Wan Azizah Lebih Layak Dari Nik Aziz Untuk Jadi Menteri Besar

Isu kemampuan Dr Wan Azizah yang dipilih menggantikan Khalid dikatakan bakal mencetuskan perdebatan panas di kalangan anggota lujnah Politik parti Pas.

Perkembangan terbaru bahawa penolakan istana terhadap isteri kepada Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, termasuk dakwaan prestasi hambar sebagai presiden parti dikatakan antara hujah penolakannya.

Sumber-sumber memaklumkan, selepas pendirian istana dibuat, Abdul Hadi sendiri berkongsi pandangan sama dan dikatakan meminta Anwar menyediakan calon lain sewaktu pertemuan mereka di Kuala Terengganu kelmarin.

Bagaimanapun beberapa pemimpin PKR mulai mempertikaikan pandangan Pas ini sebagai sangat mengelirukan.

Menurut mereka Wan Azizah Wan Ismail sudah membuktikan sebagai Presiden PKR sekian lama, menjadi isteri Timbalan Perdana Menteri hampir 6 tahun dan menjadi Ahli Parlimen Permatang Pauh selama dua penggal sepatutnya lebih dari layak menjadi Menteri Besar.

Seorang penyokong PKR ketika dihubungi menyatakan,

“Dari segi kelayakan Wan Azizah seorang Doktor, belajar di sekolah-sekolah terkemuka dalam dan luar negara. Jika kita lihat, Datuk Nik Aziz Nik Mat dulu hanya kelulusan madrasah di India dan guru agama Kemas sebelum menjadi Menteri Besar Kelantan.”

“Apakah ketika itu Nik Aziz sudah layak menjadi Menteri Besar Kelantan jika mahu diukurkan pengalaman dan kemampuan mentadbir? Wan Azizah harus diberi peluang untuk memimpin negeri Selangor seperti mana Pas memberi peluang kepada Kelantan dulu.”

Penyokong PKR tersebut juga mengingatkan Pakatan Rakyat bahawa pengundi di DUN Kajang telah memilih Wan Azizah dalam pilihan raya kecil tempoh hari kerana percaya beliau akan dilantik menjadi Menteri Besar.

16 thoughts on “Wan Azizah Lebih Layak Dari Nik Aziz Untuk Jadi Menteri Besar

 • August 14, 2014 at 9:47 PM
  Permalink

  Memang hancur lah Selangor

  Reply
 • August 14, 2014 at 10:16 PM
  Permalink

  Hebat semua YB YB Pas, tahniah kepada Hj Hadi yang mempertahankan Khalid sebagai MB , kita bukan faham apa yang dirasai oleh Pas kerana hanya mereka yang tahu betapa tidak matangnya mereka membuat keputusan bersama Anuar dan LK Siang apabila bersetuju bersama Pakatan Rakyat.

  Cuma kita lebih bersetuju dengan pendirian Hj Hadi yang tidak bersetuju Wan Ajijah denggantikan KHaldi sebab mudah mungkin Hj Hadi telah membaca dan memahami terlebih dahulu undang-undang tubuh kerajaan negeri selangor yang hanya membenarkan ‘seorang lelaki , islam juga yang dilahirkan dalam negara berdaulat Malaysia sahaja dibenarkan menajadi menteri besar Selangor.

  jadi keputusan hj HAdi aalah tepat apabila tidak bersetuju dengan Anuar yang mencalunkan ‘isterinya’ seorang perempuan. Tahniah Hj Hadi.

  Reply
 • August 14, 2014 at 10:38 PM
  Permalink

  KK….hang jangan confident, awal sangat ucapan tahniah hang kat aji adi. Aji adi kita experts dalam hal U TURN niiii…..bukan hangpa tak tau. Kadang-kadang kat selekoh pun dia boleh buat u turn siap dengan fatwa lagi.

  Reply
 • August 14, 2014 at 10:49 PM
  Permalink

  PAS sudah berkubur….

  Reply
 • August 14, 2014 at 10:51 PM
  Permalink

  Menjadi isteri kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia menjadi BUKTI yang Wan Azizah layak menjadi Menteri Besar Selangor!!!

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHA!!!!!!!!!

  Reply
 • August 14, 2014 at 10:53 PM
  Permalink

  Pas dah berkubur, pkr haru biru, dap sapu semua. Yg bodoh melayu pakatan.

  Reply
 • August 14, 2014 at 11:22 PM
  Permalink

  Sepat Kering Calon terbaik????????..Jadi MP..Jadi President..dan jadi Adun….tapi hanya WAYANG KULIT LAKI DIA PONNNNNNN…….HANYA LAYAK JADI…Nenek dok umah jaga CUCU2…….

  Reply
 • August 14, 2014 at 11:44 PM
  Permalink

  siapa yang percaya memang gilaa…..

  Reply
 • August 14, 2014 at 11:45 PM
  Permalink

  Layak ke seorang isteri kepada suami yg disahkan peliwat tetapi masih berbohong kpd rakyat.
  Layak ke seorang isteri yang sanggup berbohong tentang jam omega sekadar melindungi suaminya yang melakukan zina.
  Kalau itu dia sanggup…apa lagi dia tak sanggup kalau sudah jadi MB kepada seorang suami yang berangan nak jadi PM.
  Jika dia bersusah payah untuk jadi MB…sanggupkah dia melakukan dua sumpah…sumpah kpd amanah jawatan MB dan sumpah tidak berbohong tentang Anwar.

  Reply
 • August 15, 2014 at 1:01 AM
  Permalink

  Bagi saya silap besar pas lah..pi percaya ckp anwar langkah kajang bukan nsk tukar khalid…tapi persediaan utk je putra jaya..niat jahat anwar susah pas nak baca oleh tink tang pas..

  Ni yg pas dpt akhirnya..tu makan dia..kalau pas tak serik2 jugak..patut pun pas jadi lagu ni..melukut je lah dgn anwar, lge dsn lks.

  Reply
 • August 15, 2014 at 1:35 AM
  Permalink

  laaaa…… dunia nk kiamat ker… orng kapir suruh orng ISLAM bertaubat… yg dia tak mau bertaubat… gelk ler… yg PAS macam biasa ler.. keldai ena cucu idong.. tarik ke kiri oleh PKR ke kiri ler dia.. tarik ke kanan oleh PKR ke kanan ler dia.. tak ada pendirian.. mcm ni kata nk perjuangkn ISLAM.. nk ikut sunnah RASULULLAH saw… tu cakap aja.. kenyataannya iku perintah PKR (bang non)..

  Reply
 • August 15, 2014 at 7:49 AM
  Permalink

  Anwar beria ia mahu w jijah jdi Mb sebab diaidamkan jawatan ketua BALKIS. Boleh la dia toron bini² adun tu.

  Reply
 • August 15, 2014 at 9:53 AM
  Permalink

  Jangan lah nak di buat perbandingan antara Nik Ajis dengan nenek kipas udang ni…. Dua-dua memang x layak jadi menteri besar. Nik Ajis dah gagal, si nenek ni, jaga laki dan anak pun x reti, jadi x usah lah nak banding-banding. X aci lah.
  PKR sedang menjalankan kempen pasal Khalid. Tapi kenapa xde kempen ” kenapa rakyat Selangor wajib terima Sang Nenek untuk MB” atau 50 dalil Sang nenek mesti jadi MB.
  Bangga lah macai PKR katakan Azizah seorang doktor. Secara moralnya bolehkah seorang doktor mendedahkan hal pesakit nya pada orang lain? Sang nenek ni lupe, dia mendedahkan keburukan orang, dalam pada masa yang sama dia juga menunjuk qualiti dirinya sendiri.
  Kenapa lah orang Selangor boleh terima Sang nenek nie.

  Reply
 • August 15, 2014 at 2:31 PM
  Permalink

  AKU ANAK JATI SELANGOR ,EMAK DAN NENEK SEBELAH EMAK AKU ORANG JERAM K.SELANGOR,BAPA AKU ORANG JUGRA BANTING.DATUK AKU ORANG KLANANG BANTING, AKU TAK MAHU MB SELANGOR ( KAK ZAH) BUKAN ORANG SELANGOR……DSAI ADA FAHAM KA? KALO TAK FAHAM PEGI JUMPA SULTAN…

  Reply
 • August 17, 2014 at 8:04 AM
  Permalink

  tongong penyokong PKR tu .

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.