Anwarinas Makin Kuat Dengan Jenama Baharu, PasMa?

Oleh Riana Abd Aziz

Manusia mempunyai satu tabiat yang sama dan sukar untuk dikikis. Makin dilarang, makin menjadi atau makin dibuat. Sepertimana, makin disembunyikan maka semakin kuat perasaan ingin tahu di atas sesuatu perkara.

Apa yang terjadi kepada kepimpinan Pas sekarang? Semakin kuat arahan diberikan agar ahli Pas jangan sertai Pasma, semakin hebat pula tentangan terhadap amaran yang diberikan.

Terbaru, berita yang diterima, PasMa mula menyerang Terengganu, tempat atau kubu kuat Presiden Pas, Hadi Awang. Boleh dikatakan setiap daerah di Terengganu sudah wujudnya cawangan PasMa beserta dengan peerlantikan ketuanya sekali dan bukan itu sahaja, PasMa juga membuat perancangan untuk mewujudkan pejabat-pejabat pentadbiran beserta kakitangan tetap di setiap tempat yang mereka adakan cawangan-cawangan tersebut.

Kumpulan ini menggunakan alasan bahawa wujudnya percanggahan antara Setiausaha Agong Pas, Mustapa Ali dengan Majlis Syura Ulamak Pas. Menurut mereka, Mustapa Ali dalam kenyataan terdahulunya menegaskan tidak salah menyertai PasMa kerana ianya merupakan satu badan Ngo tetapi Majlis Syura Ulamak pula berpandangan yang berbeza dengan Setiausaha Agong Pas itu.

Menurut Presiden PasMa, beliau menyerahkan kepada pucuk pimpinan Pas dalam menangani percanggahan “arahan” tersebut dan beliau dengan yakin menyatakan hanya Lajnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia PAS yang berhak mentafsirkan perlembagaan Pas dan bukannya Majlis Syura Ulama.

Bukan setakat PasMa menyerang Terengganu sahaja. Di Kedah juga sudah bermula gerakan penubuhan cawangan dan perlantikan pemimpin daerah. Menurut Presiden PasMa, Phahrolrazi, PasMa juga sudah pun menyusun gerakan untuk menubuhkankan cawangannya di Pahang dan Ipoh dengan menegaskan bahawa kedua-dua program penubuhan di negeri-negeri tersebut bakal dirasmikan oleh Ahli Parlimen Pas sendiri iaitu Khalid Samad dan Dr Dzulkefley Ahmad. Beliau juga turut mendedahkan nama Tengku Puji Tengku Abdul Hamid, bekas pemimpin PAS yang kini dilantik mengetuai PasMa Pahang.

Sudah ada cakap-cakap dalam ‘kem’ Hadi Awang bahawa PasMa ini mungkin merupakan kumpulan Anwarinas yang hanya menggunakan nama baharu, PasMa agar nampak lebih rasmi kewujudannya sebagai golongan pendokong kuat penyokong parti Pas di atas nama perjuangan Ngo. Bagi mereka, langkah pertama adalah menukar nama Anwarnis kepada PasMa adalah strategi golongan yang pro Anwar untuk mengambil alih kepimpinan utama Pas dimasa yang terdekat. Langkah akhir kiranya usaha dari dalam tidak berjaya maka PasMa berkemungkinan akan muncul sebagai parti politik dan bakal menjadi ‘komponen baru’ pakatan rakyat.

Hadi Awang dan golongan ulama Pas mungkin sudah menyedari hal ini dan apa yang dilihat oleh ahli Pas dan penyokong mereka, Hadi Awang kini terpaksa berhempas pulas menarik kembali sokongan ahli dengan mula bernada lembut selepas dilihat ketegasan dalam isu kemelut Menteri Besar Selangor, Hadi Awang gagal mengawal anak buah sendiri dan tercalar imejnya sebagai Presiden Parti. Buktinya, Pilihanraya Kecil Pengkalan Kubur, Hadi Awang terpaksa akur dengan pemilihan calon yang datangnya dari orang kuat PasMa Kelantan.

Hadi Awang terus ‘dihukum’ oleh pemimpin Pas di barisan utama bila beliau dilihat tidak ditemani oleh Timbalan Presiden, Mat Sabu dan juga Naib-Naib Presiden Parti yang lain pada hari perbicaraan ke atas Hadi Awang dalam kes memfitnah calon Pkr. Mat Sabu mampu mengikuti ceramah Anwar di mana sahaja atas nama pembelaan untuk Anwar, kenapa tidak sanggup muncul memberi sokongan moral kepada Presidennya sendiri?

Tambah perit bila Naib Presiden Pas, Salahudin Ayub berpendirian bahawa setiap ahli berhak menyertai mana-mana pertubuhan bukan kerajaan, dan PAS tidak boleh menghalang sekiranya ahli mahu sertai PasMa.

Kalau dulu apa sahaja yang keluar dari mulut Hadi Awang, “itulah suara fatwa, itulah suara amanat” namun kini semuanya sudah basi. Fatwa “besi” Hadi Awang lebih dipercayai dan diikuti oleh penyokong Pas dari amaran keras Hadi Awang melarang mereka sertai PasMa.

“Besi’ untuk Anwar, basi untuk Hadi Awang dan Majlis Syura Ulama.

7 thoughts on “Anwarinas Makin Kuat Dengan Jenama Baharu, PasMa?

 • October 30, 2014 at 2:30 PM
  Permalink

  Blue Print Illuminati untuk semenanjung Emas sedang berjalan lancar, pecah belahkan orang Melayu, sehingga jumlah yang banyak tak kan memberi apa-apa kesan dalam pertahanan Islam apabila bertelagah sesama sendiri…seperti kabilah-kabilah Arab yang di hitamkan hati mereka dengan kuasa dan kekayaan.

  Brother Anwar ialah ” lawrence of Arabia ” versi Melayu, semoga Allah swt terusan selamatkan Tanah Melayu dari kemusnahan, sehingga muncul sinar dari ufuk timur…

  Reply
 • October 30, 2014 at 9:39 PM
  Permalink

  Boss RJ… saya tak fahamlah. Tang Anuswar tu ‘Lawrence of Arabia’ versi Melayu … Dan juga kan … kalau tak silap kan … semasa Si Lawrence tu melakukan pengintipan terhadap puak Turki, dia telah tertangkap. Ketika dalam tawanan, Si Lawrence telah dicabul dan dipercayai juga dia telah di@#$%&! Anuswar? Hi hi hi …

  Reply
 • October 30, 2014 at 9:55 PM
  Permalink

  PAS-PIS-PUS = selamanya bodoh abadi.

  Reply
 • October 30, 2014 at 10:22 PM
  Permalink

  PasMa adalah melukut ditepi gantang…langsung tak menjadi kudis gatal buat Pas…ahli dan pengikutnya yg hanya beberapa org tu hanya terdiri dari depa yg kepalanya masuk air…….langsung tak mengancam…..hehe

  Reply
 • October 30, 2014 at 10:42 PM
  Permalink

  PASMA…tu peel kawan nuar gak..dh tak di pakai dalam pas..buat pati baru..alah tu biasa lah org gila kuasa…dalam umno dulu pun sama gak..kena buang je terus buat pati lain..semangat 46..samalh tu..nnti org2 buang ni kita anto je kat pulau babi..kat sana boleh berpati sampai mati..takde halangan..bole syok sendiri jangan susahkan org lain..

  Reply
 • October 31, 2014 at 11:34 PM
  Permalink

  PASMA tu merupakan PUJAAN HATI ahli2 PAS pada PRU 13, la ni BARULAH ahli2 PAS SEDAR yg mereka menyokong org2 yg tak setia pada parti PAS, sebaliknya mereka menyokong org2 yg taat setia pada Anwar Ibrahim!!!

  TAKE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER PAS!!!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.