5 Keutamaan Malaysia Dalam Majlis Keselamatan PBB – Najib Razak

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggariskan lima keutamaan peranan yang akan dilakukan Malaysia dalam memikul amanat sebagai anggota tidak tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC).

Lima keutamaan itu ialah mengembangkan agenda kesederhanaan pada peringkat global; menggalakan rundingan sebagai kaedah penyelesaian konflik, menggalakan operasi pengaman PBB; membantu proses membangunkan keamanan di negara-negara yang menghadapi konflik dan terus membincangkan reformasi komprehensif UNSC.

Dalam reaksinya terhadap kejayaan Malaysia meraih satu kerusi UNSC sebagai anggota tidak tetap bermula 1 Januari 2015 hingga 31 Disember 2016, Najib sambil melahirkan rasa syukur dengan sokongan menyeluruh masyarakat antarabangsa, menyifatkan kejayaan itu merupakan penerimaan terhadap dasar luar Malaysia yang berpegang pada prinsip utama dasar luar negara.

Malaysia memperoleh 187 undi daripada 193 negara anggota yang menyertai proses pengundian secara sulit di New York, Amerika Syarikat pada Khamis.

“Hendak dapat 100 peratus susahlah tapi itu kira sangat baik, pencapaian cemerlang,” katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan sempena Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) di Milan, Itali.

Najib turut mengucapkan terima kasih kepada negara-negara yang menyokong pencalonan Malaysia.

Pertama kali ketika Malaysia menduduki kerusi tersebut bagi sesi 1989-1990, Malaysia memperoleh 143 undi daripada 158 negara manakala kali kedua pada penggal 1999-2000, Malaysia mendapat 174 undi daripada 176 negara.

Najib berkata beberapa pemimpin yang menghadiri ASEM termasuk Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong antara yang mengucapkan tahniah atas kejayaan itu, dengan Perdana Menteri Itali Matteo Renzi yang pertama berbuat demikian.

Beliau turut mengucapkan terima kasih atas kerja keras Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin dan pegawai-pegawai Wisma Putra dalam memastikan kejayaan memihak kepada negara.

Najib berkata beliau percaya negara-negara yang menyokong, bersikap positif terhadap peranan dan dasar Malaysia yang bertanggungjawab dan berprinsip selain pendekatan kesederhanaan atau wasatiyah.

Katanya, Malaysia akan memainkan peranannya sebagai anggota tidak tetap UNSC dalam menimbangkan apa yang patut dilakukan antaranya berkaitan penyelesaian konflik seperti menentukan pendirian berdasarkan undang-undang antarabangsa serta berpegang pada pendirian berdasarkan prinsip.

“Ini akan jadi pegangan wakil kita untuk meneruskan tradisi selama ini yang mengambil kira berdasarkan prinsip utama dasar luar negara,” katanya.

Dalam melihat sesuatu isu, katanya, Malaysia akan membuat keputusan berdasarkan dasar kerajaan serta pertimbangan secara mendalam dan juga mendapatkan pandangan wakil Malaysia sebelum membuat sesuatu keputusan.

Bagi dasar-dasar Malaysia yang jelas dalam isu tertentu seperti hak Palestin, beliau berkata Malaysia akan terus mempertahankannya dan memperjuangkan pendirian Malaysia itu.

– Bernama

3 thoughts on “5 Keutamaan Malaysia Dalam Majlis Keselamatan PBB – Najib Razak

 • October 17, 2014 at 2:55 PM
  Permalink

  Harap-harap Malaysia lantang memperjuangakan keadilan di peringkat dunia, jangan jadi pak turut main angguk-angguk, buktikan kita berjiwa besar dan berpendirian sederhana.

  Reply
 • October 17, 2014 at 4:51 PM
  Permalink

  bagus la. Sekurang-kurangnya Malaysia mampu mengutuk serangan Israel ke atas Palestin di majlis keselamatan PBB.

  Dan paling penting, Malaysia perlu menunjukkan ketetapan dalam memerangi pengganas IS. Ini perlu sebab Malaysia adalah satu-satunya negara Islam di majlis ini.

  Reply
 • October 17, 2014 at 5:05 PM
  Permalink

  memang agak sukar bg Msia utk mempengaruhi negara2 lain dlm byk hal yg berkaitan negara Islam krn kebanyakkan mrk bukanlah negara Islam dan sy percaya fokus utama PM atau wakilnya akan sentiasa cuba memberi kefahaman yg terbaik kpd semua negara ttg Islam. Dan satu yg kita semua org melayu & islam tidak perlu risau ialah kerajaan BN yg dipimpin DS Najib akan juga bercakap peekara yg sama baik didlm atau luar negara. PM, TPM atau wakil mrk tetap akan menyampaikan hasrat rakyat Msia dgn berani dan twrausun. Yg pasti mrk semua tidak spt Anwar Ibrahim atau siapa juga wakil beliau.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.