum bersentuh pun, kalau hang nak pecerahan hang pi tanya Nizar colok.

    Duit tu la nanti akan digunakan kalau negara kekurangan cash flows…209 billion, bukan sikit tu moooo !

    Reply
  • October 15, 2014 at 7:36 PM
    Permalink

    selagi ada cai cai taraf moo menyokong pakatan maka pakatan akan terus lebam

    Reply
  • October 15, 2014 at 9:08 PM
    Permalink

    Setakat gantung mcm tu baik xpayah buat..diam2 sudahlah.Lagi baik bagi nasihat saje contohnya “nakal betul kamu berdua ni..lain kali jgn buat lg ye!!”.

    Moo..saya rasa patut kamu klu nak komen apa2 ikut tajuk artikellah..kelamkabut betul..suka betul mengucarkacirkan situasi..fokus moo fokussss

    Reply
  • October 15, 2014 at 9:21 PM
    Permalink

    Permata programme for rich kids….totally wrong…saya kerja penyelia kilang je…tapi anak saya terpilih menyertai programe permata pintar di Bangi…Waktu hantar anak…adajumpa dgn ibubapa yang lain…ada yang kerja security guard..drebar teksi…kerani…mereka ni tak kaya pun…tahu tak..sebelum ada gaji minima…gaji security guard…rm 450 saje..tapi kerja 12jam…yg 4 jam tu kira overtime…sebulan boleh lah bawa balik rm 900 ke rm 1200..itu pun kalau ada peluang ganti kawan yg cuti…mana kerja 24 jam.

    Reply
  • October 15, 2014 at 9:44 PM
    Permalink

    AGAKNYA KESAN OKTOBERFEST masih berpusing
    hingga moo bagi komen salah tajuk
    orang mabuk selalu salah masuk bilik
    lepas tu main tibai saja…..

    Reply
  • October 15, 2014 at 11:33 PM
    Permalink

    UMNO takyah tunjuk jagoh la… Aku ingat lagi, Ali Rustam yg d putuskan bersalah rasuah masa pemilihan UMNO tak kena buang pun sama dengan Isa Samad dulu. Hanya kena gantung dan tak boleh bertanding saja… kes lagi berat libatkan rasuah politik. Malah Ali Rustam terus jadi KM masa tu..

    Reply
  • October 16, 2014 at 10:59 AM
    Permalink

    Rasuah belanja makan hang kata kes berat ??? ooooo…kira tak seberat 2 adun PAS, menolak arahan presiden dan akur pada arahan anwar ?? ngaku je lah bujuk…adun PAS pun dah tak angkat pot kat presiden parti, tu hasil tarbiyah PAS seperti salakkan nik ajis satu masa dulu…hehehe

    Reply
  • October 16, 2014 at 1:43 PM
    Permalink

    Bersungguh2 Bujuk backing ADUN2 PAS yg digelar broker dan barua oleh Hadi Awang!!!

    Adakah Bujuk pun ahli PASMA juga????

    Cuba Bujuk cerita sikit siapa Presiden UMNO ketika keputusan Lembaga Disiplin UMNO yg memutuskan bahawa Ali Rustam (hukuman dilarang daripada bertanding pada Perhimpunan Agung UMNO 2009) dan Isa Samad (digantung keahliannya selama tiga tahun (24 Jun 2005 hingga 23 Jun 2008))!!!

    Cuba teka Bujuk siapa Presiden UMNO tersebut dan apakah nasib yg menimpa Presiden UMNO tersebut akan berulang pada Presiden PAS tak lama lagi!!!

    Hehehehehe, mulai sekarang, ada baiknya PAS tukar laungan TAKE BEER kepada TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER PAS OCTOBERFEST!!!

    Reply
  • October 16, 2014 at 2:38 PM
    Permalink

    Untuk pengetahuan Mooh, walaupun tanpa aku (WTF), UMNO tetap akan UTUH memerintah negara Malaysia DGN SYARAT pemimpin2 UMNO berpegang teguh dalam perjuangan memartabatkan agama Islam dan bangsa Melayu di negara Malaysia!!!

    UMNO was there even before I am born, and shall STAY RELEVANT even when I die as long as pemimpin2 UMNO berpegang teguh dalam perjuangan memartabatkan agama Islam dan bangsa Melayu di negara Malaysia!!!

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.